• Business

    Έφη Αχτσιόγλου: Ποιες αλλαγές έρχονται σε διαιτησία και απεργίες – Το κρίσιμο ποσοστό του 50%+1

    • NewsRoom
    ΕΦΚΑ

    Έφη Αχτσιόγλου. Υπουργός Εργασίας


    Ρυθμίσεις για την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο οι κοινωνικοί εταίροι επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετά κενά που καθιστούν δύσκολη ή και ανέφικτη πολλές φορές την επαρκή προστασία των εργαζομένων.

    Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», στο νομοσχέδιο υπάρχουν «τέσσερις μεγάλοι άξονες» στα εργασιακά:

    -Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία – Απλήρωτη εργασία
    – Σύνδεση της δραστηριότητας με την ασφάλιση, όχι της ιδιότητας
    – Προστασία της αναπηρίας
    – Ρύθμιση και για να ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές

    Όπως ανέφερε, δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για ηλεκτρονική αναγγελία των εργοδοτών, όπως η υποχρεωτική, εκ των προτέρων, ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωριακής εργασίας, ενώ γίνεται υποχρεωτική, επίσης, η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, που θα πρέπει να συνυπογράφεται από τον ίδιο.

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, συγκεντρώνουν οι παρατηρήσεις των συνδικάτων για τις επερχόμενες αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών, καθώς και την προσφυγή στη διαιτησία.

    Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης να προωθήσει τη διάταξη σύμφωνα με την οποία η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται από το 50%+1 της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

    Διευκρινίστηκε μάλιστα για πρώτη φορά ότι το 50%+1 θα αφορά τα μέλη που έχουν πληρώσει την εισφορά τους στο σωματείο.

    Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο είναι από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αναμένονται έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τα συνδικάτα, αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλοκές στην αξιολόγηση.

    Διαταγή πληρωμής κατά του εργοδότη

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πλέον δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τον εργαζόμενο εις βάρος του εργοδότη. Να μπορεί, δηλαδή, ο εργαζόμενος να την εκτελέσει σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

    Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας από την αμέσως επόμενη ημέρα, εφόσον ο εργαζόμενος θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων του ισοδυναμεί με απόλυση. Η υπουργός τόνισε, ότι αυτό το δικαίωμα παρέχεται από το Δίκαιο, με τη μονομερή βλαπτική μεταβολή. Θεωρείται ότι σε περίπτωση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι έχει υπάρξει απόλυση και να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

    Σήμερα, στην υφιστάμενη ρύθμιση ο χρόνος καθυστέρησης ορίζεται ως «αξιόλογη καθυστέρηση» και με το νομοσχέδιο «προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και θεσμοθετούμε ότι από την επομένη στιγμή που θα πει ότι εδώ έχει υπάρξει απόλυση, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας, κάτι που δεν ίσχυε. Ο εργαζόμενος έπρεπε να πάρει δικαστική απόφαση στα χέρια του.

    Στην ίδια κατεύθυνση, προβλέπονται πιο σύντομες δικάσιμοι για τις πιο κρίσιμες εργατικές υποθέσεις, την άκυρη απόλυση και την αποζημίωση απόλυσης. Σήμερα, «οι υποθέσεις αυτές τραβάνε επί χρόνια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό πρόβλημα στους εργαζόμενους. Εμείς προβλέπουμε στο νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να εκδικάζονται εντός 60 ημερών», είπε η υπουργός.

    «Με ένα σύνολο ρυθμίσεων ο εργαζόμενος πλέον, από την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση, να προσφύγει στα δικαστήρια και να έχει μία σύντομη εκδίκαση και από την επομένη να λάβει επίδομα ανεργίας. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα για εκτελεστό τίτλο που μπορεί να αποκτήσει σε βάρος του εργοδότη, μπορεί να θωρακίσει καλύτερα τα δικαιώματά του» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΣΕΕ: Επικοινωνιακά μπαλώματα ενόψει ΔΕΘ το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Τρεις είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην αγορά εργασίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Τρεις είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην αγορά εργασίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ