• Business

    Moody’s και Fitch αναβάθμισαν την Ελλάδα, αλλά διαφωνούν για την «καθαρή» έξοδο

    Moody's

    Moody’s


    Η απρόσμενη χθεσινή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες, ήταν αναμφίβολα ένα καλό νέο για τη χώρα μας. Και μάλιστα δεν ήταν το πρώτο, αφού ήδη σε αντίστοιχες αναβαθμίσεις έχουν προχωρήσει από τις αρχές του έτους ο Standard & Poor’s και ο Fitch. Ήταν όμως το καλύτερο δυνατό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το αφήγημά της περί “καθαρής” εξόδου από τα μνημόνια.

    Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου Moody’s, το βασικό σενάριο για τον ερχόμενο Αύγουστο είναι η “καθαρή” έξοδος της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης και χωρίς άλλες “αιρεσιμότητες”, με “όπλο” βραχυπρόθεσμα το μαξιλάρι ρευστότητας που θα έχει χτιστεί μέχρι τότε, ύψους 18 δισ. ευρώ (περισσότερα από άλλες χώρες όταν βγήκαν από τα αντίστοιχα προγράμματα στήριξης) και μεσοπρόθεσμα τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του χρέους, το οποίο ο οίκος εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί περαιτέρω παρεμβάσεις, πέρα από αυτές που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.

    Μάλιστα, ο Moody’s εκτιμά ότι η εξασφάλιση που παρέχει στην Ελλάδα αυτό το “μαξιλάρι” ρευστότητας είναι παρόμοια με αυτήν που θα παρείχε μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εκτιμά επίσης ότι ο κίνδυνος ανατροπής των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί ή που έχουν συμφωνηθεί είναι περιορισμένος, καθώς πιθανόν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να συνδεθούν με την υποχρέωση της χώρας μας να παραμείνει στη σωστή τροχιά και να μην επιστρέψει στις παλιές… αμαρτίες.

    Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο οίκος Fitch είχε άλλη άποψη, καθώς συμφωνούσε μεν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (θετικό outlook και από τους δύο), αλλά διαφωνούσε όσον αφορά στο καθεστώς εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος.

    Ο Fitch προβλέπει μία “υβριδική” εποπτεία της Ελλάδας, που θα συνδέεται με σημαντικές αιρεσιμότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα μας δεν θα “κατρακυλήσει” και πάλι στην πρότερη κατάσταση, καθυστερώντας ή ανατρέποντας μεταρρυθμίσεις. Προβλέπει δηλαδή ότι θα υπάρχουν και πάλι δόσεις οι οποίες θα εξαρτώνται από προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει εις πέρας. Ποια είναι αυτά τα προαπαιτούμενα; Ο κλήρος πέφτει μάλλον στις περικοπές αφορολογήτου και συντάξεων που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί για το 2019 και το 2020…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αδ. Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας κρατούσε την υπόθεση Novartis για την προεκλογική περίοδο αλλά…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φρένο» Moody’s στον κατήφορο των ελληνικών ομολόγων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σπυράκη: Βατερλώ για την κυβερνητική πλειοψηφία η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ