• Business

    Υπό το βλέμμα της Τιτάν η μάχη Lafarge – Fairfax στη Ν. Αφρική

    ΤΙΤΑΝ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ


    Σε μάχη μεγατόνων με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον εξελίσσεται η πολιορκία της νοτιοαφρικανικής τσιμεντοβιομηχανίας PPC, καθώς οι δύο επικρατέστεροι «μνηστήρες» για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της στη Νότια Αφρική δεν είναι άλλοι από τις LafargeHolcim και την Fairfax.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, τις εξελίξεις παρακολουθεί από κοντά και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η LafargeHolcim, η οποία έχει εδραιωμένη παρουσία στην Ελλάδα μέσω του Ομίλου εταιρειών Ηρακλής, βρίσκεται σε συνομιλίες με την PPC, τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της Νότιας Αφρικής, σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δραστηριοτήτων τους, χωρίς, ωστόσο, να έχει καταθέσει ακόμη επίσημη προσφορά.

    Ωστόσο, αν υπάρξει επισήμως προσφορά, η LafargeHolcim θα βρεθεί αντιμέτωπη με την καναδική Fairfax Financial Holdings Ltd. του γνωστού στα καθ’ ημάς Πρεμ Γουάτσα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της PPC, η πρόταση της ελβετικής LafargeHolcim περιλαμβάνει ένα μέρος σε μετρητά και ένα ειδικό μέρισμα για τους μετόχους. Ωστόσο, η επίσημη πρόταση της ελβετικής εταιρείας, η οποία, σημειωτέον, είναι η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία παγκοσμίως, δεν αναμένεται πριν από τις 20 Νοεμβρίου, αφού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του due diligence

    Η πρόταση της Fairfax

    Στα χέρια της διοίκησης της PPC βρίσκεται ήδη η προσφορά που έχει καταθέσει για την εξαγορά μεριδίου η Fairfax, η οποία, όμως, τελεί υπό τον όρο της συγχώνευσης με την τοπική ανταγωνιστική AfriSam Group Pty Ltd.

    Η PPC έχει δώσει στην Fairfax προθεσμία μέχρι τις 22 Νοεμβρίου για να ανακοινώσει την προσφορά της στους μετόχους, ώστε να υπάρχει το περιθώριο να κατατεθούν και άλλες προτάσεις από ενδεχόμενους μνηστήρες.

    Γιατί τόσο ενδιαφέρον για μια νοτιοαφρικανική τσιμεντοβιομηχανία;

    Η PPC είναι μια εταιρεία με παρουσία σε πολλές αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αιθιοπία, η Ζιμπάμπουε και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κάτι που την καθιστά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση, δεδομένου ότι πολλοί αναλυτές προβλέπουν ραγδαία ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου στην Αφρική τα επόμενα χρόνια, με την αύξηση της αστικοποίησης.

    Παρακολουθεί η Τιτάν

    Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, η Τιτάν είναι μία από τις εταιρείες, μαζί με την ιρλανδική CRH Plc, που παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Νότια Αφρική.

    Άλλωστε, ο ελληνικός όμιλος, με εξαίρεση την πολυετή δραστηριότητά του στην Αίγυπτο, δεν διαθέτει παρουσία σε άλλη χώρα της αφρικανικής ηπείρου, τη στιγμή που βρίσκεται εδώ και καιρό σε πορεία γεωγραφικής διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων του.

    Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προχώρησε πέρυσι στην είσοδό του στην αγορά της Βραζιλίας μέσω της εξαγοράς, σε συνεργασία με τον όμιλο Dias Branco Group, της Cimento Apodi.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νεώριο: Στο «τραπέζι» ξανά κυβέρνηση και Onex – Τα «σημεία τριβής»
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τιτάν: Ποια είναι τα επόμενα βήματα
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταθέτες εξωτερικού: Τα στοιχεία έφτασαν. Πως θα αξιοποιηθούν



    ΣΧΟΛΙΑ