• Ενέργεια

    Mytilineos: Εκκίνηση για την επένδυση στα φωτοβολταϊκά στον Καναδά- Τα επόμενα στάδια

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το επενδυτικό σχέδιο της Mytilineos στον Καναδά, που σηματοδοτεί τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των ΑΠΕ του ομίλου και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυσή του στο εξωτερικό.

    Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση από τη Mytilineos του πρώτου από τα 5 έργα φωτοβολταϊκών στην Αλμπέρτα του Καναδά, του έργου Georgetown 230-MWac/278-MWdc, ξεκινά η κατασκευή για το πρώτο έργο του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου των 1,4 GW.

    Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα, Georgetown και Sunnynook (περίπου 610 MW)”, όπως αναμενόταν, είναι τα πρώτα δύο έργα πιο κοντά στο στάδιο «έτοιμα προς κατασκευή»  και μετά την εκκίνηση του Georgetown το επόμενο που αναμένεται είναι το Sunnynook.

    Έκλεισε η πώληση

    Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες, η καναδική εταιρεία φωτοβολταϊκών Westbridge Renewable Energy Corp   ανακοίνωσε  ότι έκλεισε η πώληση του πρώτου  έργου φωτοβολταϊκών Georgetown 230-MWac/278-MWdc στην επαρχία Vulcan της Αλμπέρτα, στην Mytilineos SA, κάτι που αποτελεί το πρώτο μέρος  της ευρύτερης συμφωνίας για την πώληση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,4 GW, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

    Όπως προβλέπει η συμφωνία, η Westbridge έλαβε από την Mytilineos 47,6 εκατομμύρια CAD (35,6 εκατομμύρια USD/32,5 εκατομμύρια ευρώ) για το κλείσιμο της συναλλαγής δηλαδή το 92% του τιμήματος αφού είχε ήδη πληρώσει το 3% της τιμής αγοράς  ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί μόλις το έργο της Georgetown φτάσει σε εμπορική λειτουργία.

    Η Westbridge με τα έσοδα από την πώληση αποπλήρωσε όλα τα εκκρεμή δάνεια που σχετίζονται με το έργο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Υπενθυμίζεται ότι συνολικά Westbridge και  Μυτιληναίος έχουν συνάψει συμφωνία για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου 1.410 MWdc με πέντε ηλιακά έργα στην καναδική επαρχία της Αλμπέρτα, από τα οποία το πρώτο ήταν το Georgetown.

    Η Westbridge σημείωσε επίσης ότι ακόμη,   τα έργα  — Red Willow, Eastervale, Dolcy και Sunnynook, παραμένουν στην ιδιοκτησία της. Σημειώνεται ότι η κάθε πώληση έργου είναι ανεξάρτητη από άλλα και υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις. Η Westbridge αναμένει να κλείσει την πώληση αυτών των έργων στη Μυτιληναίος το 2024 και το 2025.

    Υπενθυμίζεται, ότι η συναλλαγή πρόκειται να ολοκληρωθεί με αγορά από τη MYTILINEOS όλων των μετοχών των ακόλουθων θυγατρικών της Westbridge: Georgetown Solar Inc. («Georgetown»), Sunnynook Solar Energy Inc. («Sunnynook»), Dolcy Solar Inc. («Dolcy»), Eastervale Solar Inc. («Eastervale») και Red Willow Solar Inc. («Red Willow»), (Εταιρείες Ειδικού Σκοπού / Special Purpose Vehicle, συλλογικά τα «SPVs»). Η Westbridge θα διατηρήσει την κυριότητα των SPV κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των έργων, έως την ολοκλήρωσή τους, η οποία υπόκειται σε προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

    Νίκος Παπαπέτρου: Σημαντικό πρώτο βήμα στον Καναδά

    “Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε το επιτυχές κλείσιμο του έργου Georgetown, ένα σημαντικό πρώτο βήμα εισόδου στον Καναδά.

    Το Georgetown σηματοδοτεί το κλείσιμο του πρώτου από τα πέντε έργα της Alberta που είναι στρατηγικά έτοιμα για πρόοδο προς την εμπορική παραγωγή ενέργειας. Το κλείσιμο του έργου Georgetown  που εισέρχεται στο  έτοιμο προς κατασκευή στάδιο εκτοξεύει απρόσκοπτα τα αναπτυξιακά μας σχέδια προς την κατασκευή», δήλωσε ο Νίκος Παπαπέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής της M Renewables της Mytilineos.

    Τα έργα

    Τα έργα που αναπτύσσονται από κάθε SPV είναι:

    Georgetown – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 230MWac (278MWdc), στη Vulcan County της Alberta
    Sunnynook – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 280 MWac (332 MWdc), στην περιοχή της Alberta
    Dolcy – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 200 MWac (246 MWdc), στο Wainwright της Alberta
    Eastervale – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 300 MWac (274 MWdc), στο Provost της Alberta και
    Red Willow – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 225 MWac (280 MWdc), στο Stettler County της Alberta.

    Η σημασία της επένδυσης

    Κατά την έναρξη λειτουργίας τους, τα έργα αναμένεται:

    1. Να παράγουν 2,1 τεραβατώρες (TWh) ετησίως «πράσινης» ενέργειας, που θα μπορούν  να καλύψουν τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών για ένα έτος ή να εξαλείψουν τις εκπομπές 330.000 αυτοκινήτων (1.500.000 τόνοι CO2)

    2. Να αποτελούν συνολική επένδυση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων Καναδά (CAD) (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

    3. Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα, Georgetown και Sunnynook (περίπου 610 MW) αναμένεται να είναι «έτοιμα προς κατασκευή» «RTB») μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και το RTB να αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2024.

    4. Όλα τα έργα έχουν υποβάλει αίτηση ή/και έχουν εγκριθεί για την εγκατάσταση και χρήση συστημάτων συσσωρευτών και αποθήκευσης ενέργειας («BESS»), συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWh για το συνολικό χαρτοφυλάκιο.

    Η ολοκλήρωση της αγοράς και πώλησης κάθε SPV εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από: τη λήψη έγκρισης της αγοράς και πώλησης από τους μετόχους της Westbridge και το TSX Venture Exchange («TSXV») και τη λήψη ρυθμιστικών εγκρίσεων από την Alberta Utilities Commission («AUC»).

    Σημειώνεται ότι τα φωτοβολταϊκά 1,4 GW στον Καναδά είναι σε μεγάλο ποσοστό  έτοιμα προς κατασκευή και επιταχύνουν τους χρόνους υλοποίησης του συνολικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

    Η στρατηγική απόφαση της Mytilineos να αυξήσει σημαντικά την έκθεσή της στις ΑΠΕ, συνδυάζοντας την  ανάπτυξη στην πράσινη ενέργεια και τις δραστηριότητες σε νέες περιοχές (δηλαδή η πρόσφατη απόκτηση ηλιακού πάρκου 1,4 GW στον Καναδά σηματοδοτεί την πρώτη του συναλλαγή στη Βόρεια Αμερική και είναι απόλυτα σύμφωνη με τη διεθνή στρατηγική της για αναζήτηση υψηλής απόδοσης ευκαιρίες σε περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον και περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

    Η επιλογή της Westbridge να διαθέσει τα έργα αυτά σχετίζεται με την απόφαση διατήρησης ενός CapEx-light αυτοχρηματοδοτούμενου μοντέλου ανάπτυξης  άλλων έργων ΑΠΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ