• Business

    Εθνική Ασφαλιστική: Νέος γύρος για τους κινέζους με… γαλλικό άρωμα

    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας


    Έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας προσανατολίζεται στην επανέναρξη της διαδικασίας απευθυνόμενη στο σύνολο των επενδυτών που είχαν υποβάλει δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Πρόκειται για τον κινεζικό όμιλο Fosun, αλλά και άλλες δύο κινέζικες εταιρείες, την Gongbao και τη Wintime, οι οποίες είχαν καταθέσει οικονομικές προσφορές, χαμηλότερες των 620 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει ο κινεζικός κολοσσός Fosun για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η απόφαση αυτή επιβλήθηκε μετά από παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ως βασικός μέτοχος της ΕΤΕ, έχει και την ευθύνη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής. Πηγές από το ΤΧΣ εξηγούν ότι το άνοιγμα της διαδικασίας για το σύνολο των επενδυτών που είχαν καταθέσει δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αποτρέπει νομικά κωλύματα και επιπλέον δημιουργεί συνθήκες για ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό υψηλότερο τίμημα.

    Εθνική Ασφαλιστική

    Με δεδομένο πάντως ότι η συμμετοχή της Wintime δεν έχει επαναβεβαιωθεί αλλά και ότι η προσφορά της υπολείπονταν κατά πολύ των δύο άλλων άλλων κινεζικών ομίλων, η μάχη αναμένεται να κριθεί μεταξύ της Fosun και της Gongbao, που έχουν ανανεώσει επισήμως το ενδιαφέρον τους για την Εθνική Ασφαλιστική. Συγκεκριμένα ο κινεζικός όμιλος Fosun ανακοίνωσε πρόσφατα δια της εκτελεστικής διευθύντριας και αντιπροέδρου του ομίλου κ. Kang Lan ότι, διατηρεί το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης του τιμήματος με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία για το 2017.

    Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον της είχε δημοσιοποιήσει και η κινεζική εταιρεία Rongfeng Holding Group, ανακοινώνοντας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι σε συνεργασία με την Shanghai Gongbao Business Consulting Co, ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, η κοινοπραξία των δύο εταιρειών, υπό την επωνυμία Shanghai Gongbao επιθυμεί να αγοράσει τουλάχιστον το 75% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, στον απόηχο της κατάρρευσης του deal με την EXIN. Ενδιαφέρον στις εξελίξεις έχει το γεγονός ότι οικονομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας για τη συναλλαγή έχει αναλάβει ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Dominique De Villepin.

    Σε ότι αφορά στη Fosun ο όμιλος έχει επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της άμεσης συμμετοχής της στην Folli Follie και έμμεσα μέσω της Thomas Cook Group Plc και Club Med SAS, ενώ συμμετέχει και στο project για το Ελληνικό. Η Fosun διαθέτει ήδη μια παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, ενώ ειδικά στην Ευρώπη απέκτησε πριν από 4 χρόνια την Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας.

    Σε κάθε περίπτωση η οριστική συμμετοχή για τους υποψήφιους επενδυτές θα κριθεί με το άνοιγμα των data rooms που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες από τη διοίκηση της ΕΤΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Ασφαλιστική: Δυνατές επιδόσεις, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Ο Τσακαλώτος συνυπεύθυνος» για το φιάσκο της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τίτλοι τέλους στο deal της Exin με την Εθνική Ασφαλιστική – Η επίσημη ανακοίνωση του «ναυαγίου»



    ΣΧΟΛΙΑ