• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ξύλο και τραυματισμοί μεταξύ εργαζόμενων και μελών του συνδικάτου μετάλλου

    • NewsRoom

    Τραυματισμένος εργαζόμενος στα ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από επεισόδια με συνδικαλιστές του συνδικάτου μετάλλου


    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μεταξύ εργαζόμενων και μελών του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

    Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του ναυπηγείου Ελευσίνας, μέλη του συνδικάτου μετάλλου, επιτέθηκαν σε μέλη και εργαζόμενους του ναυπηγείου, ενώ τραυμάτισαν έναν από αυτούς.  Το συνδικάτο μετάλλου είχε προκηρύξει απεργία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με την οποία ωστόσο διαφωνούσαν οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου.

    Από το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του Ναυπηγείου Ελευσίνας εργαζόμενοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στο πλαίσιο της απεργίας που είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας για τους εργαζόμενους στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις.

    Μετά τις πρώτες αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των εργαζομένων και προς στιγμή απειλήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αποσοβήθηκε γενικότερη σύρραξη.

    Η απεργία κηρύχθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, με αιτήματα «την διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ), τους μισθούς και το δικαίωμα στην εργασία».

    Τι είχε προηγηθεί

    Ωστόσο, το έναυσμα για την αντιπαράθεση δόθηκε μετά από την καταγγελία που έγινε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής για μη καταβολή του δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Ελευσίνας.

    Το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Ελευσίνας εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε το Mononews.

    Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας από τις 5 Μαΐου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής, με ανακοίνωση του, ανέφερε τα εξής:

    «Ένας από τους κύριους και βασικούς σκοπούς του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των οργάνων του, είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, φροντίζοντας να τηρείται απαρέγκλιτα η κείμενη εργατική νομοθεσία.

    Κινούμενο σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΕΔΑ, μετά από ενημέρωση που είχε από εργαζόμενους, προχώρησε σε καταγγελία στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων του 2022 και του Δώρου Πάσχα του 2023 στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει την υποχρεωτικότητα της καταβολής.

    Με την από 4-5-2023 επιστολή που λάβαμε από την Επιθεώρηση Εργασίας, ενημερωθήκαμε πως οι γραπτές εξηγήσεις που ζητήθηκε να δοθούν από την εταιρεία, ΔΕΝ κρίθηκαν ικανοποιητικές και ως εκ τούτου η Υπηρεσία εισηγήθηκε την επιβολή Διοικητικού Προστίμου ενώ παράλληλα απέστειλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, μήνυση κατά της επιχείρησης, έτσι ώστε να ασκηθούν οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις.

    Σε ένα εργασιακό περιβάλλον γενικευμένης ασυδοσίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα, από αδιέξοδες κυβερνητικές επιλογές, ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που επιμένουν να διεκδικούν το δίκιο τους σε πείσμα των καιρών, που επιβάλλουν προεκλογικά success stories, με βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξης.

    Το ΕΚΕΔΑ πιστό στον αξιακό κώδικα του Εργατικού Κινήματος, θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα στήριξης των εργαζομένων αλλά και ευρύτερων κοινωνικών και εργασιακών ομάδων, ΜΗ αποδεχόμενο την δυστοπική απαξίωση και την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να επιβάλλουν στη βαθιά πληγωμένη μεταμνημονιακή πατρίδα μας.

    Προς άρση λοιπόν κάθε παρεξήγησης, σκοπίμως ή μη, δεν κατανοούμε την παρέμβαση που ζήτησε το επιχειρησιακό σωματείο στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΕ-ΔΑ στις 25 Απριλίου .

    Απολύτως λογικό θα ήταν να αντιδράσει ο εργοδότης.

    Απολύτως λογικό θα ήταν να αντιδράσει ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Απολύτως λογικό θα ήταν να αντιδράσει ο Υπουργός Επενδύσεων, ο οποίος έλεγε με πολλή χαρά ότι οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά παίρνουν Δώρο Χριστουγέννων και θα πάρουν και Δώρο Πάσχα.

    Σε ό,τι αφορά, δε, το διχίλιαρο του Δεκεμβρίου έχει διευκρινισθεί πως ήταν έναντι των χρεωστούμενων και σε καμία περίπτωση δεν ήταν Δώρο.

    Προς τι, λοιπόν, η παρέμβαση του Σωματείου;;; και μάλιστα όταν πάμπολες φορές με οποιαδήποτε σύνθεση, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα υπήρχαν καταγγελίες μελών του για μη καταβολή Δώρου.

    Βεβαίως η θέση του Εργατικού Κέντρου είναι πως προηγούνται πάντα οι αποφάσεις των σωματείων.

    Με μία και μόνη επισήμανση η οποία είναι επίσης γνωστή σε όλα τα σωματεία « πλην των περιπτώσεων όπου παραβιάζεται η Εργατική Νομοθεσία».

    Και αυτό θα συνεχίσει να το κάνει το Εργατικό Κέντρο όπως τόσα χρόνια.

    Οι επικλήσεις ότι έτσι σαμποτάρεται η επένδυση είναι έωλες και δεν μας αφορούν σε καμία περίπτωση.

    Και επαναλαμβάνουμε την θέση του ΕΚΕ-ΔΑ η οποία είναι σε συμφωνία με το σωματείο και αφορά τα εξής;

    Καταβολή δεδουλευμένων.

    Διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    Ισχύς της Σ.Σ.Ε.

    Από που λοιπόν τεκμαίρεται το σαμποτάζ;

    Από που προκύπτουν τα 2ευρα και η αποζημίωση των υπερωριών;

    Γιατί δεν καταγράφονται σε μια ΣΣΕ, αφού αφορούν παροχές;

    Ο καθείς λοιπόν στο ρόλο του έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται.

    Τα σωματεία θα πρέπει να είναι αρωγοί και σύμμαχοι του ΕΚΕ-ΔΑ, όπου παραβιάζεται η Εργατική Νομοθεσία, γιατί ο ρόλος τους είναι όχι μόνο να την υπερασπίζονται αλλά και να προσπαθούν συνέχεια να την βελτιώνουν.

    Ο ΚΑΘΕΙΣ, ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΤΑΧΘΕΙ

    Για τη Διοίκηση

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΒΑΓΓ. ΛΙΓΓΟΣ ΑΡΙΣΤ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ»

    Απάντηση από τη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα

    Απάντηση στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, εξέδωσε η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα:

    «Τιμητές της νομιμότητας μπορούν να είναι μόνο οι έντιμοι!!!

    Δικαιοσύνη μπορούν να είναι μόνο όσοι είναι δίκαιοι!!!

    Οι καιροσκόποι δεν είναι ούτε έντιμοι ούτε δίκαιοι!!!

    Αυτοί που περιβάλλουν και… περιθάλπουν με στοργή τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας “φάντασμα”, όπως την αποκαλούσαν και τώρα που την προσεταιρίστηκαν λόγω των 12 συνέδρων την θεωρούν σημαντική, αγνοώντας επιδεικτικά τα όσα γίνονται στις εταιρείες φύλαξης, αυτοί που δεν τολμούν να μιλήσουν για τους… καραβοκύρηδες αλλά “εισέπραξαν” τα ψηφαλάκια της ΠΝΟ, δίχως να έχουν βγάλει ένα δελτίο τύπου για τους αγώνες των ναυτικών απέναντι στις παραβατικές συμπεριφορές των πλοιοκτητών, αυτοί που έχουν ξεχάσει τις εταιρείες καθαρισμού που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, τολμούν να πιάνουν στο στόμα τους την ΔΑΚΕ ΙΤ και τα στελέχη της!!!

    Κύριοι της ΠΑΣΚΕ, ΔΗΣΥΣΥ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ή όπως αλλιώς ονομάζεστε, μαζευτείτε γιατί πιαστήκατε με πολλές γίδες στην πλάτη !!! Σας συμβουλεύουμε να σταματήσετε να ξύνεστε στην γλίτσα του τσοπάνη και να πάψετε να θεωρείτε την ευγένεια και την σιωπή μας για τα πεπραγμένα σας ως αδυναμία!!!

    Είναι πρόδηλο και προφανές ότι θορυβηθήκατε από την συνεχή ανοδική πορεία της ΔΑΚΕ ΙΤ που κατέκτησε πρωτιές και αυτοδυναμίες σε πολλούς εργασιακούς χώρους όπως στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, στην ΠΟΣ, στις ΟΣΥ-ΟΑΣΑ, στην ΣΤΑΣΥ κλπ. και ενοχληθήκατε από την άρνηση του σημερινού προέδρου της Ομοσπονδίας Εργατών Χημικής Βιομηχανίας να παραμείνει ως εργαζόμενος αυτής της ΓΣΕΕ και ΤΟΛΜΗΣΕ να φύγει από το… “μαγαζί” σας γιατί δεν άντεχε τον βόρβορο που με τις συμπεριφορές σας, καταφέρατε να αποπνέει!!!

    Όσον αφορά τις άνανδρες μεθοδεύσεις “δολοφονίας χαρακτήρων” που εξαπολύετε εναντίον των στελεχών μας και κυρίως κατά του προέδρου της ΟΕΧΒΕ, ξεπεράσετε τα όρια και τα εσκαμμένα…

    Μιλάτε ανερυθρίαστα για δήθεν αποπομπή του από τα συνδικάτα και ντρέπεται και η ντροπή…

    Αλήθεια όμως, από ποιον αποπέμφθηκε κύριοι της ΠΑΣΚΕ, ΔΗΣΥΣΥ, Δημοκράτες συνδικαλιστές ή όπως αλλιώς λέγεστε;;;

    Από την ΣΤΗΜΕΝΗ διαδικασία νομιμοποίησης συνέδρων της παράταξης σας και των ανίερων συμμαχιών σας;;;

    Τελικά είστε απίστευτοι!!!

    Νομίζετε δηλαδή ότι εκτός του ότι συμπεριφέρεστε ως ιδιοκτήτες της συνομοσπονδίας μπορείτε να παριστάνετε και τους δικαστές;;;

    Μήπως ξεχνάτε ότι με προσωπική ευθύνη του προέδρου, δεν πήγε ποτέ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, ως ο ίδιος όφειλε να πράξει θεσμικά, το αίτημα του συναδέλφου μας για άδεια άνευ αποδοχών;;;

    Μήπως μεθόδευσε να μην του χορηγηθεί η άδεια για να μπορείτε εσείς σήμερα να λέτε όσα λέτε;;;

    Μήπως, λέμε μήπως, έχει ξεχάσει ο ακατονόμαστος να φέρει στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, δηλαδή το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο και τα αιτήματα άλλων εργαζομένων που κατατέθηκαν από το 2015, που ζητούν όσα δικαιούνται βάση του κανονισμού λειτουργίας της συνομοσπονδίας;;;

    Μήπως με τη νοοτροπία εργοδότη και ιδιοκτήτη που διακατέχεστε έχετε οδηγήσει εργαζόμενους της συνομοσπονδίας στην δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται;;;

    Μήπως πολλοί εργαζόμενοι δεν προσφεύγουν να διεκδικήσουν αυτά που παρανόμως αρνείστε να τους καταβάλετε γιατί φοβούνται την μετέπειτα αντιμετώπιση τους;;;

    Που ακούστηκε η ΓΣΕΕ να καταφέρεται εναντίον των εργαζομένων της που αδικούνται χρησιμοποιώντας μάλιστα το νομικό πλαίσιο που καταγγέλλει;;;

    Είναι ποτέ δυνατόν εσείς να υποδύεστε τους αδιάφθορους, τους νομείς και τους προστάτες του δικαίου;;;

    Είστε εσείς σε θέση να μιλάτε για δικαιοσύνη;;;

    Που και σε ποιο τομέα, που και σε ποιο θεσμικό όργανο συμπεριφερθήκατε με δικαιοσύνη την οποία επικαλείστε όταν, όποτε και όπως σας βολεύει;;;

    Μήπως, λέμε μήπως, ενοχλείστε γιατί ο νέος εν δυνάμει ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων, παρά τα μερικά κολακευτικά δελτία τύπου, δεν σας έβαλε “συνεταίρους” όπως σας είχε ο Ταβουλάρης και «δένατε και λύνατε» τα πάντα;;;

    Εσείς που ξημεροβραδιαζόσασταν στο γραφείο του Ταβουλάρη να μιλάτε για εργοδοτικούς συνδικαλιστές είναι σαν να μιλάτε στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί!!!

    Μιλάτε εσείς για θράσος;;;

    Εσείς που την αυθαιρεσία και τον καιροσκοπισμό τα έχετε κάνει επάγγελμα;;;

    Εσείς που την διαστροφή την έχετε σπουδάσει;;;

    Μιλάτε εσείς που τάχα αγωνίζεστε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης-ορθώς- και ο επικεφαλής σας τα έχει ξεπεράσει προ πολλού;;;

    Μιλάτε εσείς που τους συνταξιούχους της παράταξης σας τους βολεύετε σε διάφορες θεσούλες και συνεχίζουν να αμείβονται πλουσιοπάροχα;;;

    Εσείς που διαχειρίζεστε τα χρήματα των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων του ΙΝΕ ως να ήταν δική σας περιουσία, δίνοντας τα μόνο σε κολλητούς σας ομοϊδεάτες των λεγόμενων “δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων“ καθώς και σε όσους αποφάσισαν να συμπαραταχθούν μαζί σας υπό τον τίτλο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ» υπογράφοντας τους δεκάδες συμβάσεις έργου και εργασίας”;;;

    Επαναλαμβάνουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά!!!

    Σταματήστε να ξύνεστε στη γλίτσα του τσοπάνη!!!

    Σταματήστε να παριστάνετε τους δίκαιους, τους ηθικούς και κυρίως σταματήστε να μας προκαλείτε!!!

    Μέχρι σήμερα ως ΔΑΚΕ λειτουργήσαμε με απόλυτο σεβασμό στα θεσμικά όργανα του κινήματος!!!

    Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να πριονίζουμε το κλαδί των
    συνδικάτων γιατί αποτελεί κλαδί της Δημοκρατίας μας!!!

    Δυστυχώς διαψευστήκαμε και δυστυχώς δεν καταφέραμε να εδραιώσουμε την θέση μας!!!

    Ευτυχώς όμως εσείς δεν καταφέρατε να μας οδηγήσετε στον κατήφορο σας!!!

    Την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μας δεν τον κερδίσατε και πλέον δεν τον αξίζετε!!!

    Κύριοι της ΠΑΣΚΕ, ΔΗΣΥΣΥ, Δημοκράτες Συνδικαλιστές κλπ. η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται!!! Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι σας έμαθαν από την καλή!!! Θα φροντίσουμε να σας μάθουν και από την ανάποδη!!! Σταματήστε λοιπόν να μας προκαλείτε με τις άθλιες συκοφαντίες σας, γιατί εμάς δεν μας
    φοβίζουν!!!»

    Η ΠΑΣΚΕ εναντίον της ΔΑΚΕ

    Στη συνέχεια, με ανακοίνωση της, η ΠΑΣΚΕ, απάντησε στην ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα:

    «Με περίσσιο θράσος βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες φιλοεργοδοτικούς συνδικαλιστές της παράταξης ΔΑΚΕ Ναυπηγείων Ελευσίνας και της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, να υπερασπίζονται μετά βδελυγμίας το «δικαίωμα του εργοδότη» να αφήνει απλήρωτο το προσωπικό των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καταστρατηγώντας την εργατική νομοθεσία και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων της επιχείρησης.

    Μάλιστα, έφτασαν σε σημείο να απαντούν οι ίδιοι, ως μη όφειλαν, για λογαριασμό του εργοδότη, σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που απλά δημοσιοποιεί το γεγονός ότι επεβλήθησαν πρόστιμα και μηνύσεις από το ΣΕΠΕ σε βάρος του εργοδότη των Ναυπηγείων Ελευσίνας για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2022 και του Δώρου Πάσχα 2023.

    Εμείς δεν θα απαντήσουμε στους παραλληλισμούς μιας ομάδας ανοήτων συνδικαλιστών που έχουν υποταχθεί πλήρως στα εργοδοτικά συμφέροντα. Απαντάμε ευθέως στους πραγματικούς συντάκτες και εμπνευστές των παραληρηματικών ανακοινώσεων, δηλαδή στην εργοδοσία και τον αποπεμφθέντα «συνδικαλιστή» και πρώην υπάλληλο της ΓΣΕΕ που τώρα βρίσκεται υπό τις εντολές του κ. Ξενοκώστα και της ΟΝΕΧ ως έμμισθος σύμβουλος.

    Η αλήθεια είναι ότι ο φερόμενος ως επενδυτής κ. Ξενοκώστας, σε αγαστή συνεργασία με το λαλίστατο Υπουργό Αναπτύξεως κ. Άδωνη Γεωργιάδη και την «παρέα» που άγεται και φέρεται ως ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο που χάραξε στο Νεώριο της Σύρου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός Ανδρέας Νεφελούδης (και φίλος του Ξενοκώστα), επιδιώκοντας να εργολαβοποιήσουν πλήρως τη βαριά βιομηχανία της χώρας, δημιουργώντας «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)» με περίφραχτα βιομηχανικά κτίρια φοροδιαφευγουσών πολυεθνικών εταιρειών, με έδρα φορολογικούς παραδείσους, με εργάτες να δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες εργολαβοποίησης, με εξαθλιωτικά μεροκάματα, απλήρωτοι πολλές φορές και δίχως να γνωρίζουν ποιος είναι ο πραγματικός εργοδότης τους. Εφαρμόζουν και εξελίσσουν το «μοντέλο Λαυρεντιάδη» των Λιπασμάτων Καβάλας, μιας βιομηχανίας που αφού απέλυσε παράνομα και καταχρηστικά εκατοντάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους, εν συνεχεία τη μετέτρεψε σε «παράδεισο» των εργολάβων και των φθηνών εργατικών χεριών και σε «εκκολαπτήριο» δεκάδων offshores εταιρειών.

    Πρωτεργάτης αυτής της «συμπαιγνίας» είναι στέλεχος της ΔΑΚΕ, αποπεμφθέντας συνδικαλιστής και πρώην υπάλληλος της ΓΣΕΕ, ο οποίος πλέον έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης στην εταιρεία ΟΝΕΧ, σχέση που είχε αποκρύψει από τη ΓΣΕΕ που τον άμειβε ταυτόχρονα και ως υπάλληλό της. Όταν αποκαλύφθηκε η παράλληλη σχέση του, αποπέμφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από σύνεδρος του 38ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Όταν δε με θράσος αποτόλμησε να ζητήσει προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο, η απόφαση της δικαιοσύνης ήταν απορριπτική.

    Πάμε όμως τώρα στην ουσία ξεκινώντας από την τελευταία εξέλιξη. Μετά από καταγγελία εργαζομένων, η Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας διενήργησε έλεγχο στα Ναυπηγεία (πλειοψηφία στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας έχει εταιρεία συμφερόντων Ξενοκώστα από το 2020) και διαπίστωσε ότι δεν έχουν καταβληθεί τα Δώρα Χριστουγέννων 2022 και τα Δώρα Πάσχα 2023. Όπως ήταν αναμενόμενο κάλεσαν σε έγγραφες εξηγήσεις την εργοδότρια εταιρεία (συμφερόντων Ξενοκώστα). Οι εξηγήσεις που δόθηκαν προφανώς ΔΕΝ έπεισαν τους επιθεωρητές εργασίας και επεβλήθη πρόστιμο και μήνυση. Η υπόθεση μάλιστα παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης.

    Οι Επιθεωρητές Εργασίας στην πραγματικότητα εφάρμοσαν το νόμο αφού το Δώρο Χριστουγέννων και το Δώρο Πάσχα, χορηγούνται εκ του νόμου στο προσωπικό όλων των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα και ουδεμία παραίτηση εργαζομένου δεν χωρεί σε νόμιμο δικαίωμα, ακόμα κι αν ο εργαζόμενος «συναίνεσε» εκβιαζόμενος σε μια τέτοια παραίτηση. Και το επισημαίνουμε αυτό διότι η άθλια προπαγάνδα της «συμπαιγνίας» ΔΑΚΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ισχυρίζεται ότι τάχα η «Συνέλευση» των εργαζομένων συμφώνησε δήθεν να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Αν είναι δυνατόν, αποφάσεις που λαμβάνονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της εργοδοσίας, να υπερισχύουν των νόμων. Και αυτό να το ισχυρίζεται κοτζάμ Υπουργός Αναπτύξεως της Κυβέρνησης σε προεκλογική περίοδο.

    Επίσης, πρέπει να γίνει τοις πάσι γνωστό ότι δεν υπάρχει «παλιά και νέα εργοδοσία» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Από τις 8.9.2020, η εταιρεία FEYTEA HOLDING LIMITED, με έδρα την Λευκωσία Κύπρου, συμφερόντων Ξενοκώστα – ΟΝΕΧ απέκτησε δικαιώματα ψήφου ύψους 12.420.181, επί συνόλου 23.463.874 μετοχών, της εταιρείας ΝΕΩΡΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ήτοι ποσοστού 52,93% επί του συνόλου των μετοχών της. Συνεπώς, κατά την κοινή λογική, εργοδότης από το 2020 -με την έννοια του ιδιοκτησιακού και διοικητικού καθεστώτος- δεν είναι η «παλιά» εργοδοσία Ταβουλάρη όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται δημόσια η «συμπαιγνία», αλλά η εργοδοσία συμφερόντων Ξενοκώστα, η οποία είναι εις ολόκληρον υπόχρεη απέναντι στο νόμο και το προσωπικό. Τόσο για την εξόφληση των δεδουλευμένων, όσο και των νέων χρεών που δημιουργήθηκαν έκτοτε σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και Ελληνικό Δημόσιο.

    Εμείς ως εργαζόμενοι, από το 2020 και μετά, ως εργοδότη μας ξέρουμε τον κ. Ξενοκώστα ο οποίος και εγκαταστάθηκε στο Ναυπηγείο ως παρουσία και είχε καθημερινές παρεμβάσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Και ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα ασκείται κανονικά εδώ και 3 χρόνια από τον κ. Ξενοκώστα, με ελλιμενισμό μόνο το τελευταίο 7μηνο δεκάδων εμπορικών σκαφών για επισκευή, είναι άγνωστο ποιος ή ποιοι εισπράττουν αυτά τα εκατομμύρια ευρώ εσόδων ή αν αυτά τιμολογούνται και φορολογούνται στη χώρα μας. Κι αν οι δουλειές πάνε τόσο καλά όσο ισχυρίζεται ο κ. Ξενοκώστας και ο κ. Γεωργιάδης, τότε γιατί δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι τα Δώρα τους από τα έσοδα αυτής της «εντυπωσιακής» εμπορικής δραστηριότητας που μας παρουσιάζουν; Αστεία πράγματα και γελοίοι ισχυρισμοί.

    Ως εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ως ΠΑΣΚΕ ΜΕΤΑΛΛΟΥ, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε υπέρμαχοι της πραγματικής ανάπτυξης της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας. Αντιτιθέμεθα στη μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε ΖΩΝΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗΣ όπου θα κυριαρχούν η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού. Δεν είμαστε «εχθροί των ναυπηγείων» όπως η άθλια προπαγάνδα θέλει, προκειμένου να τσαλακώσει κάθε φωνή που αντιτίθεται στα άθλια σχέδιά τους. Θέλουμε Ναυπηγεία ισχυρά και όχι ναυπηγεία ζώνες…της αρπαχτής και της ρεμούλας.

    Στο παρελθόν αποδείξαμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με κανένα εργοδότη μπροστά στο συμφέρον των εργαζομένων. Ο πρώην ιδιοκτήτης και αποβιώσασας Νίκος Ταβουλάρης, όταν η παράταξή μας βρισκόταν στο τιμόνι του Σωματείου, είχε δεχθεί δεκάδες καταγγελίες και μηνύσεις για απλήρωτους μισθούς και δώρα προς τους εργαζόμενους. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα πρόστιμα και δεκάδες μήνες καταδικών σε βάρος του με δικές μας ενέργειες και προσφυγές.

    Το να ψεύδεται πολιτικά ο Υπουργός Αναπτύξεως είναι σύνηθες φαινόμενο. Μόνο εκείνος έχει το «ταλέντο» να παρουσιάζει με πιστευτό τρόπο μεγάλα πολιτικά ψέματα, με την ίδια ταχύτητα που αναπνέει (…) και προκειμένου να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, να συκοφαντήσει οποιονδήποτε του χαλάει το ψεύτικο πολιτικό αφήγημά του. Για το λόγο αυτό δίνουμε στη δημοσιότητα βίντεο με τον Υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες μέσα από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας -on camera- ότι «πληρώθηκαν τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα». Σήμερα, μετά και την επιβολή προστίμων και μηνύσεων από το ΣΕΠΕ, αλλάζει αφήγημα ο κ. Γεωργιάδης και με ανακοίνωσή του κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ μας λέει ότι τελικά τα «πληρωμένα» κατά τα λοιπά «Δώρα», έγιναν…«απλήρωτα»…διότι τάχα συμφώνησε η «Συνέλευση» των εργαζομένων. Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Γεωργιάδης; Όταν δήλωνε ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί ήδη ή σήμερα που ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι συναίνεσαν να μην πληρωθούν. Εμείς λέμε ότι και στις δύο περιπτώσεις η αλήθεια είναι το ζητούμενο.

    Δηλώνουμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση ότι όσο έχουμε ακόμα φωνή θα αγωνιζόμαστε απέναντι στους ενταφιαστές της Ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Και μπορεί «οι ισχυροί να θεωρούν αυτονόητο να αδικούν τους πιο αδύνατους, όπως τα ψάρια στη θάλασσα όπου το μεγάλο τρώει το μικρό», αλλά όπως είχε πει και ο Ευριπίδης «ο μικρός νικάει το μεγάλο όταν έχει δίκιο». Και το δίκιο είναι με το μέρος μας».



    ΣΧΟΛΙΑ