• Business

    H μεγάλη μάχη της AVIS: O όμιλος Κoc συζητάει με την Πειραιώς για την εξαγορά της

    Avis


    Συνεχίζεται το… σίριαλ για τη διεκδίκηση της Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ (master franchisee στην Ελλάδα των εταιρειών ενοικίασης οχημάτων Avis Rent a Car και Budget Rent a Car and Payless), όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την εξαγορά της, και αυτό είναι ο τουρκικός όμιλος Koc.

    Όπως γράφαμε τον προηγούμενο μήνα στο mononews.gr, οι “μνηστήρες” για την Avis που υπέβαλαν προσφορές για την εξαγορά της ήταν συνολικά οκτώ, και τα ονόματα που έχουν ακουστεί για Έλληνες επιχειρηματίες περιλαμβάνουν τον όμιλο Βασιλάκη (στον οποίο ανήκει η Autohellas, που διαχειρίζεται το σήμα της Hertz στην Ελλάδα), και τον όμιλο Σαρακάκη, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και το επενδυτικό fund Damma Holdings του Γ. Δασκαλόπουλου. Όσον αφορά στο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, πέρα από τη μητρική Avis Budget Group, την ελληνική εταιρεία φέρονται να διεκδικούν ισχυρά επενδυτικά funds, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, Pimco, Oaktree και Lone Star.

    Όμως όλοι αυτοί οι υποψήφιοι κινδυνεύουν να μείνουν με την… πρόταση στο χέρι, καθώς όπως όλα δείχνουν η τύχη της Avis βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού ομίλου Koc, ο οποίος σε συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο Avis Budget Group έχουν συστήσει την κοινοπραξία Otokoc Otomotiv Ticaret ve Sanayi, που σύμφωνα με πληροφορίες διεκδικεί την Avis. Όμως δεν τη διεκδικεί απλά, αλλά έχει τον πρώτο λόγο, καθώς με βάση τη σύμβαση μεταξύ της μητρικής Avis και της Olympic, η μητρική διατηρεί σε περίπτωση πώλησης της δεύτερης διπλό δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης.

    Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, αν επιθυμεί να αποκτήσει την Olympic, η Avis, μέσω της κοινοπραξίας με τον όμιλο Koc, έχει δικαίωμα να μπει κατά προτεραιότητα σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς πριν από τους άλλους “μνηστήρες”, και μόνο αν δεν υπάρξει συμφωνία μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης σε άλλον υποψήφιο, όμως ακόμα και τότε θα πρέπει η Avis να δώσει το τελικό “ΟΚ” για να ολοκληρωθεί η πώληση – χωρίς τη συναίνεσή της δεν μπορεί να γίνει τίποτα απολύτως.

    Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την κοινοπραξία, οι οποίες θα έχουν ευτυχή κατάληξη αν η κοινοπραξία προσφέρει ένα ικανοποιητικό τίμημα, που σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς θα πρέπει να ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια, με δεδομένες τις εξαιρετικές οικονομικές της επιδόσεις.

    Όσο για τους άλλους υποψηφίους, το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι η κατάρρευση των συνομιλιών της Πειραιώς με την κοινοπραξία Otokoc Otomotiv Ticaret ve Sanayi, ώστε να μπορέσουν να εμπλακούν ενεργά στη διεκδίκηση της Avis.

    Πάντως, δεδομένο είναι ότι με την κίνησή της να προκηρύξει διαγωνισμό για την Avis, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση προέβλεπε αυτό το “διπλό δικαίωμα” της αμερικανικής μητρικής, η Πειραιώς “αναγκάζει” την κοινοπραξία να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να την αποκτήσει, μετριάζοντας σε μεγάλο βαθμό το διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα που προκύπτει από τους όρους της σύμβασης και διασφαλίζοντας ότι το τίμημα της εξαγοράς θα είναι ικανοποιητικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απασφάλισε ο Πάγκαλος: «Τσόγλανος» ο Τσίπρας που εγκαινίασε τα Τέμπη μόνος του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Ακόμα και ο διοικητής του ΕΦΚΑ πήρε τη 13η σύνταξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σόιμπλε: H Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και θα βγει στις αγορές το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ