• Business

    Ν. Λάσκαρης: Φημολογία για σύλληψη του προέδρου της ΚΑΕ Άρης για υπεξαίρεση 100 εκ. ευρώ – Όλο το παρασκήνιο

    Λάσκαρης

    Ο Νίκος Λάσκαρης (δεξιά) με τη σύζυγό του, Γεωργία Ευσεβίου


    Έντονη είναι η φημολογία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες για την σύλληψη του επιχειρηματία Νίκου Λάσκαρη, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου της ιστορικής ΚΑΕ Άρης.

    Εις βάρος του Λάσκαρη είχε εκδοθεί, πριν δύο εβδομάδες, διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, το οποίο κοινοποιήθηκε στον Εισαγγελέα Γιώργο Νούλη. Σύμφωνα με τις φήμες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενεργοποίησε το ένταλμα σύλληψης και έτσι προχώρησε η διαδικασία, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης να συλλαμβάνεται από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο η σύλληψή του δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αστυνομικές αρχές.

    Ως αιτία της σύλληψης του, φέρεται υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων στην οποία έχουν εμπλακεί στο παρελθόν ο Νίκος Λάσκαρης και η σύζυγός του. Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης κατηγορείται από Λετονό επιχειρηματία για υπεξαίρεση 100 εκατομμυρίων ευρώ μετά από εμπλοκή του σε εταιρία διαδικτυακής πλατφόρμας χρυσού.

    Ποιος είναι ο Νίκος Λάσκαρης

    Ο Νίκος Λάσκαρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βόννη της Γερμανίας, ενώ σε ηλικία 15 ετών, επέστρεψε στην Ξάνθη για να τελειώσει το Λύκειο. Κατόπιν, σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και στο Λονδίνο, από όπου πήρε το μεταπτυχιακό του στα Χρηματοοικονομικά. Εργάστηκε σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Ζυρίχη στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και επενδυτικό τομέα αναλαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι UBS, Citibank, EVMC Group, MetLife, Olico, OSIG Global Trade, Innova κ.ά.

    Βασικό του αντικείμενο είναι οι επενδύσεις ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και των μετάλλων ενώ εξειδικεύτηκε στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.

    Ο Νίκος Λάσκαρης (κέντρο) με τη σύζυγό του Γεωργία
    Ο Νίκος Λάσκαρης (κέντρο) με τη σύζυγό του Γεωργία

    Σήμερα ο Νίκος Λάσκαρης είναι μόνιμος κάτοικος Ζυρίχης και ελέγχει τον όμιλο Lascaris Investment Group. Από το 2009 ήταν επικεφαλής διεθνής στρατηγικής της Lieu Holdings. Από τον Ιούλιο του 2013 κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου στην εταιρεία «Εurasia Μining Trading», η οποία έχει ως αντικείμενο την εξόρυξη και εμπορία χρυσού, μεταλλευμάτων και πολύτιμων λίθων σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών στη Ρωσία, στη Μαλαισία και στην Ινδονησία.

    Το 2015 αποφάσισε να ασχοληθεί με το Ελληνικό μπάσκετ, αναλαμβάνοντας την θέση του προέδρου στην ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον Άρη.

    Τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη

    Οι δικαστικές περιπέτειες του 48χρονου επιχειρηματία έφτασαν στο αποκορύφωμα τους στις αρχές του έτους, οπότε και εκδόθηκε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του στην Ελλάδα έως το ύψος των 60.000.000 ευρώ.

    Αφορμή για τις δικαστικές περιπέτειες του Νίκου Λάσκαρη στάθηκε η μήνυση του Λετονού επιχειρηματία Μιχάλη Σουμπότινς, που δραστηριοποιείται στην αγοραπωλησία χρυσού μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της αλλοδαπής εταιρίας MD7 Trade Ltd.

    Ο επιχειρηματίας εμπλέκει τόσο τον Νίκο Λάσκαρη όσο και τη σύζυγό του Γεωργία Ευσεβίου σε υπόθεση απάτης, υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Ο Σουμπότινς κατηγορεί το ζευγάρι ότι χρησιμοποίησε τα «κλεμμένα» από εκείνον χρήματα για να αγοράσει μετοχές της ΚΑΕ Αρης αλλά και για να τελέσει τον άνευ προηγουμένου χλιδής γάμο του τον Ιούλιο του 2015, στην Τζια.

    Η αρχή του νήματος της ιστορίας βρίσκεται πίσω στο 2014, όταν ένας αδελφικός φίλος του Σουμπότινς του σύστησε το ζευγάρι, οι οποίοι, σύμφωνα με τη δικογραφία «υποστήριζαν ότι διατηρούν εξαιρετικά μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία στις ΗΠΑ, αλλά εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών συνεργατών τους έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρήματα ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες». Κάπως έτσι φαίνεται πως απέσπασαν το πρώτο εκατομμύριο από τον φίλο του Σουμπότινς και απέκτησαν φιλικές σχέσεις και με τον ίδιο.

    Ο Λετονός επιχειρηματίας εκμυστηρεύτηκε στο ζευγάρι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με εταιρία στο Ντουμπάι, μέσω της οποίας διέθετε τις ποσότητες χρυσού που εμπορευόταν. «Μετά την πληροφόρηση, το ζεύγος, που εμφάνιζαν τους εαυτούς τους η μεν πρώτη ως ειδήμων στα νομικά ενώ ο δεύτερος ως ειδήμων στα οικονομικά, μου δήλωσαν ότι η δομή των επιχειρήσεών μου είναι επισφαλής και ότι εκείνοι είχαν τις γνώσεις και τη δυνατότητα να την αναδιαρθρώσουν» αναφέρεται στη μήνυση.

    Μάλιστα, του έδωσαν και βιογραφικό της Γεωργίας Ευσεβίου, στο οποίο, πέραν των λαμπρών σπουδών της, ανέφερε ότι «έχει συνεργαστεί με πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο Κόφι Ανάν, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς».

    Σύμφωνα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο Λετονός επιχειρηματίες τους εμπιστεύθηκε  να μεταφέρει αρχικά 297 κιλά χρυσό στο όνομα της συζύγου του Νίκου Λάσκαρη.

    Ακολούθησαν συμβάσεις μεταξύ των δύο πλευρών και άλλες μεταφορές χρηματικών ποσών και ποσοτήτων χρυσού, πάντα χωρίς παραστατικά, λόγω της εμπιστοσύνης που έδειχνε ο Σουμπότινς. Από τα παραστατικά των εμβασμάτων μέσα σε ενάμιση χρόνο η MD7 Trade Ltd είχε «περάσει» στον λογαριασμό της Ευσεβίου ποσό ύψους 57.000.000 ευρώ για να μεσολαβήσει για λογαριασμό της σε αγορές ποσοτήτων χρυσού και να τις αποθηκεύσει.

    Όταν ο οικονομικός σύμβουλος του Σουμπότινς ζήτησε παραστατικά από τις τράπεζες, το ζευγάρι τού παρέδωσε κάποια ανυπόγραφα έγγραφα, ενώ όταν ζήτησε γνήσια παραστατικά, καταγγέλλει ότι απειλήθηκε. «Εμείς έχουμε σχέση με μυστικές υπηρεσίες και θα σε καταστρέψουμε..» φέρεται ότι του είπαν. Απειλές φέρεται ότι δέχθηκε και ο αδελφικός φίλος του Σουμπότινς, όταν μίλησε μαζί τους για να τους πείσει να επιστρέψουν τα χρήματα και τον χρυσό στην εταιρία.

    Από εκεί και πέρα η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αφού ο Λετονός επιχειρηματίας υπέβαλε μήνυση σε βάρος του ζευγαριού, αλλά και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, για την οποία εκδόθηκε η περιβόητη απόφαση για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του ζεύγους

    Η απόφαση καταλήγει στην ύπαρξη κινδύνου για την ικανοποίηση της αξίωσης του Λετονού επιχειρηματία και, κατά συνέπεια, διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του ζευγαριού στην Ελλάδα έως το ύψος των 60.000.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάρκος Καραμπέρης: Η άνοδος και η πτώση ενός «άρχοντα» της νύχτας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τρίζει» η Clarksons: Γιατί κορυφαία στελέχη του ναυλομεσιτικού γίγαντα πωλούν τις μετοχές τους



    ΣΧΟΛΙΑ