• Business

    SHIPPING FOCUS: Το τριπλό «χτύπημα» του Συμεών Παληού

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    O εφοπλιστής Συμεών Παληός και η σύζυγος του Γεωργία


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Τρία νέα ναυλοσύμφωνα για τη Diana Shipping

    Η ναυτιλιακή Diana Shipping, συμφερόντων του Συμεών Παληού, εξασφάλισε νέα επικερδή ναυλοσύμφωνα μεγάλης διάρκειας για τρία bulkers του στόλου της. Ειδικότερα, το Medusa (χωρητικότητας 82.194-dwt και κατασκευής 2010) ναυλώθηκε στην Cargill για 12-15 μήνες στα 10.000 δολ./ημέρα. Η Ausca Shipping ναύλωσε το Artemis (χωρητικότητας 76.942-dwt και κατασκευής 2006) για 12-15 μήνες για 8.350 δολ./ημέρα αλλά και το Thetis (χωρητικότητας 73.624-dwt και κατασκευής 2004) για μια περίοδο διάρκειας έως 15 μηνών επίσης για 8.350 δολ./ημέρα. Και τα 3 ναυλοσύμφωνα θα αποφέρουν στη Diana ακαθάριστα έσοδα ύψους 9,85 εκατ. δολ. στην ελάχιστη διάρκειά τους.

    Η Unicorn Shipping πούλησε το παλαιότερο MR tanker της

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Στην πώληση του παλαιότερου δεξαμενόπλοιου μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου τύπου MR προχώρησε η ναυτιλιακή Unicorn Shipping. Ο λόγος για το Torea (χωρητικότητας 40.058-dwt και κατασκευής 2004) το οποίο πέρασε στην Haiha Waterways για το ποσό των 10,8 εκατ. δολ. περίπου, σύμφωνα με τους brokers.

    Νέες εξαγορές για τη Wilmar

    Στην αγορά των φορτηγών πλοίων τύπου post-panamax εισήλθε η ναυτιλιακή Wilmar από τη Σιγκαπούρη καθώς εξαγόρασε τα αδελφά bulkers BBG Glory και BBG Hope (αμφότερα χωρητικότητας 82.000-dwt και κατασκευής 2013) για το ποσό των 29 εκατ. δολ., όπως ισχυρίζονται οι brokers.

    Δεν απειλούν την αγορά οι νέες παραγγελίες

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Clarksons Platou Securities, η ανάκαμψη της αγοράς δεν απειλείται από τις νέες τοποθετήσεις παραγγελιών για την κατασκευή νεότευκτων. Στο τριμηνιαίο report μάλιστα, οι αναλυτές Frode Morkedal, Herman Hildan και John Gandolfo, σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά «εικασίες του Τύπου».

    Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της Conrad Industries

    John Parker Conrad, ιδρυτής των αμερικανικών ναυπηγείων Conrad Industries, έφυγε από τη ζωή στα 101 του χρόνια, στο σπίτι του Morgan City. Ίδρυσε την εταιρεία του το 1948, η οποία πλέον διαχειρίζεται πέντε γιάρδες στη Λουιζιάνα και το Τέξας.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για τη Δευτέρα (10/07/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 820 (-2)
    • Baltic Cape Index (BCI): 730 (-23)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1061 (-1)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 729 (-3)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 474 (+3)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θ. Φειδάκης: Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων για την Globus Maritime στο α’ τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πεσμένη η δραστηριότητα στην αγορά του scrap – Ελπίζουν σε ανάκαμψη οι αναλυτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Petrofin: Ποιες τράπεζες και με πόσα χρηματοδοτούν τη ναυτιλία – Πού βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ