• Business

    SHIPPING FOCUS: Πενταπλό τζακ ποτ στο ξηρό φορτίο για τον Συμεών Παληό

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    O εφοπλιστής Συμεών Παληός και η σύζυγος του Γεωργία


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Πέντε ναυλοσύμφωνα εξασφάλισε η Diana Shipping

    Η ναυτιλιακή Diana Shipping, συμφερόντων του Συμεών Παληού, συνήψε πέντε νέες συμφωνίες ναύλωσης για τα φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου τύπου panamax “Myrsini”, “Electra”, “Alcmene”, “Oceanis” και “Triton”, τα οποία θα ναυλωθούν στις εταιρείες RWE Supply & TradingUniper Global CommoditiesCargill International και Ausca Shipping (θα ναυλώσει τα Oceanis και Triton) αντίστοιχα. Από τα πέντε ναυλοσύμφωνα η ναυτιλιακή αναμένει ακαθάριστα έσοδα ύψους 15,61 εκατ. δολαρίων συνολικά.

    Η Ocean Yield απέκτησε τάνκερ από την Okeanis

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    To νεότευκτο δεξαμενόπλοιο τύπου suezmax Poliegos (χωρητικότητας 158.000-dwt και κατασκευής 2017) απέκτησε η νορβηγική ναυτιλιακή Ocean Yield από την Okeanis Marine, η οποία είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία του στόλου της Kyklades Maritime, της οποίας ηγείται ο Γιάννης Αλαφούζος. Η αγοραπωλησία τύπου sale and leaseback (πώληση και επαναμίσθωση) κυμάνθηκε στο ποσό των 54 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια η Ocean Yield θα ναυλώσει «γυμνό» (bareboat) το tanker στην Okeanis για 14 χρόνια, παρέχοντάς της την option να το εξαγοράσει μετά από τα πρώτα 7 χρόνια της ναύλωσης.

    Στα 75 εκατ. δολ. η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MPC

    Η εισηγμένη στο Όσλο start-up ναυτιλιακή MPC Container Ships κατόρθωσε να αντλήσει 75 εκατ. δολάρια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης την οποία είχε ανακοινώσει την Πέμπτη (8/6/2017). Συνολικά, η ναυτιλιακή εξέδωσε και πούλησε 15 εκατ. νέες μετοχές, ενώ 25 εκατ. δολ. του ποσού που άντλησε προήλθαν από τη μητρική της MPC Capital καθώς και από άλλους βασικούς μετόχους της εταιρείας.

    Νέο VLCC για τη Winson Oil;

    Η ναυτιλιακή Winson Oil από τη Σιγκαπούρη φέρεται να έχει προχωρήσει στην εξαγορά του δεξαμενόπλοιου τύπου VLCC DS Commander (χωρητικότητας 311.168-dwt και κατασκευής 1999) από τη γερμανική ναυτιλιακή DS Tankers. Σύμφωνα με τους brokers, η συναλλαγή κυμάνθηκε στα 16 εκατ. δολάρια περίπου, ενώ θα πρόκειται για το δεύτερο VLCC του στόλου της.

    Αυξήθηκε η κερδοφορία της Taiwan Navigation

    Κατά τη διάρκεια του Q1 του 2017, η ναυτιλιακή Taiwan Navigation κατέγραψε αύξηση στα κέρδη της τα οποία διαμορφώθηκαν στα 570.000 δολάρια, έναντι κερδών ύψους 299.408 δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Πέμπτη (8/6/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 849 (+25)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1438 (+57)
    • Baltic Panamax index (BPI): 813 (+20)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 654 (+5)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 425 (0)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πήτερ Γεωργιόπουλος: Γιατί προσέλαβε τη UBS ως σύμβουλο συγχωνεύσεων – Έντονο παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαμαντής Διαμαντίδης: Σχεδιάζει mega deal 115 εκατ. δολ.;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες



    ΣΧΟΛΙΑ