• Business

    Λιγότερα τα περιστατικά πειρατείας το 2017 – Ποιες περιοχές παραμένουν επικίνδυνες για τα πλοία


    Μειωμένες κατά 14% ήταν σε σχέση με πέρυσι στο πρώτο 9μηνο του έτους οι επιθέσεις πειρατών σε πλοία ανά το κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (IMB), το οποίο κατέγραψε 121 περιστατικά φέτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι 141 στο πρώτο 9μηνο του 2016.

    Συνολικά 92 πλοία δέχθηκαν εισβολή από πειρατές, 13 δέχθηκαν πυρά, σε 11 πλοία υπήρξαν απόπειρες επίθεσης, ενώ σε 5 περιπτώσεις οι πειρατές κατέλαβαν τα πλοία.

    To ΙΜΒ επισημαίνει πως, παρά τη μείωση των επιθέσεων, παραμένουν οι ανησυχίες για επιθέσεις στον κόλπο της Γουινέας και στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στη Λιβύη, ενώ στη Σομαλία, αν και δεν αναφέρθηκαν επιθέσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, εκτιμάται ότι οι πειρατές έχουν τη δυνατότητα να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που βρίσκονται σε απόσταση από τις ακτές.

    Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση και στη Νιγηρία, όπου υπήρξαν συνολικά 20 αναφορές για επιθέσεις σε πλοία.

    Αίσθηση προκαλεί εν τω μεταξύ η αύξηση των περιστατικών πειρατείας στη Βενεζουέλα, καθώς το 2017 έχουν καταγραφεί 11 τέτοιες περιπτώσεις, από 3 το 2016.

    Στην έκθεση του IMB καταγράφεται επίσης ένα περιστατικό πειρατείας σε τάνκερ ταϊλανδέζικης εταιρείας ανοιχτά της Μαλαισίας, όπου με την παρέμβαση της αρμόδιας ναυτιλιακής αρχής οι πειρατές συνελήφθησαν και το τάνκερ οδηγήθηκε με ασφάλεια στο πλησιέστερο λιμάνι, με το IMB να εξαίρει την αντίδραση των μαλαισιανών αρχών ως υποδειγματική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ναυτιλία πάει καλά, οι τράπεζες άρχισαν πάλι να δανείζουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο εφοπλιστής Γιώργος Γουρδομιχάλης στο Mononews.gr – Οι προβλέψεις του για τη ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ