• Τράπεζες

    Στην τελική ευθεία ο νέος γύρος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Εθνική Ασφαλιστική


    Στις 18 Απριλίου ανοίγουν τα data rooms για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με το χρονοδιάγραμμα να παραπέμπει στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις 5 Μαΐου. Ο σχεδιασμός της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση του 75% της μεγαλύτερης θυγατρικής του ομίλου της ΕΤΕ, παραμένει στο ακέραιο παρά τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των stress test.

    Ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρονται να διατηρούν και οι τρεις κινεζικοί όμιλοι, που είχαν συμμετάσχει στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, υποβάλλοντας δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Πρόκειται για τη Fosun, την Gongbao και τη Wintime.

    Το βάρος της απόφασης για το κατά πόσο θα ανοίξει τη διαδικασία των data rooms και για τους τρεις ενδιαφερόμενους πέφτει στη διοίκηση της τράπεζας, η οποία έχει γίνει αποδέκτης σχετικών αιτημάτων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.

    Να σημειωθεί ότι τόσο η Gongbao όσο και η Wintime δεν είχαν κληθεί να βελτιώσουν τις προσφορές τους κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς το τίμημα που είχαν προσφέρει για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής υπολειπόταν κατά πολύ της προσφοράς της Fosun και φυσικά της Exin, που σε εκείνη τη φάση είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της Wintime, που δεν είχε κάνει μέχρι πρόσφατα σαφείς τις προθέσεις της, υποβλήθηκε επίσημα στη διοίκηση της ΕΤΕ, ζητώντας τη συμμετοχή της στη διαδικασία των data rooms, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχει λάβει το πράσινο φως. Αν και στον προηγούμενο γύρο είχε χαρακτηριστεί αουτσάιντερ, η συμμετοχή στον νέο γύρο διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρείται πλέον υπολογίσιμη μετά τη συνεργασία στην οποία έχει προχωρήσει με την κρατική εταιρεία Zhongguancun Development Group (ZDG). Πρόκειται για όμιλο που χρηματοδοτείται από τη δημοτική κυβέρνηση του Πεκίνου, έχει πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ και έχει αναλάβει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του εθνικού πάρκου επίδειξης καινοτομίας Zhongguancun.

    Βέβαιη για τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο θεωρείται η Fosun, που ανακοίνωσε πρόσφατα διά της εκτελεστικής διευθύντριας και αντιπροέδρου του ομίλου Κανγκ Λαν ότι διατηρεί το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο βελτίωσης του τιμήματος. Ο όμιλος Fosun έχει επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της άμεσης συμμετοχής του στη Folli Follie και έμμεσα μέσω της Thomas Cook Group Plc και Club Med SAS, ενώ συμμετέχει και στο project για το Ελληνικό. Ο κινεζικός όμιλος διαθέτει ήδη μια παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, ενώ ειδικά στην Ευρώπη απέκτησε πριν από 4 χρόνια τη Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας.

    Το ενδιαφέρον της είχε δημοσιοποιήσει στις 12 Φεβρουαρίου και η κινεζική εταιρεία Rongfeng Holding Group σε συνεργασία με τη Shanghai Gongbao Business Consulting Co, μέσω σχετικής ανακοίνωσης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, η κοινοπραξία των δύο εταιρειών, υπό την επωνυμία Shanghai Gongbao, επιθυμεί να αγοράσει τουλάχιστον το 75% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, στον απόηχο της κατάρρευσης του deal με την Exin. Ενδιαφέρον στις εξελίξεις έχει το γεγονός ότι οικονομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας για τη συναλλαγή έχει αναλάβει ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.



    ΣΧΟΛΙΑ