• Business

    Γιώργος Στάσσης: Η ΔΕΗ σε μια νέα εποχή – Τρεις οι φάσεις μετασχηματισμού

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    «Η ΔΕΗ πλέον αλλάζει» είπε μιλώντας χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης  του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση της εταιρείας και τις επόμενες φάσεις του σχεδίου ανάταξης και εκσυγχρονισμού της.

    Στόχος είναι να μπορεί η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει στις σύγχρονες προκλήσεις στο χώρο της ενέργειας, να γίνει ξανά υγιής, «να λειτουργεί πιο σύγχρονα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι με αγκυλώσεις του παλαιού δημοσίου, να λειτουργεί όπως μια μεγάλη εισηγμένη εταιρία, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, να βελτιώσει την εμπορική της πολιτική προς όφελος του καταναλωτή, να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση και να μπει δυνατά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τον οποίο σήμερα παντελώς απουσιάζει. Με απλά λόγια, να λειτουργεί επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό, ούτε με τα πλεονεκτήματα του παλιού κρατικού μονοπωλίου, αλλά ούτε και με προσκόμματα τις αγκυλώσεις του παρελθόντος».

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, το σχέδιο ανάταξης και εκσυγχρονισμού της εταιρείας, εκτυλίσσεται σε τρεις φάσεις.

    Η πρώτη φάση ήταν η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρίας, δεύτερη ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της προς όφελος  των μετόχων της  και των καταναλωτών και τρίτη φράση, η εφαρμογή ενός αξιόπιστου, φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο είναι υπό επεξεργασία και θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα.

    Η βιωσιμότητα εξασφαλίστηκε, τώρα γίνεται ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της

    Όπως είπε, με τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση ρευστότητας της επιχείρησης,  διασφαλίστηκε η βιωσιμότητά της.

    «Τους τελευταίους μήνες, η μετοχή της Δ.Ε.Η. έχει σημειώσει θεαματική άνοδο», σημείωσε.  «Η κίτρινη κάρτα που είχε βγάλει η εταιρία, ο ορκωτός ελεγκτής της Ernst & Young, στην εξαμηνιαία έκθεση του Μαρτίου 2019, αναιρέθηκε με τη θετική έκθεση του Σεπτεμβρίου, όταν πιστοποιήθηκε η βιωσιμότητα της εταιρείας και παράλληλα, αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητά της από τον οίκο Standard & Poor’s. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο και αναγκαίο βήμα για την ανάταξη της επιχείρησης» τόνισε.

    Με το παρόν νομοσχέδιο,  εξήγησε, γίνεται το δεύτερο μεγάλο βήμα, που αφορά τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της εταιρίας. Δίνονται λύσεις σε χρόνια δομικά προβλήματα, περιορίζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που υποχρέωναν τη Δ.Ε.Η. να λειτουργεί με όρους παλαιού δημοσίου και ενισχύεται η ευελιξία και αποτελεσματικότητα της επιχείρησης. Παράλληλα, ενδυναμώνεται το στελεχιακό δυναμικό της Δ.Ε.Η. και εκσυγχρονίζεται συνολικά η αγορά ενέργειας στη χώρα μας. « Σε μια εποχή που η Δ.Ε.Η. επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της κληροδοτήθηκαν, οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, συμβάλλουν στην μετεξέλιξή της σε μια μοντέρνα, ισχυρή και κερδοφόρα επιχείρηση», είπε.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στην ευελιξία που αποκτά η ΔΕΗ στις προσλήψεις και στις προμήθειες ώστε να λειτουργεί επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.

    «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αντιμετωπίζονται οι στρεβλώσεις στο σκέλος της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων προμηθειών, καθώς το μέχρι τώρα πλαίσιο λειτουργούσε τελικά υπέρ των ανταγωνιστών της Δ.Ε.Η.. Τώρα, η επιχείρηση θα μπορεί, με πιο γρήγορες διαδικασίες, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και να προχωρήσουν οι κρίσιμες επενδύσεις τα επόμενα έτη. Με τις διατάξεις για την απελευθέρωση της διαδικασίας των προσλήψεων, υλοποιούνται πάγια, εδώ και πολλά χρόνια, αιτήματα της Δ.Ε.Η., όλων των διοικήσεων της Δ.Ε.Η. των τελευταίων ετών και υπό προηγούμενες διοικήσεις και από την αμέσως προηγούμενη διοίκηση, ενώ παράλληλα, διατηρούνται όλα τα εχέγγυα που παρέχει ο έλεγχος από τον ΑΣΕΠ, αφού το ανώτατο όργανο θα εγκρίνει, τόσο το κείμενο της προκήρυξης, όσο και τις προσλήψεις στο τέλος της διαδικασίας. Θα έχουμε, δηλαδή, διπλό έλεγχο διαδικασιών από το ΑΣΕΠ. Η διαδικασία των προσλήψεων, αλλά και το καθεστώς στο οποίο εισέρχονται νεοπροσλαμβανόμενοι στη Δ.Ε.Η., θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία ακολουθούν όλες οι μεγάλες και σύγχρονες επιχειρήσεις. Ούτε περαιτέρω πλεονεκτήματα, αλλά ούτε και ντισαβαντάζ.»

    Η ΔΕΗ σε μια νέα εποχή

    Τέλος αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή προοπτική, που θα οριστικοποιηθεί και θα γνωστοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

    «Οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες, για να μπορέσει η εταιρεία να σταθεί στο σημερινό ανταγωνισμό, αλλά και να μπορέσει να  υλοποιήσει το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο, με γνώμονα την ανάπτυξη και προστασία της επιχείρησης. Ένα σχέδιο, που θα οριστικοποιηθεί και θα εγκριθεί από το Δ.Σ. της εταιρίας το επόμενο διάστημα. Με το νομοσχέδιο αυτό, αποκτούμε πλέον αρκετά εφόδια, για να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται και να μπορέσουμε να βάλουμε όλοι μαζί τη Δ.Ε.Η. σε μια νέα εποχή», τόνισε.

    Στα ΑΠΕ η ΔΕΗ έχει σήμερα μόνο 50 MW εγκατεστημένα, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα έχει πάνω από 6000 MW και ετοιμάζουμε ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο πολύ σύντομα θα έρθουμε να το παρουσιάσουμε. Είναι ένα σχέδιο το οποίο θα ξεκινάει με την απολιγνιτοποίηση που είναι απαραίτητο να γίνει, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για λόγους οικονομικούς, για λόγους που συμφέρουν την επιχείρηση, αλλά με γνώμονα απολιγνιτοποίηση που θα οδεύει φυσικά σε μια πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη στα ΑΠΕ.

    Αναφέρθηκε και στα υδροηλεκτρικά και είπε ότι « θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και άλλα. Βέβαια όπως ξέρετε σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι μια δραστηριότητα πάρα πολύ δύσκολη για περιβαλλοντικούς λόγους να γίνει. Έχουμε το έργο στη Μεσοχώρα, θα προσπαθήσουμε να το συνεχίσουμε».

     



    ΣΧΟΛΙΑ