• Business

    Intralot: Το «αμερικάνικο όνειρο» του Σωκράτη Κόκκαλη και το νέο συμβόλαιο στο New Hampshire

    Intracom: Deal με AMICROSS για την πώληση της τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο- Στην Intrakat η κατασκευή συγκροτήματος ξενοδοχείων και βιλών

    Σωκράτης Κόκκαλης Intracom


    Το 2003 η Ιντραλότ έγινε η πρώτη μη αμερικανική εταιρεία, η οποία κέρδισε διαγωνισμό για συμβόλαιο έργου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλαμβάνοντας την προμήθεια συστημάτων λοταρίας στη Νεμπράσκα. Από τότε βεβαίως έχει κυλήσει πολύ νερό στο «μύλο» των εξελίξεων, που αφορούν την ελληνική εταιρεία. Ωστόσο, για τον Σωκράτη Κόκκαλη, το «αμερικανικό όνειρο» είναι τώρα σπουδαιότερο από ποτέ για την ανασύνταξη δυνάμεων της Ιντραλότ.

    Άλλωστε, στο αναμορφωμένο πλάνο στρατηγικής, το οποίο και αποτελεί ένα προσωπικό «στοίχημα» του πολυσυζητημένου Έλληνα επιχειρηματία, ο παράγοντας Αμερική αποτελεί βασικό κρίκο και συνάμα εξέχουσα προτεραιότητα.

    Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, η Ιντραλότ έχει ουσιαστικά κλειδώσει ένα νέο έργο στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ (New Hampshire). Στη συγκεκριμένη πολιτεία «τρέχει» ήδη η ανανεωμένη σύμβαση που έχει η Ιντραλότ για την τοπική λοταρία, η διάρκεια της οποίας είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί τώρα το καινούργιο συμβόλαιο για τη διενέργεια στοιχημάτων.

    Η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτό το έργο η Ιντραλότ δεν μονομαχεί με την αμερικανική Draff King. Διότι όπως αναφέρεται από κατά τεκμήριο έγκυρες πηγές, το συμβόλαιο για το στοίχημα έχει «σπάσει» σε τρία κομμάτια. Το πρώτο αφορά το «κανάλι» των online υπηρεσιών, το δεύτερο αφορά ορισμένα εξειδικευμένα σημεία πώλησης και το τρίτο, το δίκτυο της λοταρίας που εξαπλώνεται σε 750 καταστήματα. Για το τρίτο αυτό σκέλος η Ιντραλότ έχει ήδη αναδειχθεί προτιμητέα εταιρεία και θεωρείται καθαρά θέμα χρόνου και μόνο, η τυπική υπογραφή της συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά η Draff King είναι εκείνη που αναλαμβάνει τα άλλα δύο «κομμάτια» του στοιχηματικού συμβολαίου.

    Την ίδια στιγμή η Ιντραλότ περιμένει να ξεκινήσει και η νέα σύμβαση για το sports betting που έχει πάρει στην αμερικανική περιφέρεια της Κολούμπια, όπου βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον DC.  Ήδη, έκλεισε η δικαστική… παρένθεση που είχε ανοίξει με την προσφυγή ιδιώτη σε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και απορρίφθηκαν. Ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση της σύμβασης που είναι για 5+5 χρόνια.

    Πρόσφατα, η ελληνική εταιρεία ανανέωσε και το υφιστάμενο συμβόλαιο με την Λοταρία της Ουάσιγκτον DC για 5 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 5 χρόνια.

    Το νέο συμβόλαιο ισχύει από τον περασμένο Οκτώβριο και η Ιντραλότ θα συνεχίσει να προμηθεύει την τοπική λοταρία, το σύστημα διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών και στιγμιαίων λαχείων Lotos, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει (μέσω της νέας σύμβασης) το άνοιγμα στη ρυθμιζόμενη αγορά αθλητικού στοιχήματος.

     Τι φέρνουν οι ΗΠΑ στα οικονομικά μεγέθη

     Όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της εφετινής χρονιάς, τα έσοδα της Ιντραλότ από τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανήλθαν στα 54 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά περίπου 28%. Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούσαν στο 14,3% των συνολικών εσόδων, με βάσιμη την προοπτική της περαιτέρω διεύρυνσής τους. Όταν από την Ελλάδα προέρχεται πιά μόλις το 2,6% των πωλήσεων, λόγω της απίσχνασης του συμβολαίου με τον ΟΠΑΠ…

    Ακόμη όμως μεγαλύτερη συμβολή είχε η… Αμερική στη λειτουργική κερδοφορία, καθώς τα ebitda του πρώτου εφετινού εξαμήνου ήταν 17,3 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 38,4%) και έφτασαν να αντιστοιχούν στο 29,5% των συνολικών επιδόσεων του ομίλου της Ιντραλότ. Εκτιμάται ότι στο δεύτερο 6μηνο και λόγω της ωρίμανσης του συμβολαίου στο Ιλινόις, η λειτουργική κερδοφορία θα ενισχυθεί.

    Όλα αυτά εξηγούν σε σημαντικό βαθμό το «αμερικανικό όνειρο» του Σωκράτη Κόκκαλη για συνεχή διεύρυνση της παρουσίας της Ιντραλότ… πέραν του Ατλαντικού. Κάτι το οποίο και επισημαίνεται στις λογιστικές καταστάσεις του 6μηνου, στις οποίες και αναφέρεται επί λέξει ότι: «Έχουμε ένα σημαντικό ιστορικό στην επιτυχή ανανέωση και επέκταση των συμβάσεων μας στις ΗΠΑ, γεγονός που διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη παρουσία μας στη χώρα».

    Αυτήν τη στιγμή η Ιντραλότ έχει ενεργές συμβάσεις σε 11 πολιτείες της Αμερικής, καθώς επίσης και στην περιφέρεια της Κολούμπια. Τα χαρτοφυλάκια των έργων που έχει αναλάβει είναι σε Ιλινόϊ, Οχάϊο, Λουϊζιάνα, Αρκάνσας, Νιου Χάμσαϊρ, Αϊντάχο, Βέρμοντ, Μοντάνα, Γουαϊόμινγκ, Νιού Μέξικο, Τζώρτζια και Ουάσιγκτον DC.

    Εδώ και 8 μήνες ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει αναλάβει ο ίδιος, από το νευραλγικό πόστο του CEO, να ανασυντάξει λειτουργικά και να αναμορφώσει τη στρατηγική της Ιντραλότ, με στόχο να πετύχει την οικονομική της ανάταξη.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες για νέα επικερδή συμβόλαια με έμφαση στις ΗΠΑ αλλά και αλλού στο εξωτερικό, καθώς επίσης και οι περιστολές στα κόστη και η παράλληλη ενίσχυση της ρευστότητας.

    Είναι ενδεικτικό ότι από τις πρόσφατες παραχωρήσεις δύο συμμετοχών (στα Λαχεία και στην ιταλική Gamma Bidco) αντλήθηκαν 95 εκατ. ευρώ, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στους σχεδιασμούς για την «επόμενη μέρα» της Ιντραλότ.

    Αναμφίβολα, η μεγάλη πρόκληση για τον Σωκράτη Κόκκαλη, που ελέγχει το 20,26% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας, είναι η αποτελεσματική διαχείριση των δύο μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων της Ιντραλότ. Το 2021 λήγει ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και τρία χρόνια αργότερα θα πρέπει να πληρωθεί ή να ανανεωθεί ένα δεύτερο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ.

    Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η αποτίμηση της Ιντραλότ είναι στα 64 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει κατά 30,8% σε ορίζοντα 12μηνου.



    ΣΧΟΛΙΑ