• Business

    Νέο σοκ από την Εφορία: Στο σφυρί ακίνητα για απλήρωτες κλήσεις στους Δήμους


    Μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν αντιμέτωποι εκατοντάδες φορολογουμένους οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκαν την Εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Χωρίς να έχουν καμία φορολογική εκκρεμότητα, διαπίστωσαν ότι ο ΑΦΜ τους είχε «κλειδώσει», με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει η επιστροφή του φόρου.

    Ο λόγος; Το ότι οι δήμοι, μέσω της Εφορίας, έχουν δεσμεύσει τους ΑΦΜ των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως από απλήρωτες κλήσεις ή ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης και δημοτικά τέλη. Μάλιστα, πολλοί πληροφορήθηκαν από τους υπαλλήλους της ΔΟΥ ότι χρωστούν στο δήμο, αφού δεν είχαν λάβει κάποια ειδοποίηση.

    Από τα τέλη Φεβρουαρίου,  σύμφωνα με τα Νέα όταν έληξε η ρύθμιση των 100 δόσεων, τα οικονομικά τμήματα των δήμων πήραν και πάλι φωτιά. Σε καθημερινή βάση πλέον στέλνουν στις ΔΟΥ τα στοιχεία των οφειλετών που γύρισαν την πλάτη στην ρύθμιση, δίνοντας εντολή για δέσμευση του αποδεικτικού ενημερότητας.

    Όσοι δεν πληρώσουν ή δε ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η χαριστική βολή έρχεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κινητών περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

    Για να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο ΑΦΜ και να εισπράξει ο φορολογούμενος την επιστροφή φόρου που δικαιούται θα πρέπει πρώτα να μεταβεί στον δήμο όπου έχει οφειλή. Είτε θα εξοφλήσει εξ’ ολοκλήρου το χρέος του, είτε θα το ρυθμίσει σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια ο δήμος θα χορηγήσει βεβαίωση για άρση της δέσμευσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ