• Business

    SHIPPING FOCUS: Εγκαταλείπει τα σχέδια για νεότευκτα τάνκερ ο Πέτρος Παππάς

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Εγκαταλείπει τα νεότευκτα MR2s η PST

    Ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς αναμένεται να μην προχωρήσει στην κατασκευή των τεσσάρων νεότευκτων δεξαμενόπλοιων τύπου MR2 (θα είχαν χωρητικότητα 50.000-dwt) για τα οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον μέσω επιστολής προθέσεων στη νοτιοκορεάτικη γιάρδα Hyundai Mipo Dockyard για λογαριασμό της ναυτιλιακής του Product Shipping & Trading (PST). Ενώ οι λόγοι για την εγκατάλειψη του ναυπηγικού προγράμματος δεν έχουν γίνει γνωστοί, πηγές που πρόσκεινται στην εταιρεία αναφέρουν ότι προέκυψαν ζητήματα που δεν επιτρέπουν στον εφοπλιστή να προχωρήσει το πλάνο. Σημειώνεται ότι κανένα πλοίο του στόλου της PST δεν είναι νεότευκτο, οπότε το εν λόγω ναυπηγικό πρόγραμμα θα ήταν ουσιαστικά το πρώτο της.

    Συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ και SIPG

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του κινεζικού κολοσσού Shanghai International Port Group (SIPG), η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τον Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού. Στόχοι της συνεργασίας των δυο εταιρειών είναι οι μελέτες έργων, η εκπαίδευση προσωπικού, η ανταλλαγή πληροφοριών, η παροχή τεχνικής βοήθειας αλλά και η ανάπτυξη συνεργιών με σκοπό τη βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, ενώ θα προωθηθούν και συζητήσεις με τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    H Global Ship Lease προσέλαβε την Clarksons για την αναδιάρθρωση του ομολόγου της

    Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή Global Ship Lease προσέλαβε την Clarksons Platou Securities με σκοπό να την ενισχύσει στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης του ομολόγου της που ανέρχεται στο ποσό των 346 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή έχει εφαρμόσει ήδη ένα πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της, ωστόσο η λήξη τους τον Απρίλιο του 2019 παραμένει μια «μάχη» που πρέπει να κερδηθεί.

    Η Pareto αναβάθμισε την Dorian LPG

    Ο αναλυτής Eirik Haavaldsen της νορβηγικής επενδυτικής τράπεζας Pareto Securities τροποποίησε τη σύστασή του για τη μετοχή της Dorian LPG, συμφερόντων του Γιάννη Χατζηπατέρα, σε “buy”, καθώς η ναυτιλιακή τώρα βλέπει ότι οι προσπάθειές της στον τρόπο διαχείρισης της δύσκολης αγοράς υγραερίου αποδίδουν καρπούς, με τη ρευστότητα να μην αποτελεί πια πρόβλημα χάρη στην τραπεζική στήριξη.

    Η UBS πούλησε μετοχές της MPC

    Η ελβετική τράπεζα UBS προχώρησε στην πώληση 500.000 μετοχών που κατείχε στην εισηγμένη στο Όσλο start-up ναυτιλιακή MPC Container Ships. Το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία πλέον διαμορφώνεται στο 3,64%, καθώς έχει στην κατοχή της 727.964 τεμάχια.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Δευτέρα (12/6/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 870 (+21)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1481 (+43)
    • Baltic Panamax index (BPI): 833 (+20)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 658 (+4)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 424 (-1)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σταμάτης Τσαντάνης (Seanergy): Πώς θα γυρίσουν οι επενδυτές στο ξηρό φορτίο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Χατζηπατέρας: Γιατί πήρε δάνειο 97 εκατ. δολ. – Ο ρόλος της RBS

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πήτερ Γεωργιόπουλος: Γιατί προσέλαβε τη UBS ως σύμβουλο συγχωνεύσεων – Έντονο παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ