• Business

    Άδωνις Γεωργιάδης (Thessaloniki Summit): Πολλές αμερικάνικες επενδύσεις θα έρθουν στο Thess In Tech και την Τεχνόπολη

    • NewsRoom

    Άδωνις Γεωργιάδης


    “Στο Thess In Tech και την Τεχνόπολη θα έρθουν πολλές αμερικάνικες επενδύσεις και σύντομα”, σημείωσε σήμερα μιλώντας στο Thessaloniki Summit ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε, έγινε η πρώτη μεγάλη επένδυση, αυτή της Pfizer και προχωρά το Thess In Tech ενώ σημείωσε θα γίνει και η επένδυση της Cisco και προχωρά και η διαδικασία για την αναμόρφωση της ΔΕΘ. σημείωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτής της κυβέρνησης,

    Για την ΕΛΒΟ σημείωσε ότι έγινε με επιτυχία η ιδιωτικοποίησή της, η κοινοπραξία από το Ισραήλ είναι ο νικητής του διαγωνισμού που δεσμεύτηκαν για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες.

    Για την ΕΒΖ είπε ότι ο τελικός στόχος της συμφωνίας είναι να συνεχίσει η παραγωγή ζάχαρης.

    Για τις τράπεζες

    Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα το τραπεζικό σύστημα έχει δώσει τη μεγαλύτερη ρευστότητα που έχει δώσει ποτέ στην ιστορία του στην Ελλάδα, σημείωσε ο κύριος Γεωργιάδης. “Και μέσα από τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και μέσω του εγγυοδοτικού και μέσω της πληρωμής των τόκων των δανείων και τις αναστολές πληρωμών των δόσεων έχει δοθεί σημαντική ρευστότητα. Δάνεια χωρίς αμιγώς τραπεζικά κριτήρια, θα σήμαινε ότι θα δώσουμε τις καταθέσεις μας σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα επιστρέψουν. Αν δίναμε δάνεια με πολιτικά κριτήρια θα ήταν η ασφαλέστερη οδός για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τέτοια απόφαση αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει”, τόνισε.

    “Οι υγιείς επιχειρήσεις, μπορούν να πάρουν εγγυημένα κατά 80% από την Αναπτυξιακή τράπεζα. Για τις πολλές επιχειρήσεις που δεν πληρούν έχουμε θεσπίσει την επιστρεπτέα προκαταβολή, ή με το πάγωμα του ΦΠΑ, ή την αναστολή πληρωμών στο ΕΦΚΑ και την εφορία και άλλα δίνουν ρευστότητα σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων”.

    Για την πανδημία

    “H Ελλάδα πηγαίνει καλά”, είπε σχετικά με την πανδημία,  σημειώνοντας ότι τα κρούσματα της πανδημίας είναι αναλογικά λιγότερα σε σχέση με άλλες χώρες και εξήγησε ότι πάμε σε lockdown για να προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας η οποία είναι εκθετική. “Και πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι όταν λέγαμε να αποφεύγετε τα πάρτι και τις διασκεδάσεις το λέγαμε γιατί ξέραμε ότι αν ο ιός ξεφύγει θα αναγκαζόμασταν να πάρουμε πάρα πολύ δύσκολα μέτρα για την οικονομία και τη ζωή μας, όπως αυτά που αναγκαστήκαμε να ανακοινώσουμε σήμερα.

    Τα μέτρα αφορούν τη στήριξη εργαζομένων επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων, και το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη ώστε οι επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες και να μην καταστραφούν. Αποδείξαμε από την πρώτη φάση της πανδημίας ότι η Ελλάδα κατάφερε να έχει τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ανεργία του Αυγούστου του 2020 ήταν ελάχιστα μικρότερη από την ανεργία  Αυγούστου του 2019 το όποιο ήταν θαύμα”, είπε.

    Τα νέα μέτρα, σημείωσε,  θα έχουν άμεση ισχύ και θα μπορέσουν να δώσουν  στην αγορά την αναγκαία ανάσα για να περάσουμε και αυτή την περιπέτεια. “Αν τηρήσουμε τα μέτρα, ο ιός θα αρχίσει να πέφτει και θα μπορέσουμε να κάνουμε γιορτές με σχετική ομαλότητα, αν βγει και το εμβόλιο  το Δεκέμβριο, θα μπορεί  το 2021 να είναι αρκετά καλύτερη χρονιά” ανέφερε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ