• Business

    Τράπεζες: Πουλάνε δάνεια πάνω από 6 δισ. ευρώ. Όλες οι εξελίξεις


    Καθώς βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, ο σχεδιασμός των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων μπαίνει στην τελική ευθεία, με τις διοικήσεις των τραπεζών να επιταχύνουν τις ενέργειές τους για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

    Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον την κατάληξη του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank (πάνω από 200.000 δάνεια στον αριθμό, όλα σε καθυστέρηση εδώ και χρόνια), ονομαστικής αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων να αναμένονται στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Το τίμημα έναντι του οποίου θα πωληθούν τα εν λόγω δάνεια θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις και των άλλων τραπεζών, και κυρίως της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, που εμφανίζονται έτοιμες, ανάλογα με τις εξελίξεις, να προχωρήσουν σε πωλήσει δανείων που αθροιστικά αναμένεται να ξεπεράσουν σε ονομαστική αξία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Όμως πέρα από τις μεμονωμένες πωλήσεις δανείων, ένα άλλο πεδίο στο οποίο είναι πιθανό να έχουμε εξελίξεις στους επόμενους μήνες είναι αυτό των από κοινού πωλήσεων υπερχρεωμένων εταιρειών, ένα πεδίο στο οποίο μέχρι πρόσφατα υπήρχε στασιμότητα, λόγω των δυσκολιών στη συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών, όμως τον προηγούμενο μήνα είδαμε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να συμφωνούν στην πώληση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς, απορρίπτοντας μάλιστα την πρόταση της Pillarstone για την ανάληψη της διαχείρισης αμφότερων των επιχειρήσεων. Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για τα δάνεια της Euromedica, ύψους κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

    Απώτερος στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι οι τράπεζες να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να εξασφαλίσουν κάποια κέρδη από τη διαδικασία της πώλησης δανείων, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή τους σε “τοξικά” δάνεια που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο «Εξοικονομώ Ι» εντάσσονται ακόμα 7.000 δικαιούχοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασταμάτητο ράλι για το bitcoin – Έσπασε και το «φράγμα» των 4.000 δολαρίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εντόπισαν POS που έστελναν τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού



    ΣΧΟΛΙΑ