• Business

    Μυτιληναίος: Η στροφή της χώρας προς την πράσινη ενέργεια ξεκινά σήμερα – Θεμελιώθηκε η νέα μονάδα

    • NewsRoom
    Μυτιληναίος

    Ευ. Μυτιληναίος


    Τις βάσεις για μια νέα μέρα στην αγορά ενέργειας της χώρας καθώς και το έναυσμα για μια πράσινη εναλλακτική έβαλε σήμερα ο όμιλος Μυτιληναίος.

    «Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει», είπε σήμερα κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο ο Πρόεδρος της Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Ο κ. Μυτιληναίος, ακολούθως, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του στη στροφή της χώρας από τη λιγνιτική ενέργεια. Όπως είπε «το ποσοστό συμμετοχής καθαρής ενέργειας από 20% θα φτάσει το 35% το 2030. Συγχαίρω για την αποφασιστικότητά σας, αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές».

    Επίσης εξήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του 2030 ο τομέας μεταλλουργίας και η ΑτΕ αλλά και οι άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες θα λειτουργούν μόνο από ΑΠΕ μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Η παραγωγή της ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης θα μειώσει κατά 70% την επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε σχέση με τα λιγνιτικά εργοστάσια, σημείωσε. «Επενδύουμε σε καθαρές μορφές ενέργειας, παρακολουθούμε τις τάσεις και συμμετέχουμε σε πειραματικά προγράμματα».

    Το 1963 μπήκε ο θεμέλιος λίθος από τον Κ. Καραμανλή και το 1966 ο Κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε το εργοστάσια, υπενθύμισε ο κ. Μυτιληναίος. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, μπαίνει ο θεμέλιος λίθος σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

    «Σήμερα εδώ στο ενεργειακό κέντρο δείχνουμε το δρόμο για ένα μέλλον πιο πράσινο», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι βρισκόμαστε στο μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας σε όρους προστιθέμενης αξίας και ενεργειακής ισχύος.

    «Με χαρά και τιμή περηφάνια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου», σημείωσε ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής της Protergia, της ενεργειακής θυγατρικής του ομίλου.

    Η Protergia, ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου, με 200 mW σε ΑΠΕ και 1200 MW θερμικής ενέργειας καλύπτει το 15% της ελληνικής ζήτησης, σημείωσε, εξηγώντας ότι με τη νέα επένδυση θα ξεπεράσει τα 2.000 MW, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και επεκτείνονται τις εξαγωγές με την εκκίνηση του target model.

    Το ενεργειακό κέντρο φιλοδοξούμε να είναι ένας κλιματικά θετικός πόλος για τη χώρα.  Εδώ θα χτυπάει η καρδιά της παραγωγής ενέργειας τη χώρας, σημείωσε.

    Στην τελετή θεμελίωσης, πέρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.



    ΣΧΟΛΙΑ