Business

Intralot: Έκλεισε το συμβόλαιο στο New Hampshire – Πλήρης επιβεβαίωση του mononews για τις κινήσεις Κόκκαλη

  • NewsRoom

Σωκράτης Κόκκαλης. Πρόεδρος Intracom Holdings


Την επέκταση συμβολαίου για την παροχή λύσεων Αθλητικού Στοιχήματος στη Λοταρία της Πολιτείας του New Hampshire ανακοίνωσε η INTRALOT. επιβεβαιώνοντας πλήρως το από 7 Νοεμβρίου σχετικό ρεπορτάζ του mononews.gr. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη πολιτεία «τρέχει» ήδη η ανανεωμένη σύμβαση που έχει η Ιντραλότ για την τοπική λοταρία, η διάρκεια της οποίας είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Συγκεκριμένα, η INTRALOT ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, INTRALOT Inc, υπέγραψε επέκταση συμβολαίου για την παροχή λύσεων Αθλητικού Στοιχήματος στη Λοταρία της Πολιτείας του New Hampshire.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η  INTRALOT θα προσφέρει αθλητικό στοίχημα από τις αρχές του 2020 σε περισσότερα από 1.300 υφιστάμενα σημεία πώλησης στο New Hampshire.

«Η INTRALOT παρέχει τα καινοτόμα προϊόντα και τις λύσεις της στη Λοταρία του New Hampshire από την έναρξη της συνεργασίας μας το 2010», δήλωσε ο κ. Νίκος Νικολακόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της INTRALOT. Και πρόσθεσε: «Η πρόσφατη εισαγωγή του αθλητικού στοιχηματισμού στην Πολιτεία μας δίνει την ευκαιρία να υλοποιήσουμε τις λύσεις επόμενης γενιάς που διαθέτουμε και να εφαρμόσουμε την εξειδίκευσή μας, διασφαλίζοντας μια απαράμιλλη εμπειρία παίκτη για τους πολίτες της».

«Μέσω αυτής της ανανέωσης συμβολαίου να παρέχουμε την κορυφαία τεχνολογία μας αθλητικού στοιχήματος, θα ενισχύσουμε τη Λοταρία του New Hampshire και θα επεκτείνουμε την καθιερωμένη λειτουργία της με νέες και συναρπαστικές επιλογές ψυχαγωγίας, προσελκύοντας παράλληλα νέες δημογραφικές ομάδες παικτών», δήλωσε ο Byron Boothe, προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της INTRALOT Inc..

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τη Λοταρία για να μεγιστοποιήσουμε την αύξηση των πωλήσεων και να εξασφαλίσουμε πρόσθετα έσοδα με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο για το Κράτος και τους πολίτες του», συμπλήρωσε.

Το «αμερικανικό όνειρο»

Το 2003 η Ιντραλότ έγινε η πρώτη μη αμερικανική εταιρεία, η οποία κέρδισε διαγωνισμό για συμβόλαιο έργου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλαμβάνοντας την προμήθεια συστημάτων λοταρίας στη Νεμπράσκα. Από τότε βεβαίως έχει κυλήσει πολύ νερό στο «μύλο» των εξελίξεων, που αφορούν την ελληνική εταιρεία. Ωστόσο, για τον Σωκράτη Κόκκαλη, το «αμερικανικό όνειρο» είναι τώρα σπουδαιότερο από ποτέ για την ανασύνταξη δυνάμεων της Ιντραλότ.

Άλλωστε, στο αναμορφωμένο πλάνο στρατηγικής, το οποίο και αποτελεί ένα προσωπικό «στοίχημα» του πολυσυζητημένου Έλληνα επιχειρηματία, ο παράγοντας «Αμερική» αποτελεί βασικό κρίκο και συνάμα εξέχουσα προτεραιότητα.

Πέραν του νέου έργου στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ (New Hampshire), η Ιντραλότ περιμένει να ξεκινήσει και η νέα σύμβαση για το sports betting που έχει πάρει στην αμερικανική περιφέρεια της Κολούμπια, όπου βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον DC.  Ήδη έκλεισε η δικαστική… παρένθεση που είχε ανοίξει με την προσφυγή ιδιώτη σε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και απορρίφθηκαν. Ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση της σύμβασης που είναι για 5+5 χρόνια.

Πρόσφατα, η ελληνική εταιρεία ανανέωσε και το υφιστάμενο συμβόλαιο με την Λοταρία της Ουάσιγκτον DC για 5 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 5 χρόνια.

Το νέο συμβόλαιο ισχύει από τον περασμένο Οκτώβριο και η Ιντραλότ θα συνεχίσει να προμηθεύει την τοπική λοταρία, το σύστημα διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών και στιγμιαίων λαχείων Lotos, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει (μέσω της νέας σύμβασης) το άνοιγμα στη ρυθμιζόμενη αγορά αθλητικού στοιχήματος.

Τι φέρνουν οι ΗΠΑ στα οικονομικά μεγέθη

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της εφετινής χρονιάς, τα έσοδα της Ιντραλότ από τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανήλθαν στα 54 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά περίπου 28%. Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούσαν στο 14,3% των συνολικών εσόδων, με βάσιμη την προοπτική της περαιτέρω διεύρυνσής τους. Όταν από την Ελλάδα προέρχεται πια μόλις το 2,6% των πωλήσεων, λόγω της απίσχνασης του συμβολαίου με τον ΟΠΑΠ…

Ακόμη όμως μεγαλύτερη συμβολή είχε η… Αμερική στη λειτουργική κερδοφορία, καθώς τα ebitda του πρώτου εφετινού εξαμήνου ήταν 17,3 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 38,4%) και έφτασαν να αντιστοιχούν στο 29,5% των συνολικών επιδόσεων του ομίλου της Ιντραλότ. Εκτιμάται ότι στο δεύτερο 6μηνο και λόγω της ωρίμανσης του συμβολαίου στο Ιλινόις, η λειτουργική κερδοφορία θα ενισχυθεί.

Όλα αυτά εξηγούν σε σημαντικό βαθμό το «αμερικανικό όνειρο» του Σωκράτη Κόκκαλη για συνεχή διεύρυνση της παρουσίας της Ιντραλότ… πέραν του Ατλαντικού. Κάτι το οποίο και επισημαίνεται στις λογιστικές καταστάσεις του 6μηνου, στις οποίες και αναφέρεται επί λέξει ότι: «Έχουμε ένα σημαντικό ιστορικό στην επιτυχή ανανέωση και επέκταση των συμβάσεων μας στις ΗΠΑ, γεγονός που διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη παρουσία μας στη χώρα».

Αυτήν τη στιγμή, η Ιντραλότ έχει ενεργές συμβάσεις σε 11 πολιτείες της Αμερικής, καθώς επίσης και στην περιφέρεια της Κολούμπια. Τα χαρτοφυλάκια των έργων που έχει αναλάβει είναι σε Ιλινόϊ, Οχάϊο, Λουϊζιάνα, Αρκάνσας, Νιου Χάμσαϊρ, Αϊντάχο, Βέρμοντ, Μοντάνα, Γουαϊόμινγκ, Νιού Μέξικο, Τζώρτζια και Ουάσιγκτον DC.

Εδώ και 8 μήνες ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει αναλάβει ο ίδιος, από το νευραλγικό πόστο του CEO, να ανασυντάξει λειτουργικά και να αναμορφώσει τη στρατηγική της Ιντραλότ, με στόχο να πετύχει την οικονομική της ανάταξη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες για νέα επικερδή συμβόλαια με έμφαση στις ΗΠΑ αλλά και αλλού στο εξωτερικό, καθώς επίσης και οι περιστολές στα κόστη και η παράλληλη ενίσχυση της ρευστότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις πρόσφατες παραχωρήσεις δύο συμμετοχών (στα Λαχεία και στην ιταλική Gamma Bidco) αντλήθηκαν 95 εκατ. ευρώ, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στους σχεδιασμούς για την «επόμενη μέρα» της Ιντραλότ.

Αναμφίβολα, η μεγάλη πρόκληση για τον Σωκράτη Κόκκαλη, που ελέγχει το 20,26% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας, είναι η αποτελεσματική διαχείριση των δύο μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων της Ιντραλότ. Το 2021 λήγει ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και τρία χρόνια αργότερα θα πρέπει να πληρωθεί ή να ανανεωθεί ένα δεύτερο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ