• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 350 εκατ. στους ευάλωτους

    • NewsRoom


    Το κυκλοφοριακό ήταν το πρώτο ζήτημα που τέθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση εστιάζει στην αστική βιώσιμη κινητικότητα που θα δίνει έμφαση στις λεωφορειολωρίδες και στην επιλογή για πιο ποιοτικά μέσα μεταφοράς.

    Αναφέρθηκε σε καινούρια λεωφορεία που θα βγουν στους δρόμους, αλλά και στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

    «Το κυκλοφοριακό στην Αθήνα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί και δεν έχουμε εύκολες λύσεις. Υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό. Αυτή τη στιγμή εστιάζω την προσοχή μου σε νέα πολιτική, λωρίδες που επιτηρούνται αυστηρά για λεωφορεία που θα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Να θυμίσω ότι μέχρι τέλος του α’ τριμήνου του 2024 θα παραλάβουμε τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία. Θα σκεφτούμε σε ποιες γραμμές θα τα τοποθετήσουμε. Τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει ένα μέρος των μεταφορών περιαστικά της Αθήνας. Και τέλος έμφαση στο ποδήλατο. Θέλουμε να φτιάξουμε ποδηλατόδρομους στην Αθήνα στοχευμένα», δήλωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο χρόνο μπορούμε να έχουμε ορατά αποτελέσματα», σημείωσε.

    Για την τοποθέτηση καμερών είπε ότι θα μπουν. «Ο προγραμματισμός είναι για 700 στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε και σημείωσε «ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη ρύθμιση των φαναριών».

    Ενόψει της συνάντησής του με το νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν συναποφασίζουμε και το μετρό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί».

    «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Β. Όλγας, είναι έργο που δρομολογείται ήδη. Ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Θεωρώ αδύνατο η Β. Όλγας να ξανανοίξει για τα αυτοκίνητα και θεωρώ ότι είναι και λάθος. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε τη χρήση του αυτοκινήτου πιο δύσκολη στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επένδυση στα μέσα μεταφοράς», πρόσθεσε.

    Στήριξη αδύναμων νοικοκυριών

    «Η υπεραπόσοδη του προϋπολογισμού μας επιτρέπει να στηρίξουμε τα αδύναμα νοικοκυριά», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

    Η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.

    Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός δικαιούχοι είναι οι εξής:

    • Όσοι λαμβάνουν το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ: Συγκεκριμένα είπε πως θα αυξηθεί το επίδομα κατά 150 ευρώ. Μία οικογένεια που παίρνει επίδομα παιδιού 140 ευρώ, θα λάβουν 350 ευρώ
    • Τα άτομα με αναπηρία – 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμΕΑ
    • Όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
    • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 ευρώ.
    • Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες

    Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι η ετήσια αύξηση των τιμών. Ο σκοπός μας δεν είναι απλά να τον μειώσουμε, αλλά και να δούμε σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να πετύχουμε μείωση τιμών»

    Ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το δημογραφικό ανέφερε ότι είναι σύνθετο ζήτημα και αφορά όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Έχουμε αλλάξει τον προσανατολισμό μας και δίνουμε περισσότερη στήριξη σε οικογένειες με παιδιά. Κάνουμε το αυτονόητο το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν και δεν αρκεί», σημείωσε.

    Φορολογικό νομοσχέδιο

    «Δεν θα κάνουμε πίσω», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφορικά με το σκέλος του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά ο πυρήνας δεν πρόκειται να αλλάξει».

    Όπως είπε, «Αυτοί που βγάζουν περισσότερα πρέπει αναλογικά να πληρώνουν περισσότερα», ενώ τόνισε πως «έχουμε μειώσει την φορολογική επιβάρυνση», για όλους.

    «Όλοι μας ξέρουμε την πραγματικότητα. Δεν λέμε ότι όλοι είναι φοροφυγάδες. Αυτοί που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα θα είναι ωφελημένοι», πρόσθεσε.

    «Κάποιος, ο οποίος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Γιατί δεν πληρώνει τους φόρους του και παίρνει επιδόματα που δεν δικαιούται», ανέφερε σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    «Γι’αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση που δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχα πει προεκλογικά ότι βεβαίως να καταργήσουμε το τέλος του επιτηδεύματος αλλά με την προϋπόθεση ότι θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Για όλα είχα μιλήσει πολύ αναλυτικά. Η προσπάθεια που κανουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει αποτελέσματα για να πιάσουμε τα “μεγάλα ψάρια”. Έχουμε προοδευτική φορολόγηση την οποία υπερασπίζομαι. Έχουμε μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση και για τα νοικοκυριά και για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω στο νομοσχέδιο. Ο πυρήνας του δεν πρόκειται να αλλάξει», συνέχισε.

    Χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). «Αυτές οι συζητήσεις για το flat tax είναι ξεπερασμένες. Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση και πιστεύω ότι αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται από έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παραπάνω από αυτό που εισηγούνταν ειδικοί. Όσο η ανεργία μειώνεται τόσο η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου θα αυξάνεται και οι μισθοί θα βελτιώνονται», συμπλήρωσε.

    «Γιατί να ασκείς για πολλά χρόνια ένα επάγγελμα όταν βγάζεις για πολλά χρόνια λιγότερα από τον κατώτατο μισθό; Κάνουμε μία παρέμβαση η οποία είναι ουσιαστική αλλά όχι τόσο δραστική. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Να αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα την οποία ξέρουμε. Ούτε θεωρώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες», πρόσθεσε.

    Πρόστιμα σε πολυεθνικές

    Σχολιάζοντας τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «Μετά την επιβολή των προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται».

    Ξεκαθάρισε ότι «Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό».

    «Και το περίεργο είναι οτι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Θέλουμε την αγορά να λειτουργεί αλλά δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται», πρόσθεσε.

    Αποχή συμβολαιογράφων

    Για την αποχή συμβολαιογράφων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα τα λύσουμε αυτά, Κάποιες αντιδράσεις ήταν υπερβολικές. Δεν πάει πίσω η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, είμαστε σε καλό δρόμο για να επιλυθούν οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν».

    Σε ότι αφορά το «ψηφιακό συμβόλαιο» και τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «κάποιες από αυτές τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές» και «είμαστε σε καλό δρόμο να λυθούν οι παρεξηγήσεις».

    Μεταρρυθμιστικό έργο

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι εντολή μεταρρυθμίσεων.

    «Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο θέλω να υλοποιήσω με μεγάλη ταχύτητα. Το 41% καθόρισε τους εκλογικούς συσχετισμούς αλλά για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Ως προς την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων υπάρχει απόλυτη προσήλωση στο στόχο. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι σημαντικότατη , θα εφαρμοστεί από 1.1.2024. Η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, σημαντικό να επιβραβεύουμε τους υπαλλήλους ανάλογα με την απόδοσή τους», σημείωσε.

    O πρωθυπουργός τόνισε: «Έχω πάνω από όλα την υποχρέωση τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Είμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων και βάρος στους ώμους μου όταν έχεις αυξήσει τα ποσοστά στην δεύτερη 4ετια. Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης με 41%. Δεν μου λέει τίποτα».

    «Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση στον στόχο», σημείωσε.

    Υγεία

    Όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μια πρόκληση».

    «Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερου τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους», είπε και πρόσθεσε:

    «Θυμάστε τη φασαρία για το ΕΚΑΒ. Ευτυχώς τους τελευταίους 2 μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα για το ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά. Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις για τα εγκεφαλικά. Αυτό σημαίνει όμως ότι το ασθενοφόρο που θα παραλάβει τον πολίτη θα διαγνώσει το εγκεφαλικό και θα το πάει σε νοσοκομείο που έχει ειδικό κέντρο για τα εγκεφαλικά».

    Και συνέχισε: «Σε πρώτη φάση δαπανούμε πόρους για τα ΤΕΠ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μηδενίζουμε τις αναμονές, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Με την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων θα υπάρχει διαφάνεια ώστε να μην μπορεί κάποιος έξυπνος να παρακάμπτει τη λίστα μέσω εισαγωγής από τα ΤΕΠ. Νομιμότητα παντού. Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σημαντική».

    «Χαίρομαι όταν βλέπω κορυφαίους γιατρούς από το εξωτερικό να επιστρέφουν στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να φέρουμε το brain drain των προηγούμενων δεκαετιών πίσω στη χώρα μας», σημείωσε.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι «Ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερα τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό»

    Για τη στέγαση των γιατρών, ο κ. Μητοστάκης είπε ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και η τοπική αυτοδιοίκηση π.χ. σε νησί στείλαμε έναν γιατρό και δεν μπόρεσε να βρεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση ένα σπίτι ενώ νωρίτερα ζητούσαν έναν γιατρό.

    «Θέλουμε να μειώσουμε συνολικά το clawback. Δώσαμε μια δυνατότητα να το συμψηφίσουν με μεγάλες επενδύσεις και έτσι γίνονται σήμερα επενδύσεις που συνεπάγονται ποιοτικές θέσεις εργασίας, εξαγωγές», πρόσθεσε.

    Ευρωεκλογές

    Για τις ευρωεκλογές και το σύστημα που θα διεξαχθούν, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι χρειάζεται «Λίγη υπομονή, μέχρι το τέλος του χρόνου, έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα».

    Θεσσαλία

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε μια εποχή μεγάλων καταστροφών δεν μπορεί το κράτος μόνο του να επωμίζεται όλο το κόστος αποκατάστασης και πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά της ιδιωτικής ασφάλισης. «Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι ένα μέτρο. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα», ανέφερε.

    Για τη Θεσσαλία είπε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε αφενός τους ανθρώπους που έπαθαν μια μεγάλη καταστροφή και έχουμε κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Είπε επίσης ότι έχουμε ζήτημα με τα έργα υποδομών και υπενθύμισε ότι την επόμενη Τετάρτη θα συζητηθούν όλα στη Βουλή. «Το μέγαλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του νερού. Θα δούμε αποτελέσματα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες. Δεν έχουμε αρκετό νερό για άδρευση στη Θεσσαλία», σημείωσε.

    Τραγωδία στα Τέμπη

    Για τα Τέμπη και τη συζήτηση στη βουλή είπε πως «ό,τι και να κάνουμε κατηγορούμαστε για συγκάλυψη, ναι στην εξεταστική συγκάλυψη, όχι στην εξεταστική συγκάλυψη». «Είναι μεγάλο άλμα να πεις ότι επειδή δεν έγινε κάτι καλά στην “717” υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα θα γινόταν αυτή η προκαταρκτική; Εμείς είπαμε ναι στην εξεταστική. Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή για μένα όταν επισκέφτηκα το σημείο. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει ποτέ», πρόσθεσε.

    Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δεν συζητάμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία. «κάνουμε μια προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή. Πιστεύω ότι και το Ανώτατο Συμβούλιο στην Αθήνα μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε θετική ατζέντα. Αν διαφωνήσουμε στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών δεν πρέπει αυτή η διαφωνία να μας οδηγεί στα άκρα. Θα κάνουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και θα είναι ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια. Έχω λόγο να είμαι πιο αισιόδοξος», ανέφερε.

    Για τη στάση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μεγάλη διαφωνία.

    «Είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Θα αγωνιστούμε να παίξουμε ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές παύσεις. Και για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτόν τον ρόλο θα προσπαθήσουμε να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε.

    Εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ

    Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη είπε ότι έχει δώσει υπόσχεση στον εαυτό του να μη μιλάει για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει. Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος του οποίου ουσιαστικά ο μόνος λόγος ύπαρξης ήταν η εξουσία», σημείωσε

    Για την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη να πάνε μαζί σε λαϊκή αγορά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ωραία είναι όλα αυτά. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη τον οποίο σέβομαι και τιμώ. Είκοσι χρόνια πηγαίνω στους πολίτες, συνομιλώ, συζητώ, ακούω κριτική. Δεν είναι κάτι καινούργιο να πηγαίνουμε. Τα κάνουμε αυτά τα πράγματα όλοι μας από τότε που μπήκαμε στα κοινά».

    Επίσης δήλωσε πως δεν είναι δική του δουλειά να υποδείξει στην αντιπολίτευση πως θα ασκήσει τα καθήκοντά της και τόνισε πως οι πολίτες δεν θέλουν τοξικότητα αλλά συγκεκριμένες προτάσεις.

    «Για παράδειγμα εμείς κάνουμε μία πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ποια είναι η αντιπρόταση; Μέχρι στιγμής στο επίπεδο των τεκμηριωμένων προτάσεων η αντιπολίτευση συνολικά πάσχει και ίσως αυτό εξηγεί το γεγονός ότι η ΝΔ έχει καταφέρει να πετύχει αυτά τα εκλογικά ποσοστά γιατί είναι η μόνη που μιλά για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και προσπαθεί να τα λύσει», υπογράμμισε.

    Τέλος αναφερόμενος στην αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου δήλωσε πως είναι πολύ σημαντική. «Πενήντα χρόνια και του χρόνου θα είναι 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Είναι ευκαιρία για ουσιαστικό αναστοχασμό για το τί έχουμε πετύχει, ποιες είναι οι αδυναμίες και πώς θα κάνουμε τη Δημοκρατία μας πιο ισχυρή, πιο ποιοτική, πιο συμπεριληπτική για όλους», επισήμανε.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται το νέο «υπερόπλο» της εφορίας – Πώς θα ελέγχονται όσοι αυξάνουν την περιουσία τους



    ΣΧΟΛΙΑ