• Business

    Motor Oil: Το «δόγμα» του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η θεαματική αύξηση κατά 16,3% στις περσινές αποδοχές των εργαζόμενων στην εταιρεία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης. Motor Oil


    Ο ιστορικός ηγέτης της Motor Oil Βαρδής Βαρδινογιάννης το έχει καταστήσει σαφές. Τονίζοντας πρό ετών με τον γνώριμο, δωρικό του τρόπο, σε μιά από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων: «Η εταιρεία έχει να σκέφτεται τους ανθρώπους της. Όπως τη σέβονται οι εργαζόμενοι έτσι τους σέβεται κι εκείνη».

    Ηχηρό και συνάμα έμπρακτο δείγμα της πολιτικής αυτής, αποτελούν τα περσινά δεδομένα των αποδοχών για όσους απασχολούνται στο Διυλιστήριο και τις διοικητικές υπηρεσίες της μητρικής, του επιχειρηματικού Ομίλου. Οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται στις top θέσεις της κλίμακας των αμοιβών, ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

    Ό μέσος όρος των μικτών αποδοχών που είχαν στη διάρκεια του 2022 οι 1.382 εργαζόμενοι στη μητρική Motor Oil, διαμορφώθηκε στα 80.020 ευρώ. Και αυτό έπειτα από μια θεματική, ετήσια αύξηση κατά 16,3%. Στηριζόμενη στα bonus που χορηγήθηκαν ώς εξτρά ανταμοιβή για τη συνεισφορά των εργαζόμενων στη κερδοφορία της εταιρείας, η οποία και εκτινάχθηκε στα ιστορικά υψηλά.

    Σε ιστορικά υψηλά θα φτάσουν και οι συνολικές αμοιβές των εργαζόμενων, καθώς στην επικείμενη γενική συνέλευση της 7ης Ιουνίου, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φώς» για επιπρόσθετη οικονομική παροχή 6,2 εκατ. ευρώ. Το συνολικό αυτό ποσό της διανομής προέρχεται από τη «δεξαμενή» της καθαρής, εταιρικής κερδοφορίας της περσινής χρήσης. Με τον κάθε εργαζόμενο να έχει λαμβάνειν από ένα μηνιάτικο. Όπως αυτό προκύπτει από τη σταθερή μισθοδοσία του.

    Το ποσό της τωρινής, υπό έγκριση διανομής από τα κέρδη, είναι αυξημένο κατά 24% σε σύγκριση με τα 5 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί σε εργαζόμενους το 2021.

    Οι περσινές μικτές αποδοχές των 80.020 ευρώ, προέκυψαν καθώς στις βασικές μισθοδοσίες του κάθε εργαζόμενου προστέθηκαν και δύο bonus. To πρώτο, που αφορούσε τη παροχή ενός επιπλέον, μηνιαίου μισθού, ήταν πριμ παραγωγικότητας. Λόγω των εξαιρετικών οικονομικών επιδόσεων της Motor Oil.

    Το δεύτερο, ήταν η παροχή 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργείας του διυλιστηρίου.

    Συνολικά και οι δύο αυτές εξτρά διανομές ήταν ύψους 7 εκατ. ευρώ.

    Τα 84.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και η πολιτική αμοιβών

    Από τη στιγμή που η γενική συνέλευση θα εγκρίνει και την τρίτη εξτρά παροχή, τότε οι εκτιμώμενες μέσες αποδοχές ανά εργαζόμενο στην Motor Oil θα ανέβουν στα 84.500 ευρώ.

    Μικτά βεβαίως, καθώς εμπεριέχουν τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω των οποίων παρακρατείται το 13,88%, ενώ το υπολειπόμενο τμήμα των αποδοχών γεννά και φορολογική υποχρέωση, με βάση τη θεσπισμένη κλίμακα εισοδημάτων. Οπότε οι καθαρές αμοιβές κινούνται στην περιοχή των 51.000.

    Με την παροχή του bonus από τα εταιρικά κέρδη να φορολογείται μόνο με 5%, όσο και τα μερίσματα.

    Όπως προκύπτει από την πολιτική αποδοχών της Motor Oil “η Εταιρεία μεριμνά για τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη μακροχρόνια παραμονή και παρέχει κίνητρα για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων με γνώμονα τη διαχρονική μεγιστοποίηση της μετοχικής αξίας.” Στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ετησίως μαζί με τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα , αλλά και με το επίδομα καλοκαιρινών διακοπών, 14 μηνιαίους μισθούς εν συνόλω.

    Μετά από 10 χρόνια παραμονής στην εταιρεία, τόσο  το δώρο Πάσχα όσο και το επίδομα θερινών διακοπών διπλασιάζονται. Με συνέπεια οι εργαζόμενοι να φτάνουν τελικά σε 15 μηνιαίους μισθούς το χρόνο.

    Παράλληλα, κάθε εργαζόμενος λαμβάνει αυτόματες προσαυξήσεις ανά διαστήματα τριών ετών. Αυτά τα χρονοεπιδόματα υπολογίζονται επί του βασικού μισθού.

    Η πρώτη προσαύξηση ανέρχεται σε 7% και όλες οι υπόλοιπες προσαυξήσεις ανά τριετία σε 5%. Επ’ αυτών υπάρχει ένα ανώτατο όριο όσον αφορά το ποσοστό των χρονοεπιδομάτων. Το οποίο φτάνει στο 47% για τους υπαλλήλους των Κεντρικών γραφείων (μετά από 27 έτη στην Εταιρεία) και στο 57% για τους εργαζόμενους στο  Διυλιστήριο, έπειτα από 33 χρόνια.

    Η εν λόγω δομή εξέλιξης των αποδοχών θεσπίστηκε όπως αναφέρεται « προκειμένου να προστατευθεί το ποσό που εισπράττεται από τους εργαζόμενους από ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων που η Εταιρεία κρίνει ότι δεν θα πρέπει να χορηγούνται γενικές μισθολογικές αυξήσεις. Συνεκτιμώντας τις οικονομικές συνθήκες, την εξέλιξη των εργασιών και των οικονομικών αποτελεσμάτων της.»

    Πέραν τούτων το πρόγραμμα υγείας της Motor Oil  παρέχεται σε όλους τους υπαλλήλους και καλύπτει δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης έως και 40.000  ευρώ ανά περιστατικό νοσηλείας για τον υπάλληλο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας του.

    Από την άλλη πλευρά το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας παρέχεται επίσης σε όλους τους εργαζόμενους και   χορηγεί κατά τη συνταξιοδότηση ένα συνολικό ποσό, ίσο με τον αριθμό των ετών εργασίας του υπαλλήλου, που πολλαπλασιάζονται με τον καταληκτικό του βασικό μισθό.

    Αν για παράδειγμα ένας υπάλληλος μετά από 35 έτη υπηρεσίας έχει 5.000 βασικό μισθό, θα λάβει κατά τη συνταξιοδότησή του 175.000 ευρώ.

     Το πρόγραμμα καθορισμένων παροχών παρέχεται σε εργαζόμενους οι οποίοι προσελήφθησαν μέχρι και την
    31.05.2021. Για προσλήψεις μετά την 01.06.2021 το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που παρέχει η  Εταιρεία αφορά σε καθορισμένες εισφορές, το ύψος των οποίων είναι  συνάρτηση της κατηγοριοποίησης και του ηλικιακού προφίλ των εργαζόμενων.

    Περιβάλλον αριστείας, σεβασμού και εμπιστοσύνης

    Στις οικονομικές καταστάσεις της Motor Oil τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοί μας αποτελούν τον πολυτιμότερο πόρο μας. Απαραίτητο για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, την υλοποίηση των αναπτυξιακών επιχειρηματικών μας σχεδίων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς μας.»

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η Motor Oil «καλλιεργεί ένα περιβάλλον αριστείας, σεβασμού και εμπιστοσύνης, όπου κάθε εργαζόμενος αισθάνεται ότι εκτιμάται και υποστηρίζεται. Η δημιουργία ενός κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη, την ενδυνάμωση και την ευημερία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα δημιουργεί θετικό αντίκτυπο και στους συνεργάτες, τους πελάτες και τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος». Στις θυγατρικές του οποίου απασχολούνται άλλα 1.400 άτομα. Με τις περσινές τους, μέσες μικτές αποδοχές να υπολογίζονται στα επίπεδα των 48.000 ευρώ.

    Στη χρήση του 2022 η Motor Oil ως Όμιλος είχε καθαρά κέρδη 967,2 εκατ. ευρώ. Η μητρική εταιρεία είχε 735 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη. Έχοντας όμως καταβάλλει 590,2 εκατ. σε φόρους, από τους οποίους τα 358,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν την έκτακτη εισφορά στα αποκαλούμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη»

    Η γενική συνέλευση της 7ης Ιουνίου καλείται να εγκρίνει μεταξύ των άλλων και τη διανομή 8 εκατ. ευρώ από τα εταιρικά κέρδη σε μέλη του Δ.Σ και ανώτατα στελέχη. Εξ αυτών ο Πρόεδρος της Motor Oil Βαρδής Βαρδινογιάννης θα λάβει 3,4 εκατ. ευρώ και άλλα 4,13 εκατ. προορίζονται για τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    Διαβάστε επίσης

    Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Motor Oil με τη UBS

    Motor Oil: Ανάπτυξη και καινοτομίες στον δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές

    UBS: Γιατί εξακολουθεί να προτείνει αγορά στη Motor Oil και αυξάνει την τιμή-στόχο



    ΣΧΟΛΙΑ