• Business

    ΕΒΖ: Τι ακριβώς συμβαίνει στην Σερβία με την πώληση των θυγατρικών της;

    EBZ


    Στον “πάγο” έχει μπει η υπόθεση της πώλησης των θυγατρικών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία, παρά το γεγονός ότι τόσο τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με αυτήν, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, εμφανίζονται υπέρ της εξεύρεσης μίας λύσης για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της πολύπαθης επιχείρησης. Μήπως κάποιος άλλος υπονομεύει όμως αυτήν τη διαδικασία;

    Ως γνωστόν, ο Σέρβος επιχειρηματίας Μίοντραγκ Κόστιτς, επικεφαλής του MK Group, επικράτησε των άλλων, Ευρωπαίων υποψηφίων στον διαγωνισμό για τις δύο θυγατρικές της ΕΒΖ, με δεσμευτική προσφορά ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η προσφορά αυτή κρίθηκε χαμηλή, και ο Κόστιτς επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η πρόταση αυτή, όμως, έχει ημερομηνία λήξης, καθώς ο Κόστιτς, ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις, διεμήνυσε πρόσφατα με επιστολή του προς την κυβέρνηση ότι η τελική προθεσμία για να μην αποσύρει την προσφορά του είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ίσως αυτό να είναι τελικά που επιθυμεί η διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία είναι γνωστό ότι δεν θέλει την πώληση των θυγατρικών της στη Σερβία, και φαίνεται να “μπλοκάρει” με τον τρόπο της τις διαδικασίες πώλησης.

    Τα δεδομένα πάντως δεν είναι υπέρ της πώλησης των δύο θυγατρικών. Μεγάλο εμπόδιο αποτελούν οι πιέσεις που δέχεται η Τράπεζα Πειραιώς για να διαγράψει σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεών της από την ΕΒΖ, πιέσεις οι οποίες όμως προσκρούουν στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση προς της ΕΒΖ ως παράνομη ενίσχυση, καθώς και στα συμφωνηθέντα μεταξύ των τραπεζών και των εποπτών τους στην Ευρώπη.

    Υπενθυμίζεται πως η πώληση των δύο θυγατρικών της εμφανίζεται ως η μοναδική ελπίδα για να καταστεί βιώσιμη η ΕΒΖ, η οποία σήμερα δεν διαθέτει επαρκή ταμειακή ρευστότητα για να ξεκινήσει τη φετινή παραγωγή, με αποτέλεσμα αγρότες και εργαζόμενοι να αγωνιούν για το μέλλον τους. Όμως αν δε βάλει το… χεράκι της και η διοίκηση τς επιχείρησης, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θέλετε επενδύσεις; Δείτε πως κοροϊδεύουν και στην υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Σταθάκης ξεκαθαρίζει για Eldorado: Γνώριζαν ότι οι άδειες που εκκρεμούν θα δίνονταν μέσα Σεπτέμβρη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δραματικές Εξελίξεις: H Eldorado Gold αναστέλλει τις επενδύσεις της. Εκτεθειμένος ο Α. Τσίπρας



    ΣΧΟΛΙΑ