• Business

    Εξωδικαστικός και ρυθμίσεις οφειλών στο τραπέζι Θεσμών-Κυβέρνησης. Ποια σενάρια προκρίνονται

    θεσμοί


    O εξωδικαστικός μηχανισμός θα βρεθεί σήμερα στο “τραπέζι” των εν Αθήναις διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, στη συνάντηση με την οποία ανοίγει ο κύκλος των συζητήσεων με τους επικεφαλής των δανειστών.

    Ένα είναι ουσιαστικά το μεγάλο “αγκάθι” του εξωδικαστικού μηχανισμού: το τι θα γίνει με τις οφειλές που είναι μεγαλύτερες από 20.000 ευρώ και μικρότερες από 50.000 ευρώ. Πρόκειται για το μέρος εκείνο των οφειλών για το οποίο δεν έχει ακόμα βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να υπάρξει μία αυτοματοποιημένη διαδικασία για την τακτοποίησή τους, με το επικρατέστερο σενάριο πάντως να περιλαμβάνει διαγραφές οφειλής μόνο για τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, και όχι για την κύρια οφειλή, ενώ για η βιωσιμότητα του οφειλέτη θα εξαρτάται από το αν παρουσίαζε θετικά EBITDA το δημοσιονομικό έτος πριν την αίτηση υποβολής ή τα δύο από τα τρία χρόνια πριν την αίτηση υποβολής. Ο λόγος του χρέους που θα διαγραφεί δια του όποιου θετικού EBITDA ληφθεί υπόψη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 15. Επίσης, από τη διαδικασία θα αποκλείονται οι οφειλέτες με ακίνητη περιουσία 25 ή περισσότερες φορές μεγαλύτερη του υπό αναδιάρθρωση χρέους, ώστε να προστατευτούν οι τράπεζες από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Εξάλλου, ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα κυβέρνηση και θεσμούς στη διάρκεια των επόμενων ημερών θα είναι αυτό της αντιμετώπισης του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, μέσω της “φουλ επίθεσης” κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ήδη με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου θα βγουν στο “σφυρί” ακίνητα οφειλετών που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά δεν το πράττουν, ενώ είναι πιθανό να τεθεί και θέμα ενίσχυσης της θέσης των ενυπόθηκων πιστωτών, ώστε οι τράπεζες να παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τους πλειστηριασμούς (σήμερα λαμβάνουν το 65%). Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε μόλις το 2015.

    Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση που αναμένεται να γίνει σχετικά με τον νόμο Κατσέλη και τους επιτήδειους που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές του ρυθμίσεις, ενώ μπορούν να πληρώσουν, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την “ομπρέλα” προστασίας που δίνει ο νόμος σε όποιον απλώς υποβάλει αίτηση. Εδώ φαίνεται πως είναι κοινή η αίσθηση τόσο στους θεσμούς όσο και στην κυβέρνηση ότι ο νόμος Κατσέλη πρέπει να υποστεί ένα “λίφτινγκ”, ώστε να μην μπορούν να τον εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανέστης Βλασακάκης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των ψαριών στην Κολωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HSBC: Πώς οι μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν εκατομμύρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πάγωσαν» οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο-Δεν υπάρχουν λεφτά για τα συνεργεία



    ΣΧΟΛΙΑ