• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Επίκειται συνάντηση του υπουργού Παναγιωτόπουλου με τον εφοπλιστή Προκοπίου

    Εφοπλιστής και ιδιοκτήτης Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

    Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής και ιδιοκτήτης Ναυπηγείων Σκαραμαγκά


    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα αιτήματα και στα προβλήματα που του έθεσαν οι συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατά τη συνάντηση τους και ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να συναντηθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη με τον επενδυτή και νέο ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου, εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου για να έχει ολοκληρωμένη άποψη.

    Όπως διευκρίνισαν ο πρόεδρος της “Τρίαινας”, Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας, Σ. Παπαδής, για «τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση, φάνηκε ότι οι συνομιλητές για πολλά από αυτά είτε δεν είχαν πληροφόρηση, είτε ότι είχαν ελλιπή ή εσφαλμένη πληροφόρηση. Για το λόγο αυτό ο υπουργός μας ζήτησε προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για να μας απαντήσουν».

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος “σχεδιάζει την ερχόμενη Δευτέρα με Τρίτη να συναντηθεί με τον Γιώργο Προκοπίου, για να συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα θέματα που προκύπτουν στην πράξη από την μεταξύ τους σύμβαση μίσθωσης των χώρων που θα χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό”.

    Στη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, εκτός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του εργοστασιακού συμβουλίου, συμμετείχαν, ο δικηγόρος Βασίλης Πήττας, ο αρχηγός του ΓΕΝ κ. Δρυμούσης και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού κ. Βάλαρης.

    Το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έθεσε όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων εργασίας μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Αναλυτικά, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του προεδρείου στην συνάντηση ειπώθηκαν τα εξής προβλήματα:

    «Το πρώτο ήταν η ακολουθούμενη από το ΠΝ πρακτική να καλούνται τμηματικά και ονομαστικά μερικοί μόνο εργαζόμενοι για να αναλάβουν εργασία στο Ναυπηγείο, ενώ για όλους τους άλλους υπάρχει απαγόρευση εισόδου. Εξηγήσαμε ότι διαφωνούμε με την πρακτική αυτή. Θέση δική μας και απαίτηση όλων των εργαζομένων είναι όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει την ατομική σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό να κληθούν να αναλάβουν άμεσα εργασία. Οι εργαζόμενοι που έχουμε υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας, έχουμε δικαίωμα να παρέχουμε την εργασία μας, το δε ΠΝ έχει την αντίστοιχη υποχρέωση να αποδέχεται την παροχή της εργασίας μας. Πολύ δε περισσότερο είναι δικαίωμά μας και αντίστοιχη υποχρέωση του ΠΝ να διευκολύνει την ελεύθερη πρόσβασή μας στους χώρους εργασίας μας και δεν θα δεχτούμε από κανέναν τρίτο να περιορίζει ή να μας απαγορεύει αυτή την πρόσβαση. Και για να έχουμε όλοι γνώση ποιοι είναι οι χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο ΠΝ από τον νέο επενδυτή, ζητήσαμε να μας δοθούν από το Ναυτικό Κλιμάκιο αναλυτικά οι χώροι που έχουν μισθωθεί, ώστε να γνωρίζουμε από που και μέχρι που μπορούμε να κινούμαστε.

    Επισημάναμε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και σε όλους τους χώρους και εγκαταστάσεις να υπάρχουν και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και να χορηγηθούν σε κάθε εργαζόμενο τα ατομικά μέτρα προστασίας.

    Θέσαμε και πάλι το θέμα των αποδοχών. Ζητήσαμε, μέσα στα όρια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού να αυξηθούν τουλάχιστον τα κατώτατα όρια αποδοχών με σημαντική αύξηση του μπόνους που καταβάλλεται από το ΠΝ μέχρι σήμερα.

    Θέσαμε άλλα θέματα δυσλειτουργίας, όπως ο έλεγχος στην πύλη, ο οποίος γίνεται στην πραγματικότητα μόνο από την ομάδα security, χωρίς συμμετοχή των εργαζομένων. Ότι ως τεχνικός ασφαλείας έχει προσληφθεί εξωτερικός συνεργάτης, τη στιγμή που έχει υπογράψει ατομική σύμβαση με το ΠΝ ο μέχρι τώρα Τεχνικός Ασφαλείας, ο οποίος και τα ανάλογα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα διαθέτει, αλλά και έχει επιπλέον εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Ότι εργαζόμενοι συνδεόμενοι με σύμβαση εργασίας με το ΠΝ , απασχολούνται σε εργασίες που δεν συνδέονται με το ΠΝ καθώς και εργαζόμενοι που έχουν καλεστεί μέχρι σήμερα για να προσφέρουν εργασία τους ζητείται να προσφέρουν εργασίες και εκτός της ειδικότητας τους με κίνδυνο της ασφάλειας και της σωματικής τους ακεραιότητας.

    Επισημάναμε ότι λόγω αποχώρησης από το Υπουργείο των ανθρώπων που μέχρι πρόσφατα συνεννοούμαστε, υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ζητήσαμε να οριστεί κάποιος με τον οποίο θα μπορούμε να επικοινωνούμε για όλα τα εμφανιζόμενα προβλήματα και ζητήματα, ώστε αυτά να επιλύονται , χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του Υπουργού ή του Αρχηγού».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ