• Business

    Mytilineos: Προς 8 GW στις ΑΠΕ- Τα 5 GW προς πώληση, μηχανή κερδών για τον όμιλο

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Με μια τριπλή στρατηγική προσανατολισμένη στην εξασφάλιση υπεραξιών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, προσεγγίζει η Mytilineos τον τομέα των ΑΠΕ, με ένα διπλό στόχο. Να αυξάνει την αξία της εταιρείας αποκτώντας ένα δικό της εταιρικό χαρτοφυλάκιο 3 GW σε ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια  και να εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη  μεταπωλώντας στην αγορά τα έργα ΑΠΕ ως έτοιμα προϊόντα BOT (που Κατασκευάζει, Λειτουργεί, Μεταβιβάζει) αλλά και κατασκευάζοντας έργα για τρίτους.

    Βλέποντας μπροστά, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, προετοιμάζεται για μια εποχή υψηλών επιτοκίων  που έρχεται και δίνει έμφαση στη συνεχή εξασφάλιση κερδών και ρευστότητας ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ομίλου ακόμη και σε δυσχερείς συνθήκες χρηματοδότησης. Με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως για έργα ΑΠΕ, αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα του ομίλου για  αποδοτική και γρήγορη κατασκευή έργων, και αντιμετωπίζει τα έργα ΑΠΕ ως… commodity, που σε περιόδους μεγάλης ζήτησης μπορούν να προσφέρουν μεγάλες υπεραξίες.

    Εξάλλου ήδη τα έργα BOT (Build Operate and Transfer )  εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία στον όμιλο, αποτελώντας μια μηχανή ρευστότητας που θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του.

    Όπως εξήγησε χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, το μοντέλο διατήρησης φωτοβολταϊκών στο χαρτοφυλάκιό της, μπορεί να δίνει αξία στην εταιρεία αλλά δεν αποδίδει σημαντικά κέρδη, ενώ σταδιακά τρώει όλη τη διαθέσιμη χρηματοδότηση. “Ωστόσο, η εταιρεία έχει πολλά σχέδια προς χρηματοδότηση, αφού μόνο το 2022 οι επενδύσεις της είναι 600 εκατ. ευρώ και η στρατηγική πώλησης έτοιμων έργων ΑΠΕ, της εξασφαλίζει τις μεγαλύτερες υπεραξίες διασφαλίζοντας τη ροή κεφαλαίων στην εταιρεία  σε μια εποχή, που το χρήμα θα γίνεται ακριβό και σπάνιο”, όπως τόνισε.

    Εξηγώντας γιατί δεν επιλέγει να κρατήσει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας τα περισσότερα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσει, ο Πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε: “Έχουμε μπει σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων που έχουν πολύ δρόμο ακόμα προς τα πάνω, το χρήμα θα γίνει πολύ ακριβό και σπάνιο, και δε θέλουμε τα rating Αgencies να μας κατεβάσουν την αξιολόγηση και να μείνουμε με χαμηλή αξιολόγηση και πολλά φωτοβολταϊκά”.

    Χαρτοφυλάκιο 8GW σε ΑΠΕ

    Ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της τάξεως των 8 GW έχει ωριμάσει η Mytilineos, από τα οποία τα 5 GW αποτελούν διεθνή έργα που βρίσκονται σε Χιλή, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία, ενώ 1 GW είναι στην Ιταλία και 2 GW είναι στην Ελλάδα. Από αυτά τα 5 GW του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου, τα 2 GW είναι σε πολύ ώριμη φάση σε λειτουργία, σε κατασκευή ή έτοιμα να κατασκευαστούν. Τα υπόλοιπα 3 GW είναι σε ανάπτυξη με τα μισά από αυτά να είναι στα τελικά στάδια ανάπτυξης.

    Από το ιταλικό χαρτοφυλάκιο τα 500 MW είναι έτοιμα προς κατασκευή και τα 500 MW είναι σε ανάπτυξη στα τελικά στάδια. Στην Ελλάδα από τα 2 GW, τα 250 MW λειτουργούν, 250MW είναι σε τελικά στάδια αδειοδότησης και 1,5 GW των φωτοβολταϊκών είναι σε τελική φάση αδειοδότησης, εκκρεμούν μόνο οι όροι σύνδεσης. Από αυτό το χαρτοφυλάκιο έχει ξεκινήσει η κατασκευή για τα 135 MW.

    Το χαρτοφυλάκιο Ελλάδας και Ιταλίας αποτελείται  από 3 GW θα είναι σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια και τα υπόλοιπα 5 GW είναι το χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, με έργα BOT που η εταιρεία σχεδιάζει, αναπτύσσει κατασκευάζει και θα πουλήσει τα επόμενα 2-3 χρόνια.

    Η σημερινή δραστηριότητά της Mytilineos στα φωτοβολταϊκά αποτελείται από έργα EPC δηλαδή έργα που γίνονται για τρίτους και παραδίδονται,  έργα στο χαρτοφυλάκιο που κρατάει η εταιρεία κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία και Build Operate and Transfer  έργα που η εταιρεία ολοκληρώνει, λειτουργεί και  μεταβιβάζει στην αγορά εξασφαλίζοντας σημαντικό κέρδος.



    ΣΧΟΛΙΑ