• Business

    Credit-Suisse: Δύσκολα τα πράγματα για τα τάνκερ VLCC λόγω Σαουδικής Αραβίας


    Ανησυχίες για τις προοπτικές στην αγορά των τάνκερ μεταφοράς αργού πετρελαίου εκφράζει η Credit-Suisse, αναλύοντας τα δεδομένα και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο.

    Η τρέχουσα περίοδος παραδοσιακά είναι “αργή” για την αγορά των τάνκερ, καθώς είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, όμως ο αναλυτής της Credit-Suisse, Greg Lewis, προειδοποιεί ότι το δεύτερο μισό του καλοκαιριού ενδέχεται να είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου σημαίνει ότι περίπου 200.000 με 300.000 βαρέλια ημερησίως θα “χαθούν” από την αγορά, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση για VLCCs στη διαδρομή από τον Κόλπο προς την Άπω Ανατολή. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει πτώση στις τιμές των ναύλων για τάνκερ VLCC, που στο τρίτο τρίμηνο κινούνται περίπου στα 19.000 δολάρια ημερησίως για τη διαδρομή TD3.

    Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αδυναμία στην τιμή του πετρελαίου έχει εγείρει ανησυχίες στην αγορά των τάνκερ για μεγαλύτερες και βαθύτερες περικοπές από τον OPEC, που θα πίεζαν την ανάκαμψη της αγοράς των τάνκερ αργού περαιτέρω χρονικά”, αναφέρει ο ίδιος.

    Η πρόβλεψη του Lewis είναι ότι οι τιμές για τα πλοία VLCC θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 20.000 δολάρια ημερησίως για το τρίτο τρίμηνο του έτους, και στο τέταρτο τρίμηνο θα αυξηθούν στα 49.000 δολάρια ημερησίως.

    Όσον αφορά στις παραγγελίες πλοίων VLCC, ο Lewis παρατηρεί ότι τα 27 τάνκερ VLCC που έχουν παραγγελθεί φέτος είναι περισσότερα συγκριτικά με τα προηγούμενα δύο χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αγοραστές των πλοίων αυτών είναι οι πραγματικοί πλοιοκτήτες, και όχι οι διάφοροι σπεκουλαδόροι, ενώ σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι οι παραγγελίες νέων πλοίων βρίσκονται στο 13% του σημερινού στόλου, ένα ποσοστό που θεωρείται αρκετά μεγάλο, ο αριθμός αυτός θα επισκιαστεί από τα 105 VLCCs που θα είναι ηλικίας άνω των 20 ετών έως το 2020.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Μαρινάκης: Επέκταση ναύλωσης τάνκερ με… έκπτωση στην Total

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Χατζηπατέρας: Τροποποίησε τους όρους δανείου 758 εκατ. δολ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κούστας: Πονάει ακόμα η Danaos από την κατάρρευση της Hanjin



    ΣΧΟΛΙΑ