• Business

    Νέα αγωγή Κάλαμου κατά Exin – Τι υποστηρίζει για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

    John Calamos

    John Calamos


    Κορυφώνεται η σύγκρουση του Τζον Κάλαμος με τον Ματ Φέρφιλντ, με την κατάθεση νέας αγωγής από τον πρώτο, μέσω της οποίας αποδίδει στον επικεφαλής της Exin προσπάθεια εκδίωξής του από τον όμιλο Exin αλλά και από το εγχείρημα εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η νέα αγωγή κατατέθηκε από τους κ. Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνη σε δικαστήριο της Ολλανδίας και έρχεται ως συνέχεια αυτής που υπέβαλαν σε δικαστήριο του Ιλινόις, μέσω της οποίας ζητούν την εξόφληση οφειλών 41,7 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν στον Ματ Φέρφιλντ. Στη νέα αγωγή, οι δύο βασικοί μέτοχοι του Exin Group αποδίδουν στον τρίτο μέχρι πρόσφατα εταίρο τους Ματ Φέρφιλντ σκοπιμότητα και πρόθεση απομάκρυνσής τους από το Exin Group και ζητούν να αποζημιωθούν για τη ζημία που υπέστησαν, το ύψος του οποίας μένει να προσδιοριστεί.

    Από το περιεχόμενο της νέας αγωγής δίδεται και μια ερμηνεία για τη διάσταση που επήλθε στις σχέσεις των τριών εταίρων και η οποία είναι, όπως αφήνεται να εννοηθεί, και η αιτία αποτυχίας του σχεδίου εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πρόκειται ουσιαστικά για επιβεβαίωση ότι η πώληση στην Exin οδηγείται σε ναυάγιο, που μένει να επικυρωθεί και από τον πωλητή, δηλαδή την Εθνική Tράπεζα.

    Στην αγωγή οι δύο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες αναφέρονται αναλυτικά στη συνεργασία τους με τον Ματ Φέρφιλντ για τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού ομίλου Exin, στον οποίο τα τρία μέρη είχαν ισόποσα μερίδια. Στόχος του ομίλου, όπως περιγράφεται στο κείμενο της αγωγής, ήταν η πραγματοποίηση σειράς εξαγορών, μεταξύ των οποίων η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην AIG Greece, αλλά και η απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, τη διεκδίκηση της οποίας επέτρεψε, όπως υποστηρίζουν οι ενάγοντες, η φήμη των κ. Κάλαμος και Κουδούνη. Τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος δόθηκαν με τη μορφή δανείου από τον κ. Τζον Κάλαμος έναντι προσωπικών εγγυήσεων για την αποπληρωμή τους, που παρείχε ο κ. Φέρφιλντ, ο οποίος τοποθετήθηκε και επικεφαλής του ομίλου.

    Εθνική Ασφαλιστική

    Το χάσμα στις σχέσεις των δύο μερών είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τον Οκτώβριο του 2017, όταν, ουσιαστικά, η Τράπεζα της Ελλάδος απαίτησε την αλλαγή της δομής της Exin, από private equity fund σε εταιρεία holding, που θα είχε την έδρα της την Ολλανδία και όχι στο Λουξεμβούργο, όπως επιθυμούσαν οι μέτοχοι της Exin. Η εποπτική αρχή στην Ελλάδα, σημειώνεται στην αγωγή, αξίωσε πιο διαφανές επενδυτικό σχήμα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, απαίτηση που έγινε τελικώς αποδεκτή. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η Exin Capital, και ήταν τότε, στις 26 και στις 28 Οκτωβρίου 2017, που ο Ματ Φέρφιλντ επιδίωξε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία μεταξύ των τριών μερών και συγκεκριμένα τον έλεγχο και τα δικαιώματά τους στο νέο μετοχικό σχήμα. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, ο εναγόμενος τους απέκλεισε από τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ σαφής ένδειξη της προσπάθειας απομάκρυνσής τους από το νέο μετοχικό σχήμα ήταν και η αίτηση που ο Ματ Φέρφιλντ υπέβαλε στην ΤτΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την προετοιμασία του φακέλου εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην οποία οι κ. Κάλαμος και Κουδούνης αναφέρονται ως μέτοχοι χωρίς «ουσιώδη ρόλο», κάτι που αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση των συμφωνηθέντων».

    Ακολούθησε, σύμφωνα με τους ενάγοντες, σειρά γεγονότων που ενίσχυαν την άποψή τους ότι ο Ματ Φέρφιλντ επιδίωκε την απομάκρυνσή τους από το νέο σχήμα που θα εξαγόραζε την Εθνική Ασφαλιστική, με βασικότερο την άρνησή του να μεταβιβάσει τα δύο τρίτα της Exin στη νέα εταιρεία – Exin Capital. Αντίστοιχα ερμηνεύεται και το γεγονός ότι ο Ματ Φέρφιλντ ίδρυσε από το καλοκαίρι του 2017 και μετά σειρά εταιρειών με τον διακριτικό τίτλο Exin (Exin Investment Holding, Exin Group Cooperatief), οι οποίες δεν ανήκαν στον βασικό όμιλο και στις οποίες Κάλαμος και Κουδούνης δεν είχαν καμία συμμετοχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Ασφαλιστική: Τι ζητάει ο Κάλαμος από την Exin – Ολόκληρη η αγωγή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα παράταση ζητά η Exin για Εθνική Ασφαλιστική



    ΣΧΟΛΙΑ