• Business

    Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δρομολογεί η Attica Bank

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank προκειμένου να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, ύψους 100εκατ ευρώ, και σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση για το θέμα η διοίκηση της τράπεζας με τον σύμβουλο της Rothschild.
    Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της αύξησης θα κυμανθεί στα 150εκατ ευρώ και η  Rothschild θα βολιδοσκοπήσει και τους υφιστάμενους μετόχους κατά πόσο επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν επίσης ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αμκ υπάρχει από το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
    Η Rothschild, ήδη έχει επαφές με ξένα funds προκειμένου να διερευνήσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην αύξηση και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει παραδώσει στην διοίκηση της Attica τις προτάσεις της για το ύψος των κεφαλαίων καθώς και για το ποιοι ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
    Επίσης σημειώνουμε ότι βασικός μέτοχος στην τράπεζα είναι και Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με ποσοστό 50,6%, και ο οποίος δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αύξηση, καθώς από την αρχή της κρίσης η τρόικα έχει απαγορεύσει την συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις αμκ.
    Όπως είναι γνωστό οι κεφαλαιακές ανάγκες της  Attica Bank -με βάση το δυσμενές σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015- καλύφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο μέσα από τη διαδικασία τιτλοποίησης και μεταβίβασης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. 
    Υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Αττικής μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο δανείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στην εταιρεία ειδικού σκοπού Artemis Securitisation S.A. και αυτή με τη σειρά της  ανέθεσε τη διαχείριση αυτών των δανείων  για τα επόμενα 10 χρόνια στην εταιρεία που ίδρυσε η τράπεζα «Θεά Άρτεμις – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ