• Business

    Ανησυχία στην παγκόσμια ναυτιλία: Στόχος κυβερνοεπίθεσης και η BW Group

    Europol


    Στο στόχαστρο χάκερς βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο η ναυτιλιακή εταιρεία BW Group, με έδρα τη Σιγκαπούρη, όπως αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών.

    Τις αποκαλύψεις ξεκίνησε το δίκτυο Platts, πηγές του οποίου δήλωσαν ότι το πρόβλημα που προκάλεσε η κυβερνοεπίθεση ήταν αρκετά σοβαρό για να οδηγήσει στην προσωρινή απενεργοποίηση των δικτύων Internet και Intranet της εταιρείας. Η εταιρεία KPMG ανέλαβε τη διεξαγωγή της έρευνας για την υπόθεση.

    Εκπρόσωπος της BW Group επιβεβαίωσε, μιλώντας στο TradeWinds, πως πράγματι υπήρξε παραβίαση των ηλεκτρονικών της συστημάτων και “έγιναν ενέργειες για να τακτοποιηθεί το ζήτημα”.

    Οι εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνίες με πελάτες και μετόχους δεν επηρεάστηκαν και οι λειτουργίες ήταν οι συνήθεις με ορισμένα μικροπροβλήματα καθώς λειτουργούσαμε με προγραμματισμένες διακοπές του συστήματος, καθώς το τμήμα των τεχνικών μας, με τη βοήθεια και εξωτερικών συμβούλων, ενίσχυε τις υποδομές κυβερνοασφάλειας που διαθέτουμε”, εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβερνοεπίθεση δεν ήταν ransomware, δηλαδή οι χάκερς δε ζήτησαν χρήματα για να “ξεκλειδώσουν” τα συστήματα της εταιρείας.

    Πάντως, ο ίδιος εκπρόσωπος δεν έδωσε πληροφορίες για το αν υπήρξε απώλεια χρημάτων ή δεδομένων λόγω της επίθεσης, ούτε για το αν οι δράστες έχουν ταυτοποιηθεί ή εντοπιστεί.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο ναυτιλιακός κολοσσός Moller Maersk είχε πέσει θύμα χάκερς που ζητούσαν λύτρα, ενώ εκφράζονται όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες για το αν ο ναυτιλιακός κλάδος εν γένει είναι επαρκώς θωρακισμένος για να αντιμετωπίσει αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις στο μέλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Α. Αγγελικούση: Η Pantheon Tankers επωφελείται από την άνοδο στην αγορά των VLCCs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SHIPPING FOCUS: Κολλημένο στον ύφαλο παραμένει το container του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Γκούμας: Ψάχνει αγοραστές για το πιο σύγχρονο πλοίο της η Equinox



    ΣΧΟΛΙΑ