• Business

    Ν. Μπακατσέλος: «Αμερικάνικες εταιρείες –κολοσσοί εξετάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα»

    Νικόλας Μπακατσέλος,πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


    Στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σύμφωνα με τον Νικόλαο Μπακατσέλο. Ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικάνικου εμπορικού επιμελητήριου, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ExportUSA Trade σημείωσε πως «οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη κερδίζουν διαρκώς δυναμική και αναβαθμίζονται και εξέφρασε την άποψη πως το ισοζύγιο υπέρ της χώρας μας μπορεί να βελτιωθεί μέσα από ακόμη πιο οργανωμένα επιχειρηματικά πλάνα, στόχευση και εξειδίκευση (το 2018 διαμορφώθηκε στα 680,73 εκατ. ευρώ).

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ραγδαία αύξηση κατά 115% που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές προς την αμερικάνικη αγορά από το 2002 μέχρι σήμερα (με εξαίρεση το 2008 και το 2011), για να φθάσουν το 2018 στα 1,27 δισ. ευρώ ενώ στάθηκε στις προοπτικές της προσέλκυσης περισσότερων αμερικάνικων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως το μέλλον των αμερικάνικων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα φαντάζει ακόμα πιο ελπιδοφόρο.

    Τόνισε δε πως πολλές εταιρείες κολοσσοί ενέργειας, φαρμακοβιομηχανίας, τεχνολογίας κλπ., ερευνούν το ενδεχόμενο επένδυσης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «εκτός του ότι το οικονομικό τοπικό βελτιώνεται με τη σύσταση του νέου αναπτυξιακού νομού και της μείωσης της φορολογίας, η Ελλάδα είναι ελκυστική λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων του ισχυρού Δολάριού έναντι του Ευρώ».

    Κλείνοντας υπογράμμισε πως και η αμερικανική αγορά προσφέρει πλούσιες ευκαιρίες και στις ελληνικές επιχειρήσεις, παρ’ ότι πέρυσι η πορεία των ελληνικών άμεσων επενδύσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν πτωτική (συρρικνώθηκαν από 924,43 εκατ. ευρώ σε 799,43 εκατ. ευρώ, μια μείωση κατά 14%). Σημείωσε μάλιστα πως η Ελλάδα στήριξε 2700 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μεσώ των επενδύσεων, ενώ είναι η 2η χωρά προορισμός των ελληνικών ΑΞΕ, μετά την Κύπρο.



    ΣΧΟΛΙΑ