• Ναυτιλία

    Γ. Χατζηπατέρας: Μπαράζ πωλήσεων μετοχών της Dorian LPG από την BW Group

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια έχει αποκομίσει η νορβηγική BW Group από τις διαδοχικές ρευστοποιήσεις μετοχών της ναυτιλιακής Dorian LPG, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα, μετά την αποτυχημένη της απόπειρα να την εξαγοράσει το 2018.

    Αυτήν την εβδομάδα, η νορβηγική εταιρεία ανακοίνωσε έξι πωλήσεις πακέτων μετοχών της Dorian LPG από τις 11 Δεκεμβρίου και μετά, από τις οποίες αποκόμισε περίπου 15,4 εκατ. δολάρια, με την υψηλότερη σταθμισμένη μέση τιμή στα 16,16 δολάρια ανά μετοχή, στην πώληση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους έξι μήνες η μετοχή της Dorian έχει εκτοξευθεί από τα 9,80 δολάρια στα επίπεδα των 15 δολαρίων και πάνω, εν μέσω μίας γενικότερης ανόδου των ναυτιλιακών μετοχών μετά την ενεργοποίηση των κανονισμών του ΙΜΟ για τις εκπομπές ρύπων.

    Η BW Group άρχισε να πουλά μετοχές της Dorian LPG το περασμένο καλοκαίρι, μειώνοντας το ποσοστό της στην ελληνική ναυτιλιακή από το 14,2% στο 4,8%. Πλέον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, πίσω από την Dimensional Fund Advisors.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2018 η νορβηγική εταιρία κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Dorian, στοχεύοντας σε ένα deal 1,1 δισ. δολαρίων, που θα είχε ως αποτέλεσμα την ένωση δυνάμεων των δύο κορυφαίων εταιριών της αγοράς VLGC. Ωστόσο, η απάντηση της Dorian ήταν αρνητική και μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών, ο Andreas Sohmen-Pao, πρόεδρος της BW LPG, απέσυρε την προσφορά του.



    ΣΧΟΛΙΑ