• Τράπεζες

    Στουρνάρας: 200 χιλιάδες δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη- «Πατάνε γκάζι» οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας


    Μιλώντας στο NPL Summit 2018 ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στα  σημαντικά   βήματα  που έχουν γίνει,  σε   επίπεδο νομοθετικών  πρωτοβουλιών,   ρυθμιστικού   πλαισίου , καθώς και στις ενέργειες των τραπεζών, προκειμένου να διαχειριστούν το απόθεμα ων προβληματικών δανείων. Ωστόσο όπως είπε το πρόβλημα παραμένει καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο εξάμηνο φέτος ήταν στο 47,8%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 4%.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στουρνάρας στα δάνεια που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας.  Όπως είπε περισσότεροι από 200 χιλιάδες δανειολήπτες, με 13δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη.

    Με στοιχεία τέλους α’ εξαμήνου 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Μάλιστα στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή, προσεγγιστικά 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια είναι “υπόθεση” του νόμου Κατσέλη.

    Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ, η γρήγορη εκδίκαση θα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αντίθετα, η αργή εκδίκαση των υποθέσεων αυτών δημιουργεί επιπλέον διαστρεβλώσεις, δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, των οποίων την ταυτότητα αδυνατούν να εξακριβώσουν οι τράπεζες.

    Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία SPV, χαρακτηρίζοντας το «φιλόδοξο»  καθώς θα συμβάλλει στην «ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα» και θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

    «Έχουμε   κατ’   επανάληψη   στο   παρελθόν   τονίσει   τη   σημασία   μιας   συστημικής   λύσης» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των δανείων σε καθυστέρηση.     «Η λύση αυτή, είτε έλθει με τη μορφή μιας εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσω οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης, θα πρόκειται αναμφίβολα για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δεν έχει τύχει των ευεργετημάτων μιας παρόμοιας συστημικής λύσης, σε αντίθεση με τους τραπεζικούς τομείς άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης, που έλαβαν τις σχετικές εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα οι τράπεζες «πατάνε γκάζι» σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

    Η Εθνική Τράπεζα έχει στόχο να μειώσει κατά 10δις ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέχρι τα τέλη του 2021, όπως ανέφεραν χθες οι επικεφαλής της στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με διεθνείς αναλυτές, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μηνου.

    Ακόμα υπογράμμισαν ότι η τράπεζα σχεδιάζει νέα προϊόντα που θα προσφέρουν «μεγαλύτερη άφεση χρέους» στους δανειολήπτες, και σχολίασαν  θετικά την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη, ακολουθώντας το κυπριακό μοντέλο.

    Η διοίκηση της ΕΤΕ άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει «θεαματικές» κινήσεις στο κομμάτι της διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Επίσης χαρακτήρισε «θετικές» τις προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ αναφορικά με τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση. «Είναι θετικό πως  υπάρχουν προτάσεις και πολλά σχήματα τα οποία και εξετάζουμε  προσεκτικά στην παρούσα φάση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου η μείωση των  Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων συνεχίζεται για 10 συναπτά τρίμηνα. Ειδικότερα τα εγχώρια Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) έχουν μειωθεί κατά 2,4 δις ευρώ  τους τελευταίους 12 μήνες. Η μείωση των ΜΕΑ  κατά 5,6 δισ. από το τέλος του 2015 αντανακλά τον αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (€2,1 δισ.), καθώς και διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων (€3,5 δισ.), εκ των οποίων €2 δις  έχουν ήδη πωληθεί.

    Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση του CEO της ΕΤΕ κ. Παύλου Μυλωνά, ο οποίος σημείωσε ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα βοηθήσει στην οργανική μείωση των προβληματικών δανείων  στο προσεχές διάστημα., ενώ θα διευκολύνει και  τις πωλήσεις τους, ειδικά καθώς σε αυτές θα προστίθενται και εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Το τρίτο τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank μειώθηκαν κατά 2,1δις ευρώ -κατά 4,4δις ευρώ σε ετήσια βάση- και διαμορφώθηκαν σε 22,5δις ευρώ. «Θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να προσφέρουμε ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στον Έλληνα ιδιώτη και επιχειρηματία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέοςCEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και συμπλήρωσε:  Καθώς η Ελλάδα εξέρχεται επιτυχώς από μία δεκαετή περίοδο οικονομικής αστάθειας,  η Alpha Bank παραμένει το σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς τη χρηματοοικονομική ευρωστία και την επικέντρωσή της στον πελάτη.

    Η τράπεζα από τον Ιούλιο του 2018 προσφέρει νέα ευέλικτα  προϊόντα ρυθμίσεων, με μακροπρόθεσμες λύσεις, που  λαμβάνουν υπόψη τους τη δυνατότητα του κάθε πελάτη να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. «Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά ως προς την ανταπόκριση των πελατών  και τον αριθμό των ρυθμίσεων» σημειώνει η τράπεζα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 31,8% για τα επιχειρηματικά, στο 37,5% για τα στεγαστικά και στο  34,5% για τα καταναλωτικά δάνεια.

    Στόχος της Eurobank  είναι το 2021 να έχει περιορίσει τα προβληματικά δάνεια  στα 3δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό 6% με 8% και ο δείκτης ΜΕΑ θα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι το  2016 το Σεπτέμβριο τα ΜΕΑ της Eurobank ήταν 20,5 δις ευρώ. Στο τέλος του 2018 θα είναι 15,3 δις ευρώ και στο τέλος του 2019 θα έχουν περιοριστεί στα 5 δις ευρώ (15%).

    Η  Eurobank, μετά τη  συγχώνευση της με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia, κίνηση που της φέρνει «προίκα» 900 εκατ ευρώ και την  μετατρέπει σε «καλή» τράπεζα, με  δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, θα δημιουργήσει  δικό της  «όχημα» (εταιρεία ειδικού σκοπού- SPV) στο οποίο θα μεταφέρει  τα προβληματικά δάνεια, προκειμένου το 2019 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs)  να διαμορφωθεί στο 15% και το 2021  στο 6% με 8%. Επίσης η τράπεζα   θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών, καταναλωτικών) με και χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 7 δις ευρώ μέσα στο 2019, ενώ ήδη «τρέχει» και την τιτλοποίηση των 2 δις ευρώ καθυστερούμενων στεγαστικών δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Στουρνάρας: Οι τέσσερις άξονες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αντιδράσεις των διεθνών οίκων στα σχέδια Στουρνάρα για τις τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί δεν πείθει το σχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα (ΤτΕ) για τις τράπεζες;



    ΣΧΟΛΙΑ