• Business

    Mytilineos: Γιατί βρίσκεται σε ανοδικό σπιράλ υψηλών κερδών και για τα επόμενα εξάμηνα

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Η εντυπωσιακή κερδοφορία που παρουσίασε η Mytilineos το πρώτο εννεάμηνο του 2022 των €312 εκατ. από €115 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 δεν είναι συγκυριακή αλλά αντικατοπτρίζει μια νέα εποχή ανάπτυξης και αποδόσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του.

    Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εργασιών και η συνεχώς αυξανόμενη διεθνοποίηση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, εξάλλου αποτελούν τη βάση για ανάλογες επιδόσεις και στα επόμενα εξάμηνα, καθώς έχουν μπει η βάσεις για μια ανάπτυξη που είναι στην εκκίνησή της.

    Σημειώνεται ότι η Citi προέβλεπε για το 2022 EBITDA 570 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά για ακόμα μία χρονιά φτάνοντας τα 725 εκατ. ευρώ το 2023 και τα 790 εκατ. ευρώ το 2024. Ήδη τα EBITDA του εννεαμήνου ωστόσο έφτασαν τα 533 εκ. ευρώ ανεβάζοντας τον πήχη για τις μελλοντικές αποδόσεις του ομίλου.

    Αντίστοιχα η EDISON προέβλεπε το Σεπτέμβριο τα EBITDA της Mytilineos το 2022 στα €664 εκατ., ενώ για το 2023 και 2024 αυξάνει τις προβλέψεις του κατά €60-70 εκατ., στα €704 εκατ. και €738 εκατ. αντίστοιχα, προβλέψεις που με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

    Τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, οι σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στις επιμέρους δραστηριότητες, ο διεθνής χαρακτήρας της MYTILINEOS και η έγκαιρη ανάληψη κατάλληλων δράσεων από τη διοίκηση, αποτελούν τους βασικούς μοχλούς που  κάνουν την εταιρεία να αναπτύσσεται δυναμικά ανεξάρτητα από το πόσο αδύναμο και ιδιαίτερα ρευστό είναι το οικονομικό περιβάλλον.

    Οι οιωνοί για το 2023 είναι ακόμη πιο θετικοί για την εταιρεία, αφού θα τεθεί σε λειτουργία η αποδοτικότερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που το 2023 θα διπλασιάσει το capacity, αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου και ολοκληρώνονται σειρά συμφωνιών για την πώληση φ/β στο διεθνές χαρτοφυλάκιο.

    Η εταιρεία περνάει σε μία νέα εποχή κερδοφορίας, καθώς, παρά το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, καθώς η ταχύτητα  ωρίμανσης των επενδύσεών της σε όλες τις επιμέρους δραστηριότητές της, ενισχύει την κερδοφορία της, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις νέες, κάθε φορά, συνθήκες της εποχής.

    Στον Τομέα της Μεταλλουργίας, μετά το 2023 αναμένεται μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την ένταξη, στο ενεργειακό μείγμα  των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οδηγώντας στο «πρασίνισμα» και κατ’ επέκταση στη σημαντική αναβάθμιση του παραγόμενου αλουμινίου, τα επόμενα έτη.

    Αύξηση αποδοτικότητας αναμένεται και στον τομέα της ενέργειας, με την  έγκαιρη ενσωμάτωση στον θερμικό της στόλο μίας εκ των πιο αποδοτικών θερμικών μονάδων παγκοσμίως, ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης του σημαντικού ελληνικού portfolio, των 2.4GW σε έργα ΑΠΕ, που κατέχει η εταιρεία.

    Την ίδια στιγμή ο τομέας RSD (ΑΠΕ και αποθήκευση), αναπτύσσεται διεθνώς με ένα ολοένα αυξανόμενου portfolio έργων ΑΠΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο που πλέον έχει φτάσει τα 6.2 GW.

    RSD: 100 εκατ. ετησίως από τα πράσινα έργα για τρίτους

    Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), στο Εννεάμηνο του 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών €395 εκατ. (που αντιστοιχεί σε 8,6% του συνολικού κύκλου εργασιών), αυξημένος κατά 62% σε σχέση με το Εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ το EBITDA ανήλθε σε €65 εκατ., έναντι €15 εκατ. το Εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 332%.

    Σημειώνεται ότι η πρόσφατη ανάλυση της Citi ανέφερε ότι αν ο τομέας RSD αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ κερδοφορίας, όπως στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση εκτίμησε ο Πρόεδρος της Mytilineos ότι θα συμβεί μέσα στο 2022, -και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου- αυτό από μόνο του θα προσφέρει ένα ακόμα σημαντικό upside της τάξης των 3,5 ευρώ/μετοχή, αυξάνοντας έτσι την τιμή στόχο στα 25,5/μετοχή.

    Η εταιρεία αυτή τη στιγμή ωριμάζει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ του τομέα RSD που υπολογίζονται στα 6GW.

    Αυτά με ένα ρυθμό κατασκευής, που για τον αναλυτή της Citi εκτιμάται στο 0,5-1,0GW το χρόνο, θα μπορούσαν να διατηρήσουν την κερδοφορία του Τομέα RSD σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως για την επόμενη δεκαετία.

    Σημειώνεται ότι η αναταραχή των αγορών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο ως συνέπεια της συνεχιζόμενης σύρραξης στην Ουκρανία, επιταχύνει τη ζήτηση για «πράσινα» έργα, ενώ το σχέδιο REPowerEU για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τον Τομέα τόσο για την ανάπτυξη έργων, όσο και την κατοχύρωση υψηλότερων αποτιμήσεων για μονάδες ΑΠΕ, ειδικά όσων βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης.

    Μάνατζμεντ για κερδοφορία… παντός καιρού

    Έτσι, παρά τη μεγάλη πρόκληση που δημιουργούν οι διεθνείς συνθήκες, η εξισορρόπηση των δραστηριοτήτων,  οι έγκαιρες προβλέψεις από τη Διοίκηση, η πρόληψη και λήψη μέτρων, η κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος και η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της, λειτούργησαν όχι μόνο ως δίχτυ ασφαλείας στην κρίση αλλά ως μοχλοί μελλοντικών αποδόσεων.

    Πίσω από αυτήν την επιτυχία, βρίσκεται το μάνταζμεντ της εταιρείας που βλέποντας έγκαιρα τι έρχεται είχε προβλέψει να βρει την εταιρεία η κρίση με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, και προχώρησε σε σωστό και υπολογισμένο hedging.

    Η καλή τοποθέτηση του ομίλου σε δραστηριότητες ενεργειακής μετάβασης ο αποδοτικός τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται στις ΑΠΕ και η διεθνής παρουσία του, εξασφάλισε την ανθεκτικότητα και την υψηλή απόδοση όλων των δραστηριοτήτων του.

    Στη Μεταλλουργία, έγκαιρα φρόντισε να έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο ρεύματος ως το τέλος του 2023, ενώ την ίδια στιγμή τα προγράμματα διαχείρισης κόστους συμβάλλουν σημαντικά στην αποδοτικότητα της μονάδας.

    Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) της Μεταλλουργίας διαμορφώθηκαν σε €202 εκατ., έναντι €119 εκατ. στο Εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, μία αύξηση της τάξης του 69%.

    Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στη διατήρηση των υψηλών τιμών Premia αλουμινίου, όσο και στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη MYTILINEOS, αναφορικά με τον έλεγχο του κόστους, διατηρώντας τη θέση της μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμίνας και αλουμινίου παγκοσμίως, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους σε σχέση με το περυσινό Εννεάμηνο.

    Η MYTILINEOS, έχοντας λάβει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την κάλυψη των διαφόρων παραμέτρων κόστους και ιδιαίτερα αυτού της ενέργειας και αξιοποιώντας τόσο τις ιδιαίτερα υψηλές χρηματιστηριακές τιμές LME το προηγούμενο διάστημα, όσο την ενίσχυση του Δολαρίου ΗΠΑ έναντι του Ευρώ, αλλά και την ευελιξία χρήσης εναλλακτικού καυσίμου για την παραγωγή αλουμίνας, έχει κατοχυρώσει σταθερά υψηλή κερδοφορία για το επόμενο διάστημα, παραμένοντας μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως.

    Παραγωγή ενέργειας 4,4 TWh ή 11,3% της ζήτησης

    Την ίδια στιγμή στον τομέα της ενέργειας, έχοντας δώσει έμφαση στην αυξημένη αποδοτικότητα των μονάδων του, εξασφαλίζει την κερδοφορία τους παρότι λειτουργούν με το Μηχανισμό πλαφόν, ενώ οι διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους.

    Σημειώνεται ότι η δυνατότητα της εταιρείας -λόγω μεγέθους χαρτοφυλακίου (οι εισαγωγές φυσικού αεριού  της εταιρίας αποτελούν το 23% των συνολικών εισαγωγών της χώρας) – για προμήθεια φυσικού αέριου σε ανταγωνιστικές τιμές, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας, αξιοπιστίας και ευελιξίας των μονάδων της (δύο σταθμοί συνδυασμένου κύκλου και ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας), οδήγησαν τη συνολική παραγωγή στις 4,0 TWh.

    Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 10,3% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 26,7% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.

    Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 4,4 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,3% της συνολικής ζήτησης.

      



    ΣΧΟΛΙΑ