Τράπεζες

Ν. Καραμούζης: Ευρωπαϊκοί θεσμοί, οίκοι αξιολόγησης και αγορές πιάστηκαν απροετοίμαστοι στην κρίση

Νίκος Καραμούζης

Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος Grant Thornton


Ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μίλησε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου προσκεκλημένος επίσημος (και μοναδικός) ομιλητής από το Ίδρυμα Ωνάση σε εκδήλωση στην Βαντούζ, πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Λίχτενσταϊν, στο Vaduz Town Hall (Δημαρχείο Βαντούζ). Το θέμα της ομιλίας του αφορούσε τα μαθήματα για την Ευρώπη από την ελληνική κρίση.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή σε ένα κοινό διακεκριμένων επιχειρηματιών και ο κ. Καραμούζης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων.

Στην παρουσίασή του, περιέγραψε την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης, τα αίτια και τα βασικά χαρακτηριστικά της. Τεκμηρίωσε το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οίκοι αξιολόγησης και η αγορά δεν προέβλεψαν την κρίση και ήταν απροετοίμαστοι, παρότι οι ενδείξεις μακροοικονομικών ανισορροπιών ήταν εμφανείς για πολύ καιρό.

Ο κ. Καραμούζης ανέλυσε τις βασικές αστοχίες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων προσαρμογής και τα συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να εξαχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποφυγή και διαχείριση μελλοντικών περιπτώσεων κρίσεων. Επίσης, περιέγραψε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, η αντιμετώπιση των οποίων θα διευκολύνει την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, ιδιαίτερα την υπερφορολόγηση, την υποεπένδυση, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα υψηλά επιτόκια και ασφάλιστρα κινδύνου, τον χαμηλό βαθμό φιλικότητας προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι 46.000 μέτοχοι για το deal Eurobank-Grivalia

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι κινήσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη για την IBG και το γεύμα με τον Γ. Στουρνάρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στουρνάρας: 200 χιλιάδες δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη- «Πατάνε γκάζι» οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων


ΣΧΟΛΙΑ