• Οικονομία

    Ν. Μπακατσέλος: Αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα, αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

    Νικόλας Μπακατσέλος,πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


    Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά, παρά την πανδημία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος.

    Ο κ. Μπακατσέλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεων και των συστάσεων των Επιτροπών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την μετά Covid-19 εποχή, ανέφερε ότι πολλά ξένα επενδυτικά σχήματα πλησιάζουν χρηματοοικονομικούς συμβούλους προκειμένου να διερευνήσουν ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η κρίση του κορονοϊού δεν αποτελεί εμπόδιο στον σχεδιασμό τους. Εκτίμησε μάλιστα ότι το πλήγμα της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι παροδικό και πως η αγορά θα ανακάμψει, ενώ η ύφεση θα είναι μικρότερη από 10%. Ωστόσο, όπως είπε, καταλυτικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης θα παίξει το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας και η πιθανότητα να υπάρξουν επιλεκτικά lockdowns.

    Ένας ακόμη παράγοντας που θα παίξει ρόλο είναι και η πορεία των διεθνών αγορών, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας σε αυτήν την περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Συμπλήρωσε δε ότι ένα δεύτερο lockdown θα δημιουργήσει προβλήματα και στην πορεία ανάκαμψης το 2021.

    Κληθείς να σχολιάσει αν η πανδημία θα οδηγήσει σε βίαιη αναπροσαρμογή της οικονομίας και αν θα επηρεαστούν τα μικρότερα σχήματα, σημείωσε πως οι μικρότερες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις, το ζητούμενο, όμως, είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την συγκυρία για να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας.

    Οπως χαρακτηριστικά είπε, σε ερώτηση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πόσο αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της, ενώ τόνισε ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στη μεταποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε επίσης ότι ο στόχος που έχει θέσει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ κατά περίπου 15%, είναι εφικτός και πως κρίσιμης σημασίας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η βελτίωση της εκπαίδευσης.

    Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως στα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από την πανδημία είναι και το γεγονός ότι οι πολίτες εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνησή τους και περιμένουν ουσιαστικές αλλαγές. Κάτι που συμβαίνει, όπως είπε, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια. Μέσα σε ένα τρίμηνο, η χώρα κατάφερε να μετατραπεί από τελευταίο τροχό της αμάξης σε παράδειγμα προς μίμηση, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο, αλλά και κορυφαίους διανοητές.



    ΣΧΟΛΙΑ