• Business

    Mytilineos: Ώθηση από την αυξημένη ζήτηση για ενεργειακά έργα στην Ευρώπη- Άνω των 2 δισ. τα νέα έργα που στοχεύονται

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σημαντική ενίσχυση αναμένεται να παρουσιάσει το ανεκτέλεστο του τομέα έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Mytilineos (Sustainable Engineering Solutions – SES BU), τους επόμενους μήνες, αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της ζήτησης για ενεργειακά έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κινητοποίηση σημαντικών χρηματοδοτήσεων για νέα έργα που θα επισπεύσουν την ενεργειακή μετάβαση, και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω του Repower EU και του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει εκτοξεύσει τις επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και από ΑΠΕ.

    Παρά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την πρόθεση επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ,   η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης και η υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ηλεκτρισμό, εκτοξεύει τη ζήτηση  για ηλεκτρική ενέργεια ταχύτερα από την αύξηση των έργων ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλές θερμικές μονάδες τα επόμενα χρόνια για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

    Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να σχεδιάζονται επενδύσεις σε πληθώρα νέων μονάδων, σε όλη την Ευρώπη, να αυξάνεται η ζήτηση αλλά και  τα κόστη τους και μαζί τα περιθώρια κέρδους για τους κατασκευαστές. Στο πλαίσιο αυτό η Mytilineos, βολιδοσκοπεί μια σειρά έργων σε όλη την Ευρώπη τα οποία και θα διεκδικήσει και αναμένεται να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των έργων της τα επόμενα τρίμηνα.

    Ταυτόχρονα, μεγάλη ζήτηση υπάρχει και τα έργα Waste to Energy και έργα ΑΠΕ. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η ανάθεση νέου σημαντικού έργου ΑΠΕ στο εξωτερικό το οποίο η εταιρεία θα αναλάβει να κατασκευάσει για λογαριασμό τρίτου.

     Σημειώνεται ότι ο Τομέας  Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions – SES BU) δραστηριοποιείται στην κατασκευή θερμικών μονάδων και επιλεγμένων  έργων υποδομών και στα Έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης  παρουσίασε μείωση κατά 27% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 22ου έτους με έσοδα στα 66,5 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τα EBITDA στα 6,1 εκατ. ευρώ από 11,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 21ου. Η πτώση όμως αυτή ήταν συγκυριακή και οφείλεται στο ότι  ορισμένα έργα βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής ή  στο στάδιο ολοκλήρωσης.

    Νέες συμβάσεις για θερμικές μονάδες προϋπολογισμού  500 εκ. ευρώ το 2022

    Μέσα στο 2022 και μέχρι σήμερα, η Mytilineos ανέλαβε να κατασκευάσει 4 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Οι 3 από αυτές ήταν σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο   έργα συνολικής αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ που ισχυροποίησαν περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στη βρετανική αγορά. Η 4η μονάδα, προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε χθες,  και είναι μονάδα συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Grudziadz, της Πολωνίας. Πρόκειται για ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 560 MW.

    Μέχρι  το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσουν να εκτελούνται  συμβάσεις αυξάνοντας τα έσοδα του τομέα για τα επόμενα τρίμηνα. Σήμερα το ανεκτέλεστο έργων του Τομέα Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι 1,2 δισ. ευρώ  ενώ ξεπερνά τα 2  δισ. ευρώ, ο αγωγός υποψήφιων έργων προς ανάληψη για τους επόμενους μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ