• Business

    Mytilineos: Τα 3+1 μυστικά του μετασχηματισμού με στόχο τον FTSE 100 – Spin off στις κατασκευές;

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη Τετάρτη της νέας δομής της Mytilineos με στόχο την ανάδειξη των κρυμμένων υπεραξιών του ομίλου και την ανάπτυξή του στο μέλλον σε νέες βάσεις.

    Διαφανής, πράσινος, διεθνής, καινοτόμος και ευέλικτος ο όμιλος Mytilineos φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για το μέλλον του στις διεθνείς αγορές.

    Με γνώμονα την αύξηση της υπεραξίας στους stakeholders, έμφαση στο πράσινο DNA που πλέον έχει και την προοπτική συνεχούς ανάπτυξης, κρίθηκε αναγκαία η καλύτερη αποτύπωση των επιδόσεων του ομίλου και η ξεκάθαρη δομή του, ως διαβατήριο στο ταξίδι του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με στόχο τον δείκτη FTSE 100.

    Στόχος είναι να αναδειχθεί ο διεθνής χαρακτήρας του, να είναι ξεκάθαρη η δομή του ομίλου, να δοθεί έμφαση στη βιωσιμότητα και να γίνουν εμφανείς οι υπεραξίες όλων των δραστηριοτήτων του ώστε  ο όμιλος να αποκτήσει μια νέα ορμή ώστε να προλάβει τις επόμενες εξελίξεις και να πρωταγωνιστήσει σε αυτές, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα τις επιδόσεις του σε κάθε τομέα δραστηριότητας.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας, έχει παρουσιάσει αύξηση 23% μέσα στο 2022 και αύξηση 10% τον τελευταίο μήνα φθάνοντας τα 18,78 ευρώ, τη στιγμή που οι νέες εκθέσεις των διεθνών οίκων (Citi, Wood) θέτουν την τιμή στόχο στα 26 ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη αποτιμηθεί η προοπτική και οι νέες υπεραξίες που θα δημιουργηθούν από τη νέα δομή του.

    Ο προηγούμενος μετασχηματισμός του ομίλου που έγινε πριν από πέντε χρόνια σηματοδότησε  της στροφή στη βιωσιμότητα και έδωσε τη δυνατότητα αξιοποίησης συνεργιών μεταξύ των τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας,  θωρακίζοντας τον όμιλο από τις απανωτές κρίσεις και εξασφαλίζοντας σημαντικές επιδόσεις.

    Επίσης, έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξή του σε βιώσιμες δραστηριότητες και τη διεθνή του ανάπτυξη.

    Spin Off σε κατασκευές και παραχωρήσεις; 

    Στον προηγούμενο μετασχηματισμό ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων EPC – METKA εντάχθηκε στον   Τομέα  Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions – SES BU, όπου περιλαμβάνονται τα σημαντικά κατασκευαστικά έργα του ομίλου.

    Η MYTILINEOS σήμερα συστήνεται ως βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με δραστηριότητα στους τομείς της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, της Μεταλλουργίας, της Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Όμως είναι πολλά περισσότερα και μια από τις προκλήσεις του νέου μετασχηματισμού είναι να αναδείξει τις κρυμμένες υπεραξίες του κλάδου των κατασκευών.

    Με ένα ανεκτέλεστο που φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ ο όμιλος είναι σήμερα στους κορυφαίους παίκτες του χώρου των κατασκευών και αυτό θέλει να το τονίσει.

    Για αυτό ο κατασκευαστικός κλάδος και οι παραχωρήσεις θα αποσχιστούν (spin off) προφανώς σε μια άλλη ενιαία εταιρεία.

    Εξάλλου, η κυριαρχία του βιομηχανικού -ενεργειακού ομίλου και στον κλάδο των κατασκευών, αποτελεί το νεότερο επίτευγμα της διοίκησής του που εξασφαλίζει σημαντικές εισροές κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια.

    Tα ερχόμενα τρίμηνα αναμένεται να επιταχυνθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, με την εκκίνηση των έργων που συμβασιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και με την περαιτέρω ενδυνάμωση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κερδοφορίας του τομέα.

    Tο 41% του ανεκτέλεστου υπολοίπου αφορά έργα στην Ελλάδα, όπου μάλιστα αναμένεται σημαντική αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, τόσο στον τομέα της κατασκευής, όσο και στον τομέα των παραχωρήσεων, με δεδομένο ότι ο όμιλος διεκδικεί μια σειρά από νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ.

    MYTILINEOS: Πράσινη κερδοφορία

    Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κινείται προς μια νέα, «Πράσινη» εποχή κερδοφορίας χαμηλότερου άνθρακα, με γνώμονα κυρίως από τις ισχυρές αναπτυξιακές της προοπτικές ΑΠΕ (RSD και P&G BUs) καθώς και από την «Πρασινοποίηση» της παραγωγής Αλουμινίου της (Μεταλλουργία BU).

    Έτσι, η συνεισφορά του «Πράσινου» EBITDA βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί σημαντικά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα περιθώρια κέρδους της.

    Οι δραστηριότητες  μετάβασης ήδη προσφέρουν σήμερα σημαντικές αποδόσεις. Σήμερα, το EBITDA που βασίζεται στις ΑΠΕ αποτελεί τη μερίδα του λέοντος (περίπου 85%) στο «GreenEBITDA» της MYTILINEOS  και αυτό αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, όπως και η Εταιρεία ωριμάζει επιθετικά τον παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ των 8,6 GW.

    Γνωρίζοντας καλά ότι τα πράσινα EBITDA έχουν τριπλάσιους πολλαπλασιαστές,  ένας από τους στόχους του μετασχηματισμού είναι να επισημανθεί η σημαντική παρουσία της εταιρείας σε βιώσιμες δραστηριότητες από τις οποίες παράγεται πλέον του 50% των εσόδων της.

    Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι  στο τρίτο τρίμηνο η αξία του κλάδου ηλιακής ενέργειας, αυξήθηκε κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ,  και δείχνει το δρόμο για τα επόμενα έτη.

    Κατά 220 εκ. ευρώ αυξήθηκε η αξία του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης  με παράλληλη ενδυνάμωση και των περιθωρίων κέρδους,  και στα έργα  ΑΠΕ αναμένεται να έχει 1,7GW εγκατεστημένης ισχύος μετά το 2025,  στην Ελλάδα, ενώ   ωριμάζει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, άνω των 6GW.

    Τα 3 +1 χαρακτηριστικά του νέου μετασχηματισμού

    • Υπεραξίες και επιδόσεις: Στη νέα δομή θα αναδειχθεί η δυναμική τόσο των κατασκευών (θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία) και της ενέργειας όσο και του νέου τομέα τεχνολογίας και καινοτομίας που αναπτύσσεται στον όμιλο, ώστε να μπορούν να αποτυπωθούν οι υπεραξίες τους
    • Πράσινο DNA: Θα δοθεί έμφαση στην πράσινη δραστηριότητα, το μέγεθος και η προοπτική της πράσινη κερδοφορία της
    • Διεθνής δραστηριότητα: Θα δοθεί έμφαση στις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, στη δυναμική παρουσία του ομίλου στις 5 ηπείρους  με δραστηριότητα σε περισσότερες από 30 χώρες  όπως και στο ότι οι εξαγωγές της  που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Μια νέα γενιά στελεχών θα αναλάβουν διευθυντικές θέσεις (νέος IR, και νέος CFO), στελέχη με διεθνή κουλτούρα που θα μπορέσουν να υπηρετήσουν τη Ουσιαστικά μίλησε για μία επανεκκίνηση της Mytilineos
    • Ευελιξία και Διαφάνεια: Η νέα εταιρική δομή θα δώσει στην εισηγμένη ευελιξία, περαιτέρω απλοποίηση των λειτουργιών της αλλά και ορατότητα σε επενδυτές και τους κοινωνικούς εταίρους.



    ΣΧΟΛΙΑ