• Business

    Γ. Οικονόμου: Προχωράει η αναδιάρθρωση της Ocean Rig – Τι αποφάσισε αμερικανικό δικαστήριο

    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης αναγνώρισε τη χρεοκοπία της εταιρείας γεωτρήσεων Ocean Rig, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, στις νήσους Κέιμαν, βγάζοντας από τη μέση ένα σημαντικό εμπόδιο για την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

    Η απόφαση του δικαστή Martin Glenn απορρίπτει τις ενστάσεις του δικηγόρου Tally Wiener, μετόχου της εταιρείας, ο οποίος είχε στραφεί κατά της μεταφοράς της έδρας της εταιρείας από τις νήσους Μάρσαλ στις νήσους Κέιμαν πριν την αίτηση πτώχευσης. Ο δικαστής έκρινε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε ορθά και νομότυπα πως η μεταφορά της έδρας της θα οδηγούσε σε καλύτερες πιθανότητες για μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση.

    Πάντως, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μίας μελλοντικής ένστασης από τη Highland Capital Management, μεγαλομέτοχο και πιστωτή της Ocean Rig, η οποία απέσυρε την προσφυγή της κατά της αναγνώρισης της χρεοκοπίας της Ocean Rig στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να αντιστέκεται στη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στις νήσους Κέιμαν.

    Βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Ocean Rig, η συντριπτική πλειοψηφία της εταιρείας θα περάσει στην κατοχή των πιστωτριών τραπεζών, με το 9,5% να πηγαίνει στη διαχειριστική ομάδα του Γιώργου Οικονόμου και τους ομολογιούχους να αποσπούν μόλις το 1%.

    Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου Lundin Petroleum εξάσκησε μία option που συμπεριλαμβάνονταν στο αρχικό ναυλοσύμφωνο και προέβλεπε την επέκταση της διάρκειας ναύλωσης της ημιβυθιζόμενης πλατφόρμας γεωτρήσεων Leiv Eiriksson (κατασκευής 2001 και με δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος 2.290 μέτρων), που ανήκει στο στόλο της Ocean Rig.

    H Lundin Petroleum, κάνοντας χρήση ενός ειδικού όρου, παρέτεινε τη ναύλωση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά option που εξασκεί η νορβηγική εταιρεία και αφορά στη συγκεκριμένη πλατφόρμα γεώτρησης. Όπως ανακοινώθηκε, η Ocean Rig έχει προσφέρει άλλες δύο option στη Lundin, παρέχοντας με αυτό το τρόπο ουσιαστικά επτά options, οι οποίες μπορούν (στην περίπτωση που εξασκηθούν) να αποφέρουν στην εταιρεία που ελέγχει ο Έλληνας εφοπλιστής έσοδα ύψους έως και 85 εκατ. δολαρίων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες… ψηφίζουν Βενεζουέλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Κανελλάκης: Το σκέφτεται για είσοδο στην αγορά των τάνκερ MR η Pantheon

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι ελληνικές ναυτιλιακές που πόνταραν στα μεταχειρισμένα handysizes και βγαίνουν κερδισμένες



    ΣΧΟΛΙΑ