• Business

    Τραπεζίτες έτοιμοι για όλα: Τα επόμενα βήματα στις πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών


    Με ρυθμούς… πολυβόλου αναμένεται να συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες τις πωλήσεις θυγατρικών τους εταιρειών, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει προς τον SSM και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, και εκμεταλλευόμενες την αναστροφή κλίματος που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ως προς τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών.

    Ήδη, ως γνωστόν, υπάρχουν αρκετοί διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, με πιο πολυδιαφημισμένο αυτόν για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, από την οποία η Εθνική Τράπεζα προσβλέπει σε ένα ποσό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα η Εθνική αξιολογεί τις προτάσεις που έχει λάβει για τις θυγατρικές της στη Ρουμανία, Banca Romaneasca, και στην Κύπρο, Εθνική Κύπρου.

    Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις (Avis Hellas), με το ενδιαφέρον να είναι ζωηρό, ενώ όσον αφορά στην Eurobank, σύντομα αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για τη θυγατρική της στη Ρουμανία, Bancpost.

    Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν, και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές, και σε άλλες σημαντικές πωλήσεις θυγατρικών τους, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα ήδη φέρονται να έχουν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για την πώληση του οποίου η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλο την Deloitte, ως πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας, που εκτιμάται ότι θα φέρει πολλούς υποψήφιους αγοραστές στην “πόρτα” της Πειραιώς και δεν θα αποβεί άκαρπη, όπως έγινε με τον προηγούμενο διαγωνισμό.

    Όμως με ενδιαφέρον περιμένουν πολλοί επενδυτές και την απόφαση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την τύχη των ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών Σελόντα και Νηρέας, καθώς όλα δείχνουν πως οι τράπεζες δεν θα αποδεχθούν την πρόταση της Pillarstone για αναχρηματοδότηση των δανείων τους, αλλά αντίθετα θα επιδιώξουν την πώλησή τους, η οποία πέρα από το ότι θα τραβήξει την προσοχή πολλών ξένων επενδυτών, θα βοηθήσει σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

    Ως προς τη μείωση των “κόκκινων” δανείων εξάλλου αναμένονται στο εγγύς μέλλον κινήσεις από την Eurobank και την Alpha Bank, προς την κατεύθυνση της πώλησης καταναλωτικών δανείων, μία διαδικασία που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

    Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την πρόθεση της Eurobank να πουλήσει μέρος της ήδη μειωμένης συμμετοχής της στην Grivalia Properties (που πλέον ανέρχεται στο 20%), με τη διαδικασία να βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης ενδιαφέροντος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λαϊνόπουλος: Σε πλειστηριασμό και το μεγάλο ακίνητο της Promot στη Νέα Κηφισιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα «βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων στους ΟΤΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή στην υπόθεση πτώχευσης της Alpha Grissin, με παρέμβαση των τραπεζών – Μπαίνει ειδικός διαχειριστής;



    ΣΧΟΛΙΑ