• Business

    Morgan Stanley για Mytilineos: Tι μπορεί να σημαίνει η εξαγορά της Imerys Βωξίτες

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    H Mytilineos βρίσκεται σε συζητήσεις για πιθανή εξαγορά της Imerys Bωξίτες, επισημαίνει η Morgan Stanley σε νέο report στο οποίο διατηρεί την τιμή στόχο στα €45 και τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τη μετοχή.

    H Μorgan Stanley κάνει αναφορά στο χθεσινό δημοσίευμα του mononews.gr, αναφορικά με τη πιθανή εξαγορά από τη Mytilineos της Imerys Βωξίτες και για το οποίο ο Όμιλος της Mytilineos προχώρησε σε επιβεβαίωση.

    «Ενώ αναμένουμε την επιβεβαίωση της πιθανής εξαγοράς και τους σχετικούς οικονομικούς όρους, επισημαίνουμε τα βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συναλλαγή:

    1) καθετοποίηση μέσω της ολοκλήρωσης προς τα πίσω,

    2) ο ευρωπαϊκός νόμος περί «κρίσιμων πρώτων υλών» υπογραμμίζει τη στρατηγική αξία του μεταλλεύματος εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς απαιτεί υψηλότερη αυτάρκεια σε βωξίτη, αλουμίνα και αλουμίνιο,

    3) ενίσχυση των προοπτικών επέκτασης της παραγωγής αλουμίνας και

    4) ενίσχυση της δυναμικής εξόρυξης γαλλίου: η εταιρεία στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου τόνισε τα σχέδια για επένδυση που θα έχει στόχο την εξόρυξη γαλλίου και την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης μετά την κίνηση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές.

    Το γάλλιο είναι ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας. Ένα διευρυμένο αποτύπωμα βωξίτη θα αυξήσει την κλίμακα και την ανταγωνιστικότητα για τα υποπροϊόντα σε γάλλιο και άλλα ορυκτά, όπως το σκανδίλιο. Σχεδιάζουμε να αξιολογήσουμε την πρόταση αξίας μιας πιθανής συναλλαγής μόλις γνωστοποιηθούν οι οικονομικοί όροι», εκτιμά ο Masvoulas, αναλυτής της Morgan Stanley.

    Από οικονομική άποψη, η MS εκτιμά ότι η ετήσια βάση εσόδων της Imerys Βωξίτες είναι της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ και επομένως θα αποτελούσε μια μικρής κλίμακας, συμπληρωματική λύση.

    Η συναλλαγή για τον τομέα των μετάλλων της Mytilineos και θα μπορούσε να προσφέρει οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής, καθώς οι δύο εταιρείες εκμεταλλεύονται γειτονικά κοιτάσματα βωξίτη.

    Η Imerys ανέλαβε την κυριότητα των ορυχείων βωξίτη στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εξαγοράς της S&B το 2014. Η Imerys Bauxite παράγει περίπου 700ktpa και είναι βασικός προμηθευτής βωξίτη της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος (τομέας μετάλλων).

    Διαβάστε επίσης

    Μυτιληναίος: Πράσινο φως στις νέες δραστηριότητες από τη ΓΣ

    Mytilineos: Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της Imerys Βωξίτες

    Tο μυστικό για το ράλι της Mytilineos, η Morgan Stanley και το colpo grosso του Βασιλάκη της Aegean, η παρωδία με το Καζίνο Λουτρακίου και ποια είναι η Singer India που θέλει τον Κωτσόβολο



    ΣΧΟΛΙΑ