• Business

    ΔΝΤ προς ελληνικές τράπεζες: Φύγετε από τα δυτικά Βαλκάνια

    • NewsRoom

    C.Lagarde . Γενική Διευθύντρια IMF


    Υπέρ της εξόδου των ελληνικών τραπεζών από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για την Ευρώπη, προκειμένου, όπως επισημαίνει, να μπορέσει να ανακάμψει ο τραπεζικός κλάδος στην περιοχή προς όφελος της ανάπτυξης.

    Οπως αναφέρει, οι τράπεζες της περιοχής προσπαθούν ακόμη να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους έπειτα από έναν κύκλο απότομης ανάπτυξης και κατάρρευσης, οι επιπτώσεις του οποίου ήταν τόσο σοβαρές όσο και σε άλλα μέρη της ανατολικής Ευρώπης.

    Προ της κρίσης, αναφέρει, στις περισσότερες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι ξένες μητρικές τράπζες χρηματοδότησαν και τροφοδότησαν ένα πιστωτικό «πάρτι» που τόνωσε μεν την ανάπτυξη, αλλά παράλληλα συνέβαλε στην εμφάνιση ανισορροπιών. Όταν ξέσπασε η κρίση, η χρηματοδότηση αυτή διακόπηκε ξαφνικά και το «πάρτι» τελείωσε. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβραδυνθεί σημαντικά η ανάπτυξη, να αυξηθούν πολύ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και να μειωθεί απότομα η κερδοφορία.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία.

    «Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον ορισμένες ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τις «στερημένες για ρευστότητα μητρικές» (liquidity-starved parents).

    Οπως επισημαίνεται στην ανάλυση «Τραπεζικές Προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια: Προοπτικές και Προκλήσεις», η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα το 2015 προκάλεσε φυγή καταθέσεων στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Σκόπια, ενώ την ίδια περίοδο φυγή καταθέσεων υπήρξε και στις θυγατρικές στη Σερβία.

    Στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται, επίσης, πως η αναταραχή έχει μεν υποχωρήσει, αλλά το επόμενο βήμα θα είναι η διαχείριση της εξόδου των ελληνικών τραπεζών από τα δυτικά Βαλκάνια, δεδομένου ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο των Μνημονίων προβλέπουν σημαντική συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.

    Ως παράδειγμα, το ΔΝΤ αναφέρει πως η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση των θυγατρικών της στην Αλβανία και τη Σερβία (επιπλέον αυτών σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία), ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν αποκλείεται να χρειαστεί έως τον Ιούνιο του 2018 να έχει πουλήσει τις θυγατρικές της σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Αλβανία και τα Σκόπια.

    Η Εθνική έχει ήδη πουλήσει τις δύο θυγατρικές της στη Σερβία στον ουγγρικό όμιλο OTP, ενώ εκτός Σερβίας βρίσκεται και η Alpha Bank, έχοντας συμφωνήσει τη μεταβίβαση της Alpha Bank Srbija στη σερβική MK Group.



    ΣΧΟΛΙΑ