• Business

    Αύξηση-σοκ: Εκτοξεύτηκαν στα 588 εκατ. ευρώ τα φέσια του Δημοσίου-Θρίλερ η εκταμίευση των 800 εκατ.


    Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δείχνουν μια τεράστια αύξηση κατά 588 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Αύγουστο. Αναλυτικότερα τα «φέσια» του κράτους προς τους ιδιώτες εκτοξεύθηκαν στα 6,026 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, έναντι 5,438 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

    Οι οφειλές του Δημοσίου παρέμειναν στα 3,912 δισ. ευρώ, ενώ άλμα έκαναν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, που έφτασαν στα 2,114 δισ. ευρώ από 1,521 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μη επιστροφής του φόρου εισοδήματος,  διαμορφώνοντας το συνολικό φέσι σε 6,026 δισ. ευρώ. Επίσης οι άμεσοι φόροι των οποίων εκκρεμεί η επιστροφή από τα 963 εκατ. ευρώ σε αξία έφτασαν στα 1,503 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι από τα 394 εκατ. ευρώ έφτασαν στα 451 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

    Επίσης αναφέρεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

    Από τους φορείς του δημοσίου τομέα τα μεγαλύτερα «φέσια» στην αγορά εξακολουθούν να βάζουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης με συνολικές οφειλές 2,309 δισ. ευρώ (έξι εκατομμύρια περισσότερα από τον Ιούλιο). Εξ αυτών ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,109 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 558 εκατ. ευρώ. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χρέη 335 εκατ. ευρώ.

    Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν το λόγο για τον οποίο ο Ρέγκλινγκ πάγωσε την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ η διεκδίκηση της οποίας φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε θρίλερ. Και αυτό διότι για να εκταμιευθεί πρέπει να διατεθεί ποσό ίσο με το 150% της πρώτης υποδόσης (1,2 δισ. ευρώ) μειώνοντας παράλληλα ισόποσα το υπόλοιπο των οφειλών. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EwG είναι στις 26 Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΑΔΕ: Έρχονται εντατικοί έλεγχοι στα ξενοδοχεία-Τι προβλέπει το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΕΦΚΑ: Το «ψαλίδι» στις συντάξεις έφερε πλεόνασμα 188.5 εκατ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 12 νέοι φόροι που θα «κόψουν» τζίρο 2 δισ. από την αγορά

     



    ΣΧΟΛΙΑ