• Business

    Ν. Μπακατσέλος στο mononews: «Το ελληνικό story έχει ακόμη πολύ βάθος – Μεγαλώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Νικόλας Μπακατσέλος,πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


    Παρά τη δυσμενή συγκυρία το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά εντείνεται όλο και περισσότερο.

    Αυτό αναφέρει μιλώντας στο mononews.gr ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος και τονίζει πως η χώρα μας βρίσκεται στο «ραντάρ» πολλών funds που αναζητούν ευκαιρίες στη διεθνή αγορά. «Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες ερωτημάτων από αμερικάνικες εταιρείες για διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς», σημειώνει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως η πρωτοπόρος αυτοκινητοβιομηχανία Tesla του Ελον Μάσκ απέκτησε ήδη παρουσία.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, η επενδυτική κοινότητα αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές και για αυτό σπεύδει από τώρα να αποτελέσει κομμάτι του επιτυχημένου μετασχηματισμού που συντελείται. «Το story της Ελλάδας έχει ακόμη πολύ βάθος… δεν έχουμε φθάσει καν στην αρχή. Έχουμε ακόμη πολλά να δώσουμε», υπογραμμίζει. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στους τομείς του τουρισμού και των ΑΠΕ, όπου όπως λέει έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να καταφέρουμε «μεγάλα πράγματα» εάν λειτουργήσουμε συντονισμένα.

    Αναγνωρίζει βέβαια πως η κατάσταση στην αγορά θα παραμείνει δύσκολη και τη φετινή χρονιά, λέγοντας πως υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα γύρω από την επιστροφή στην κανονικότητα ενώ δηλώνει ανήσυχος για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις όταν τερματισθούν τα μέτρα στήριξης. «Είναι άγνωστο», όπως λέει, «τι θα συμβεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις όταν θα σταματήσει η μηχανική υποστήριξη της οικονομίας… Κάποιοι κλάδοι παραμένουν ακόμη σε κωματώδη κατάσταση».

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπακατσέλος εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου για τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας καθώς τα προγράμματα στήριξης λόγω της έντασης και της διάρκειάς τους έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στα δημόσια οικονομικά.

    Διευκρινίζει ωστόσο πως τα χρήματα που διατέθηκαν μέχρι στιγμής στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ήταν απαραίτητα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πέρα από την υγειονομική κρίση, θα εκδηλώνονταν ακραίες αντιδράσεις εξαιτίας των λουκέτων και των χιλιάδων ανέργων που θα δημιουργούνταν. «Θα είχαμε κολοσσιαία προβλήματα. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε μας γλύτωσε από πολύ χειρότερα σενάρια», επισημαίνει και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία όπως λέει διαχειρίστηκε επιτυχώς την πανδημία.

    Μεγάλος μέρος της αισιοδοξίας που εκπέμπει πηγάζει από τον τρόπο που η κυβέρνηση προσεγγίζει την οικονομία αλλά και η ύπαρξη σχεδίου για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας την επαύριον της πανδημίας

    Η εποχή Μπάιντεν και η Ελλάδα

    «Είναι καλό να ξέρεις ότι την τύχη του λαού τη διαχειρίζεται κάποιος που έχει σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος. Εξίσου αισιόδοξος δηλώνει για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διακρίνεται για την σοβαρότητά του και γνωρίζει καλά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Περιμένουμε τα καλύτερα από την προεδρία Μπάιντεν», λέει, για να συμπληρώσει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

    Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο οφείλεται στις προσπάθειες του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ αλλά και του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, που ξεκίνησαν ήδη από την εποχή της προεδρίας του Ντόναλτ Τραμπ. «Η Ελλάδα παραμένει για τους Αμερικανούς ένας πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ένας παράγοντας που δίνει λύσεις και δεν δημιουργεί προβλήματα όπως η γειτονική Τουρκία».

    Όσον αφορά, τέλος, στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Μπακατσέλος τάσσεται ξεκάθαρα κατά, εκτός και αν  συντρέχει σοβαρός λόγος, καθώς όπως λέει οι πρόωρες εκλογές θα προκαλέσουν άσκοπη αναστάτωση και θα υπονομεύσουν την προσπάθεια ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Μπακατσέλος: Αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα, αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

    Ν. Μπακατσέλος: «Αμερικάνικες εταιρείες –κολοσσοί εξετάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα»

    Καλαντζόπουλος (Philip Morris): Ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ