• Business

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Από τη σκουριά, στα ιπτάμενα drones

    Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος της ONEX – Αντώνης Τσιμπούκης, CEO  της Cisco σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα


    Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος της ONEX και ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης, CEO της Cisco στην Ελλάδα, για την ψηφιακή-τεχνολογική ανάπτυξη των ναυπηγείων, που αναμένεται να αποτελέσει ένα πρωτοποριακό έργο για τα δεδομένα της Ελλάδας.

    Μέχρι και για ιπτάμενα drones τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υλικών και εργαλείων έκανε λόγο η Cisco, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα που πρόκειται να γίνουν, λέγοντας όμως ότι η επένδυση που πρόκειται να γίνει είναι υψίστης σημασίας καθώς θα συμβάλλει στην απλοποίηση και επιτάχυνση πολλών εργασιών.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη της Cisco, για να συμβούν όλα αυτά, το βάρος θα πρέπει να ριχτεί στην κατασκευή των κατάλληλων υποδομών. «Χωρίς τις απαραίτητες υποδομές δεν μπορεί να συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Το 2024 θα δούμε μεγάλα πράγματα», τόνισαν.

    Σε ερώτηση για τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που θα συνεργαστούν, στελέχη της Cisco και της ONEX είπαν ότι μιλάνε και με τους τρεις μεγάλους, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια συμφωνία.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την υπογραφή του σχεδίου, τόνισε ότι είναι μια επένδυση που θα οδηγήσει τα ναυπηγεία στη νέα εποχή, ενώ ανακοίνωσε ότι το ύψος της χρηματοδότησης για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας που εγκρίθηκε από την DFC, θα φτάσει τα 125 εκατ. δολάρια από τα 105 εκατ. που είχε αρχικά υπολογισθεί.

    Ξενοκώστας: Επενδύσεις εκατομμυρίων στα ελληνικά ναυπηγεία

    «Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει μεγάλα πράγματα στα ελληνικά ναυπηγεία» τόνισε ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μιλώντας για το ναυπηγείο στη Σύρο τόνισε ότι αυτά τα χρόνια η ONEX κατάφερε από ένα ναυπηγείο κλειστό, απαξιωμένο για 15 χρόνια, με απλήρωτους εργαζόμενους για 5 χρόνια, που δεν λειτουργούσε, να υποδέχεται πάνω από 100 πλοία τον χρόνο. «Ο πρώτος κύκλος στη Σύρο έκλεισε πετυχημένα», τόνισε.

    Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε μια μετάβαση από μια εποχή που ήταν πολύ πίσω, στην εποχή που έχουμε μπροστά μας.

    «Για να πετύχουμε στην Ελευσίνα ότι κάναμε στην περίπτωση της Σύρου, δεν μπορούμε να το καταφέρουμε χωρίς τεχνολογία. Σήμερα βλέπουμε έξω, έξι πλοία ταυτόχρονα. Δεν θυμούνται οι εργαζόμενοι πότε υπήρχαν ξανά έξι πλοία ταυτόχρονα», είπε ο κ. Ξενοκώστας. Η συνεργασία με τη Cisco έρχεται για να φτιαχτεί ένα έξυπνο ναυπηγείο, να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα είναι βιώσιμο για τα επόμενα 25-30 χρόνια.

    Μιλώντας για το ύψος της επένδυσης ο κ. Ξενοκώστας δεν είπε ακριβές νούμερο ωστόσο έκανε λόγο για «επενδύσεις εκατομμυρίων, που θα καλύπτουν εμπορικές, αμυντικές και ενεργειακές ανάγκες». «Ενσωματώνουμε τις κατάλληλες τεχνολογίες για να πάμε εκεί που θέλουν οι πελάτες μας τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Ξενοκώστας.

    Ο Αντώνης Τσιμπούκης διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Cisco σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα σημείωσε ότι το MoU με την Οnex θα επιτρέψει τον σχεδιασμό των βημάτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G ώστε να αξιοποιηθούν οι τελευταίες τεχνολογίες IoT, αλλά και να υπάρξουν εφαρμογές κυβερνοασφάλειας.

    Όπως είπε ο κ. Τσιμπούκης, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να οδηγήσει μπροστά τα ναυπηγεία ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά, ενώ δεν θα ασχοληθούμε μόνο με την ναυτιλία αλλά και με άλλα κομμάτια της βαριάς βιομηχανίας».

    Διαβάστε επίσης:

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ξύλο και τραυματισμοί μεταξύ εργαζόμενων και μελών του συνδικάτου μετάλλου

    ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,3% στον τζίρο των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ