• Business

    Τραπεζίτες: Ήλθε η ώρα των μπαχτατσήδων που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν


    Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη ζητούν από το υπουργείο Οικονομίας οι τράπεζες, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κατάχρηση των ευνοϊκών προβλέψεων του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή τους, αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

    Το πρόβλημα είναι μεγάλο, όπως λένε τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες περίπου το 25% των “κόκκινων” δανείων που έχουν υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη αφορούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές που απλώς εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς όφελός τους, έχοντας βρει εκεί ασφαλές καταφύγιο. Πρόκειται για δάνεια ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου 3 στα 10 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

    Φυσικά, δεν αντιλέγει κανείς ότι ο νόμος Κατσέλη είναι ένα σημαντικό νομοθέτημα που προστατεύει δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους, και για το λόγο αυτό οι τράπεζες δεν θέτουν θέμα κατάργησης του νόμου, παρά μόνο τροποποιήσεων σε αυτόν, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι πράγματι μόνο αυτοί οι δανειολήπτες θα προστατεύονται, και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

    Το αίτημα αυτό έχουν ήδη καταθέσει οι τράπεζες στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τον οποίο είχαν συναντηθεί στις αρχές της εβδομάδας, μεταφέροντάς του τις θέσεις τους για το ζήτημα αυτό.

    Τι ζητούν οι τράπεζες; Ένα πράγμα, ουσιαστικά: Να μπουν “φίλτρα” στο πώς και πότε προστατεύονται όσοι ζητούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Να μην προστατεύεται δηλαδή αυτομάτως ο δανειολήπτης με το που ζητά να υπαχθεί στον νόμο, όπως γίνεται σήμερα, αλλά να υπάρχει πρώτα ένας έλεγχος περιουσιακών στοιχείων, ώστε αν διαπιστωθεί πως ο δανειολήπτης έχει χρήματα και περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να καλύψουν μέρος ή το σύνολο της οφειλής του, να μην καλύπτεται από κανένα ακαταδίωκτο. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τις τράπεζες, δεν θα μπορούν οι επιτήδειοι να ζητούν την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη και έπειτα να εκμεταλλεύονται τις χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης για να γλιτώνουν για χρόνια την καταβολή των οφειλομένων.

    Μάλιστα, οι διοικήσεις των τραπεζών υπενθυμίζουν ότι πλέον υπάρχει και η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, από την οποία μπορούν να αντληθούν στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση δανειοληπτών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για τη διασταύρωση που ζητούν για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.

    Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες αναμένεται να υποβάλουν αναλυτικά τις προτάσεις τους εντός του μήνα, προκειμένου αυτές να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το “ΟΚ” για οποιαδήποτε αλλαγή στον νόμο Κατσέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Μαντάτα για ένα ακόμα πακέτο μέτρων, πριν τελειώσει το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Wood: Τι λέει για εκλογές-Σε ποια ελληνική μετοχή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Σκληρό ροκ» στο Χίλτον για την τρίτη αξιολόγηση-Επιμένει σε μέτρα το ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ