• Business

    Η μεγάλη κόντρα για τα media. Τι συμβαίνει με Σαββίδη, Μαρινάκη και Αλαφούζο; Όλη η αλήθεια


    Μεγάλη… μπάλα παίζεται στο παρασκήνιο της Super League, με τις ισορροπίες ανάμεσα στους Ιβάν Σαββίδη, Γιάννη Αλαφούζο και Βαγγέλη Μαρινάκη να είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και τις μεταξύ τους σχέσεις να έχουν αντίκτυπο, πέρα από το ποδόσφαιρο, και σε έναν άλλο, πολύ πιο νευραλγικό τομέα, αυτόν των media.

    Το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε η ποδοσφαιρική χρονιά, φαινόταν πως η μονοκρατορία του Ολυμπιακού (ουσιαστικά του Βαγγέλη Μαρινάκη) ήταν υπό αμφισβήτηση, καθώς ο Γιάννης Αλαφούζος (Παναθηναϊκός) και ο Ιβάν Σαββίδης (ΠΑΟΚ), μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη (ΑΕΚ), είχαν συστήσει ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον του, με σκοπό να αυξήσουν την επιρροή τους στα ποδοσφαιρικά πράγματα και να φέρουν την πολυδιαφημισμένη “εξυγίανση” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το μέτωπο αυτό δεν αποδείχθηκε αρραγές…

    Ήδη στη διάρκεια της χρονιάς είχαμε κάποιες ενδείξεις ότι η “αγία τριάδα” των ιδιοκτητών δεν ήταν πια τόσο ενωμένη, και αρκούσε ένα “κλικ” για να διαλυθεί οριστικά. Και αυτό το “κλικ” το έφερε το Κύπελλο: Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη κατέκτησε το τρόπαιο αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και την ΑΕΚ στον τελικό, με τις δύο ομάδες όμως να μην έχουν απλώς παράπονα από τη διαιτησία, αλλά να μιλούν ανοιχτά για “στημένους” διαιτητές και επόπτες, στρεφόμενοι κατά του πρώην συμμάχου τους στην “εξυγίανση”.

    Αυτό που μάλλον ενόχλησε τους Αλαφούζο και Μελισσανίδη είναι το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται να έχει φιλοδοξίες που ξεπερνούν τα όσα αρχικά είχαν συμφωνήσει: Τον κατηγορούν ότι δεν θέλει να αντικαταστήσει το παλιό, διεφθαρμένο καθεστώς με ένα νέο, υγιές καθεστώς, αλλά με ένα δικό του διεφθαρμένο καθεστώς που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

    Και αν κάτι σας θυμίζει αυτή η τελευταία πρόταση, δεν κάνετε λάθος: Αυτή η τακτική για την οποία κατηγορούν τον Ιβάν Σαββίδη είναι η ίδια τακτική που εφαρμόζει τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ευαγγελιζόταν την πάταξη της διαπλοκής και την εξυγίανση των θεσμών, τελικά αποδεικνύεται στην πράξη πως το μόνο που θέλει είναι να “ξηλώσει” την παλιά διαπλοκή, μόνο και μόνο για να στήσει μία δικών του συμφερόντων. Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που… τακιμιάσανε ΣΥΡΙΖΑ και Ιβάν Σαββίδης, όπως φάνηκε και με την περίφημη φωτογραφική τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση “χάρισε” πρόστιμα εκατομμυρίων στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, την οποία ελέγχει ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας…

    Αν ξεφύγουμε από τα ποδοσφαιρικά, αυτό το “φλερτ” του Ιβάν Σαββίδη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί ένα ακόμα σημείο τριβής του επιχειρηματία με τον Γιάννη Αλαφούζο, ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, ο οποίος ως γνωστόν τηρεί έντονα επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Γιάννης Αλαφούζος αντιλαμβάνεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης προσπαθεί να “χωθεί” στην αγορά των ΜΜΕ, στα δικά του λημέρια δηλαδή, και δε βλέπει με καθόλου καλό μάτι αυτές τις κινήσεις. Ήδη ο Ιβάν Σαββίδης προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια και είναι (κάποιοι λένε πάντως ότι οι συζητήσεις των δυο πλευρών τουλάχιστον προσωρινά έχουν τερματιστεί) σε συζητήσεις για την εξαγορά του “Πηγάσου” από την οικογένεια Μπόμπολα, θέλοντας προφανώς να πάρει στα χέρια του όχι μόνο τις εφημερίδες του Πηγάσου (Έθνος, Ημερησία, Goal), αλλά και το μερίδιο (32% του μετοχικού κεφαλαίου) που έχει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, μπαίνοντας έτσι από το “παράθυρο” και στην τηλεόραση.

    Εδώ όμως είναι που τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς μπαίνει στη μέση ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ένας ακόμα επιχειρηματίας που προσπάθησε να πάρει τηλεοπτική άδεια, και ενώ ήταν πανέτοιμος για να θέσει σε λειτουργία τον δικό του τηλεοπτικό σταθμό, η διαδικασία κηρύχθηκε άκυρη από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έμεινε με τη χαρά. Έχει τα “Παραπολιτικά” και την “Ελευθερία του Τύπου”. Και οι δυο εφημερίδες ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, και βλέπει όπως φημολογείται με εξίσου κακό μάτι όπως ο Γιάννης Αλαφούζος τις επεκτατικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη και την προσπάθειά του να γίνει “τσάρος” της χώρας.

    Επίσης πλέον οι εφημερίδες που υποστηρίζονται από τον κ. Μαρινάκη και διοικούνται από τον έμπειρο δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη τυπώνονται στις εγκαταστάσεις της  Καθημερινής.

    Ακούγεται λοιπόν ίσως παράξενο, αλλά σε αυτήν τη φάση, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που στο παρελθόν έχουν έρθει σε σφοδρή σύγκρουση για τα ποδοσφαιρικά και όχι μόνο, έχουν κοινό συμφέρον να συνταχθούν εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, ώστε να αποτρέψουν την κυριαρχία του τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στα media. Και οι φήμες λένε ότι υπάρχει πράγματι μία “σιωπηρή” προσέγγιση μεταξύ τους.

    Στις φήμες αυτές ήρθε να δώσει υπόσταση η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΟΚ, μετά τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και τις νέες “πράσινες” κατηγορίες κατά του Δικεφάλου του Βορρά. Η ανακοίνωση αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο Παναθηναϊκός “πληρώνει την ανυπαρξία της διοίκησής του”, την οποία κατηγορεί ότι “δημιούργησαν το κλίμα, αποπροσανατόλισαν συστηματικά τον κόσμο τους εναντίον του νέου «εχθρού», για να δικαιολογήσουν τη συμπόρευση με τον καινούριο «φίλο»”, εννοώντας προφανώς τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “η υπόληψη του ελληνικού ποδοσφαίρου δέχτηκε ακόμη ένα μεγάλο χτύπημα. Γίνεστε ίδιοι με τους καινούριους συνοδοιπόρους σας”, επαναλαμβάνοντας προφανώς την ίδια αιχμή περί “συμμαχίας” Αλαφούζου-Μαρινάκη.

    Πάντως, τουλάχιστον όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, η συμμαχία αυτή ίσως να μη διαρκέσει για πολύ, καθώς ο Γιάννης Αλαφούζος εμφανίζεται αηδιασμένος με όσα συμβαίνουν και φέρεται να είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, αφού εξασφαλίσει τη διάδοχη κατάσταση της ομάδας. Όσον αφορά στα media, πάλι, ίδωμεν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μιχάλης Σάλλας: Τι σχέδια έχω για την Παγκρήτια Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Oι νέες επενδύσεις είναι αυτές που θα βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ): Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος (και το ΔΝΤ) για να μπει η Ελλάδα στο QE



    ΣΧΟΛΙΑ