• Business

    Δημόσιο-Ελληνικός Χρυσός: O Πόλεμος συνεχίζεται στα δικαστήρια


    Κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί η κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο την εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου σε Διαιτητικό Δικαστήριο, απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός, με φόντο το “μπλόκο” στην επένδυση της εταιρείας στις Σκουριές.

    Ήταν άλλωστε μία κίνηση που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό το υπουργείο, μετά την απόρριψη, πριν από λίγους μήνες, της αίτησης θεραπείας που είχε υποβάλει η Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης του υπουργείου με την οποία “πάγωνε” η επένδυσή της στις Σκουριές για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

    Η κίνηση αυτή, που προοικονομεί τις επόμενες ενέργειες του υπουργείου για το ζήτημα αυτό, γνωστοποιήθηκε με απόφαση που έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια”, και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

    “Αναθέτουμε στη δικηγορική εταιρεία “Δρυλλεράκης και Συνεργάτες” την συνεπικούρηση των αρμοδίων προς εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, μελών του Ν.Σ.Κ. στην άσκηση των καθηκόντων τους προς υπεράσπιση και γενικότερη νομική υποστήριξη των συμφερόντων του Ελληνικού δημοσίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται εν προκειμένω από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία, ειδικότερα θα ασκήσουν αίτηση ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου και θα παρασταθούν κατά τη συζήτησή της, σύμφωνα με τον όρο 7 της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ”, που κυρώθηκε με το άρθρο 52 του ν. 3220/2004 Α’ 15), προκειμένου να κριθεί κατά πόσο η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία βρίσκεται σε αδυναμία εκπληρώσεως των συμβατικών της υποχρεώσεων”.

    Οι “συμβατικές υποχρεώσεις” που αμφισβητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι πληρούνται αφορούν στη μεταλλουργική μέθοδο ονόματι flash smelting, η οποία “ενοχοποιείται” για διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτό που επιδιώκει προφανώς το υπουργείο (που επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε εξ αρχής ιδιαίτερα εχθρικό απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση) είναι να κριθεί σε Διαιτητικό Δικαστήριο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, και από την απόφαση του δικαστηρίου θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της επένδυσης στις Σκουριές.

    Φυσικά, θεωρείται δεδομένο ότι η Ελληνικός Χρυσός δε θα μείνει με… σταυρωμένα χέρια και θα αντιδράσει αναλόγως, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι σαν να παραδίδει τα όπλα και να “φυγομαχεί” από τον πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί με το ελληνικό Δημόσιο, με αφορμή μία επένδυση που συζητείται σχεδόν 15 χρόνια τώρα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημόσιο: Πέρα από κάθε προηγούμενο το πλήθος του έκτακτου προσωπικού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Βασίλης Αποστολόπουλος. Το μεγάλο come back στην κερδοφορία για το Ιατρικό Κέντρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  ΟΑΕΔ: To 2036 η ανεργία θα βρεθεί στο 7,3 του Μαΐου του 2008



    ΣΧΟΛΙΑ