• Business

    Μυτιληναίος στο Reuters: Πιλοτικό έργο για την παραγωγή γαλλίου – Να δώσει κίνητρα η ΕΕ

    • NewsRoom
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διερευνούν τρόπους για να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου που τίθεται σε κίνδυνο από τους περιορισμούς των εξαγωγών της Κίνας μετά την πίεση των αρχών της ΕΕ, αλλά η βιομηχανία υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η κρίσιμη παραγωγή ορυκτών.

    Η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων όπου χρησιμοποιείται υψηλή ηλεκτρονική τεχνολογία από τον περασμένο Αύγουστο, περιορίζοντας τις αποστολές.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

    Ο ελληνικός όμιλος ενέργειας και μετάλλων Mytilineos, που ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε ότι διαθέτει ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει σε κλίμακα σε 18 μήνες.

    Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, δήλωσε. Το γάλλιο είναι συνήθως υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου.

    Ο διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, δήλωσε ότι βασική απαίτηση είναι η στήριξη της βασικής επιχείρησης αλουμινίου, η οποία, σύμφωνα με τη βιομηχανία, στην Ευρώπη έχει ταλαιπωρηθεί από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις εισφορές που πρόκειται να επιβληθούν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    «Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε μαζική προσιτή ενέργεια», δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίος.

    «Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα για να το επιδιώξει». Η εταιρεία δήλωσε ότι τα υποστηριζόμενα από την ΕΕ συμβόλαια διαφοράς που εξασφαλίζουν μελλοντικές τιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

    Η ευρωπαϊκή πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την κορύφωση του 2008 έως το 2022. Τα μεταλλουργεία ψευδαργύρου, από το οποίο το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις από το ενεργειακό κόστος.

    Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar δήλωσε ότι εξετάζει πιθανά έργα για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και είναι πιο προχωρημένη στην έρευνά της στις ΗΠΑ, με ένα έργο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο μυαλό της.

    Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της βιομηχανίας.

    Η Eurometaux δήλωσε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο από την προμήθεια γάλλιου και γερμανίου και ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές δραστηριότητες.

    «Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική στην προληπτική λειτουργία, προετοιμάζοντας τα μελλοντικά σοκ», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Το διεθνές αφήγημα της Mytilineos οδηγεί στο Λονδίνο;

    Σμύριδα Νάξου: Μεταβιβάζονται στον Δήμο Νάξου τα δικαιώματα του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ