• Business

    Ε. Αγγελάκος: Μετά τα δικαστήρια, επανέρχεται με νέες συμφωνίες

    Αγγελάκος

    Ευάγγελος Αγγελάκος, εφοπλιστής Angelakos Hellas S.A.


    Ο Έλληνας εφοπλιστής Ευάγγελος Αγγελάκος προχώρησε σε νέες συμφωνίες ναύλωσης για δύο πλοία του στόλου του, καθώς η ναυτιλιακή του Angelakos Hellas S.A. φρόντισε να εκμεταλλευτεί τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζονται σιγά-σιγά στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου, όπου και δραστηριοποιείται.

    Ειδικότερα, η ναυτιλιακή συνήψε συμφωνία ναύλωσης για το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου panamax Graecia Nautica (χωρητικότητας 81.001-dwt και κατασκευής 2014) με εταιρεία (της οποίας η ταυτότητα δεν έχει γίνει γνωστή) για μια περίοδο διάρκειας από 7 έως 9 μήνες. Οι ναύλοι συμφωνήθηκαν στα 11.500 δολάρια ημερησίως, γεγονός που μαρτυράει ότι η ναυλαγορά αρχίζει να βιώνει καλύτερες μέρες.

    Έτσι, η διοίκηση της Angelakos, εκμεταλλευόμενη τα ενθαρρυντικά αυτά σημάδια, προχώρησε σε συμφωνία ναύλωσης και για το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου panamax Africa Graeca (χωρητικότητας 74.133-dwt και κατασκευής 2002) με τη ναυτιλιακή Ausca Shipping με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Οι ναύλοι για το εν λόγω panamax καθορίστηκαν στο ποσό των 9.250 δολαρίων την ημέρα, ενώ η χρονοναύλωση θα διαρκέσει από 6 έως 8 μήνες.

    Δικαστικές περιπέτειες στις ΗΠΑ

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελάκος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες που αφορούσαν την υπόθεση απόρριψης πετρελαϊκών αποβλήτων από το φορτηγό πλοίο τύπου panamax Gallia Graeca (χωρητικότητας 74.133-dwt και κατασκευής 2001) σε αμερικάνικο θαλάσσιο χώρο. Το mononews.gr τον Οκτώβριο του 2016 είχε γράψει ότι σημαντική εξέλιξη της υπόθεσης αποτέλεσε το γεγονός πως η ναυτιλιακή, μαζί με την κυπριακών συμφερόντων Gallia Graeca Shipping Ltd., καταδικάστηκαν να καταβάλλουν πρόστιμο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, όπως τους επέβαλε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Συγκεκριμένα, ο δικαστής John Coughenour είχε κρίνει ένοχες τις δύο εταιρείες για παραβίαση του νόμου περί αποτροπής της μόλυνσης από πλοία, παραποίηση στοιχείων σε ομοσπονδιακή έρευνα και απάτη κατά των ΗΠΑ, και τους επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων, συν ακόμα 200.000 δολ. που θα πρέπει να καταβάλουν σε δύο εθνικά ιδρύματα της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο δικαστής έθεσε τις δύο εταιρείες σε καθεστώς παρακολούθησης για πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα κληθούν να υλοποιήσουν δράσεις συμμόρφωσης προς την περιβαλλοντική νομοθεσία.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της online πλατφόρμας ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue, ο στόλος της Angelakos αποτελείται από 11 bulkers συνολικής αξίας 119,88 εκατ. δολ., ενώ η εταιρεία αναμένεται να παραλάβει και 2 ακόμη νεότευκτα bulkers τύπου ultramax από τα κινεζικά ναυπηγεία Dayang Shipbuilding Co. Ltd. μέσα στο 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Οικονόμου: Μετά τις ζημίες, οι παραγγελίες – Πτώση για τη μετοχή του κατά 6,2%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για την αγορά ξηρού φορτίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ισμήνη Παναγιωτίδη: Πώς η Pavimar εκμεταλλεύθηκε αθόρυβα τις χαμηλές τιμές στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ